top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Ausztriába költözés 2023 - munkavállalás 2. rész


A szomszédos Ausztria nemcsak a festői tájáról és gazdag kulturális örökségéről híres, hanem a kiváló karrier lehetőségekről és a magas életszínvonalról is. Talán te is itt szeretnél új életet kezdeni, és arra vágysz, hogy megtaláld álmaid munkahelyét, mindezt életre szóló élményekkel fűszerezve. Fedezd fel az országban rejlő lehetőségeket, mi segítünk, hogy felkészülten érkezz meg az osztrák munkaerőpiacra.


Az élet Ausztriában sokkal több előnyt rejteget annál, minthogy közel van Magyarországhoz, az otthon maradt rokonokhoz és barátokhoz. Az országban remek az egészségügyi ellátás, és kiemelkedő oktatási intézmények, valamint biztonságos környezet várja a betelepülőket. A lélegzetelállító természeti tájak és a gazdag kulturális események a szabadidő aktív eltöltésére és szórakozásra is lehetőséget adnak. Az osztrák városok élettel teli kávéházak, éttermek és üzletek tárházát kínálják, így biztosan nem fogtok unatkozni. Ausztriai cikksorozatunk előző részében arról írtunk, milyen hivatalos ügyeket kell elintézni, mielőtt Ausztriába költözöl, és milyen teendők várnak rád, ha megérkezel. Most folytassuk a sort a munkavállalással.


Ausztria, munkakeresés, álláskeresés, Ausztria állások, Ausztria költözés, Xpat Consulting
Munkavállalás Ausztriában


Munkalehetőség és munkakeresés Ausztriában


Ausztriába költözés előtt érdemes alaposan felkészülni. Keress információkat az ország munkaerőpiacáról, az adórendszeréről és a jogi kötelezettségekről. Az AMS hivatalok (osztrák munkaügyi központ) és más online források hasznos információkat nyújtanak az álláslehetőségekről, a bérekről és a munkavállalási feltételekről. Használd ki a digitális platformokat, például a LinkedIn oldalát vagy egyéb szakmai fórumokat, hogy kapcsolatokat építhess és információt szerezz az osztrák munkaerőpiacról.


Az ausztriai munkavállalás számos lehetőséget tartogat, ráadásul Európai Uniós állampolgárként szabadon dolgozhatsz az országban. Az országban az iparágak széles köre megtalálható, így bármi legyen is a szakterületed, nagy valószínűséggel találsz neked való munkalehetőséget. A legkedveltebb szektorok közé tartozik az idegenforgalom, a vendéglátás, az informatika, az egészségügy, a mérnöki területek és a pénzügy. Az osztrák munkáltatók általában értékelik a magas fokú képzettséget és szakmai tapasztalatot, ezért fontos, hogy felkészülten és motiváltan jelentkezz.


Az ausztriai munkakeresés során segítséget nyújthatnak a munkaközvetítő ügynökségek. Ezek a szervezetek kapcsolatban állnak a helyi munkaadókkal és gyakran kiváló lehetőségeket kínálnak a külföldi munkavállalóknak. Az osztrák munkaközvetítők rendszeresen hirdetnek állásokat, és segítséget nyújthatnak a munkavállalási engedélyek beszerzésében is. Érdemes megismerkedni a különböző ügynökségek szolgáltatási csomagjaival, és adott esetben regisztrálni, hogy növeld az elhelyezkedési esélyeid.


TIPP – Ha te magad szeretnél keresgélni az osztrák állásajánlatok között, ezeket a népszerű oldalakat ajánljuk:


A fizetések Ausztriában


Ami a fizetéseket illeti, a minimálbér Ausztriában jelenleg bruttó 1500 euró. A gyakorlat azt mutatja, hogy a sikeres munkába állást követően legalább egy hónapig tart a próbaidő, de minden szakmának / szakterületnek van saját kollektív szerződés, ami szabályozza a próbaidő hosszát és a bérezést is. A 13. és 14. havi fizetés igen fontos részét képezi az osztrák megélhetésnek, egyúttal vonzó a külföldi munkavállalóknak is. Ezeket az összegeket nyáron, illetve télen fizetik ki, egyfajta nyaralási pénzként és karácsonyi juttatásként.


Nebenjobra, azaz részmunkaidős állás vállalására is van lehetőség, ami 15 órát jelent hetente. Amint ezt meghaladod, nem vagy többé jogosult a munkanélküli segélyre, ha addig igénybe vetted. 2023-ben a maximum adómentes összeg havonta, 500,91 euró.

Önéletrajz és motivációs levél Ausztriában


Amikor megírod a német nyelvű szakmai önéletrajzot és motivációs levelet, fontos, hogy a releváns szakmai tapasztalatokat, a nyelvtudást és a specifikus készségeket hangsúlyozd ki. Az osztrákok nagyra értékelik a pontosságot és a precizitást, ezért a CV legyen nyelvtanilag kifogástalan, jól megszerkesztett és gondosan megfogalmazott.


++++

Ha egy nyerő német nyelvű önéletrajzzal szeretnél ringbe szállni, akkor kattints ide a részletekért.


Ilyenkor hatalmas előnyt tud jelenteni, ha az önéletrajz mellé csatolsz egy hivatalos fordítást is a végzettségedet igazoló bizonyítványokról. Tovább növeli a jelentkezésed értékét, ha ajánlást szerzel be a volt munkáltatódtól – mindezt német nyelvre lefordítva. Ha a fenti tanácsainkat megfogadod, szinte meg is váltottad a jegyed az állásinterjúra.


TIPP: Nem mindegy, hogy a dokumentumok esetében normál, hiteles vagy hivatalos fordításra van szükséged, olvass a témáról egy korábbi cikkünkben.



Ausztriai munkavállalás, ausztriai munkák, állások Ausztriában, külföldre költözés Ausztria, Xpat Consulting
A hatékony, egyenes kommunikáció jellemző az ausztriai munkahelyekre.

Felkészülés a munkavállalásra Ausztriában


Ha Ausztriában szeretnél dolgozni, nyitottnak kell lenned az új kulturális és munkahelyi szokásokra. Az osztrák munkáltatók tisztelik a határidőket, ezért fontos, hogy megbízható és precíz legyél a munkavégzés során. Az üzleti kapcsolatok esetében a formális kommunikáció szabályai érvényesek, és előnyt jelenthet, ha megismered az osztrák üzleti etikettet és viselkedési normákat. Az osztrákok gyakran fejezik ki közvetlenül a véleményüket, így jó, ha készen állsz a konstruktív kritikára és az aktív részvételre az együttműködésekben.



Arbeitslosengeld: álláskeresési járadék Ausztriában


A „munkanélküli segélyt” a lakóhelyed szerinti AMS hivatalban lehet személyesen kérvényezni, amelynek feltétele, hogy életvitelszerűen élj Ausztriában, és az elmúlt két évben meglegyen minimum egy évnyi osztrák munkaviszony. Már akkor beadhatod a kérvényt, ha előre tudod a munkaviszony megszűnésének dátumát.


Az álláskeresési járadék összegének alapja mindig az utolsó nettó fizetés, aminek a 70%-át folyósítják. Tudj róla, hogy visszamenőleg nem fizetik ki a járadék összegét. A munkanélküli segély folyósításának időtartama több tényezőtől is függ, de legalább 20 hét. További részleteket az Arbeitskammer oldalain találsz!


Fontos: ha megszűnik az ausztriai életviteled, de nem jelented be, akkor vissza kell fizetned a jogtalanul kapott összegeket, amennyiben elkapnak. A visszafizetésen túl büntetést is kiszabnak.

Ha nincs munkád, de nem igényelsz munkanélküli segélyt, akkor is érdemes regisztrálni a helyi AMS hivatalban, mert képzéseket és nyelvtanfolyamot biztosíthatnak neked.


Tipp: Itt tudod pontosan kiszámolni a munkanélküli segély összegét: Arbeitslosengeld 2023 - Anspruch, Dauer, Höhe & Rechner | Österreich (finanz.at)



Drága-e az élet Ausztriában


Mielőtt Ausztriába költözöl, alaposan gondold át a lakhatásra, az egészségügyi ellátásra, a gyerekek oktatására és a nyugdíjra vonatkozó kérdéseket. Egyúttal érdemes számolgatni is, és képbe kerülni az ott felmerülő költségekkel kapcsolatban. Az országban magas az életszínvonal, de ennek megfelelően a költségek is magasabbak lehetnek, különösen a fővárosban, Bécsben. A lakhatás, az élelmiszer, a közlekedés és az egészségügyi szolgáltatások költségei jelentős tényezők a mindennapi költségvetésben.Tervezd meg a kiköltözés pénzügyi vonatkozását és rendelkezz megfelelő tartalékkal a kezdeti időszakban.



Nyelvtanulás

A német nyelv ismerete az egyik legfontosabb dolog, ha német nyelvű területen szeretnél boldogulni. Ez az alapköve mindennek, hiszen csak így leszel képes megérteni az adott ország kultúráját, így tudsz beszélgetni az emberekkel és így tudod elintézni az ügyeidet a lehető leggyorsabban és legproblémamentesebben is. A nyelvtudás pozitív hatással van az emberek közötti kapcsolatokra, segíti a beilleszkedést és a barátságok kialakulását, emellett a munkaerőpiacon is nagy előnyt jelent.


Arról, hogy miért nem érdemes nyelvtudás nélkül elindulni,

ezt a cikket neked ajánljuk:


Nyelvtudás nélkül külföldön



Az Ausztriába költözés izgalmas lehetőséget jelent mind a karrier, mind az egyéni fejlődés szempontjából. Az alapos felkészülés, a megfelelő információk beszerzése és a hosszú távú tervezés neked is segíthet abban, hogy sikeresen lépj be Ausztria munkaerőpiacára és élvezd az új környezetet. Ne felejtsd kihasználni a munkaközvetítő ügynökségek és az online csatornák által nyújtott lehetőségeket, és kezdődhet az új fejezet az életedben.

 

Ha még nem vagy biztos benne, hogy Ausztriába költöznél, és szívesen konzultálnál róla olyannal, aki sokszor megélte ezt a helyzetet, fordulj hozzánk. Abban is segíthetünk, hogy jobban menjen a német, de a hivatalos okirataid, bizonyítványaid fordítására is tudunk megoldást kínálni.



bottom of page