top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Ausztriába költözés 2023 - mit kell elintézni? 1. rész


Egy új országba történő áttelepülés mindig izgalmas, ugyanakkor stresszes is tud lenni. Idegen a kultúra, a nyelv, nem ismered az egészségügyet, az adórendszert és a helyi szabályozást sem. A külföldre költözést alaposan elő kell készíteni, ennek részeként pedig érdemes összeszedni a hivatalos elintéznivalókat is. Spóroltunk neked egy kis időt, és pontokba szedve kigyűjtöttük a legfontosabb teendőket, ha Ausztriában szeretnél élni.


Az osztrák betegbiztosítás, más néven E-CARD


Az egyik legfontosabb teendőd, ha Ausztriába költözöl, hogy gondoskodj ott is érvényes egészségbiztosításról. Ehhez majd le kell mondanod a magyar egészségbiztosítást. Az ok egyszerűbb, mint gondolnád: egyszerre csak egy EU-s tagállamban lehetsz biztosított. A lemondás ma már gyorsan, néhány kattintással megoldható az Ügyfélkapun keresztül. A költözés előtt érdemes megigényelni az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amely 36 hónapig érvényes. Erre azért lesz szükséged, mert a kártya segítségével az Európai Unió más tagállamaiban is igénybe veheted az egészségügyi szolgáltatásokat, mindezt a magyar egészségbiztosítás terhére.


Az ausztriai munkavállalás során nagyon fontos lépés, amikor a munkáltató bejelent. Egészségbiztosítás szempontjából ez az a pont, amikor a korábban kiváltott Európai Egészségbiztosítási Kártyát felváltja az E-CARD. Gyakorlatilag ez lesz az osztrák TAJ kártyád. Mivel az E-CARD nem jár automatikusan, neked kell megigényelned az illetékes szerveknél. Legyen nálad egy hivatalos fotó (például útlevél fotó) az ügyintézéshez, amit az osztrák állam ellenőrizni tud. Ha nincs ilyened, a legközelebbi osztrák rendőrségen a beazonosítást követően készítenek rólad egyet, és máris viheted magaddal az illetékes szervhez.


Ausztriaba koltozes - Becs, Ausztria, kulfoldre koltozes, Xpat Consulting
Ausztriába költözés - mit kell elintézni? (A fotón Bécs városa)

Albérletkeresés


Az ausztriai szálláskereséssel és lakcímbejelentéssel kapcsolatban minden teendő rád vár, amennyiben a munkáltató nem biztosít neked szállást. Az albérlet árak között jelentős különbségek lehetnek attól függően, hogy közvetlenül magánszemélytől (Provisionfrei) vagy ügynökségen keresztül (Provision) veszed ki a lakást. (Ez igaz egyébként Németországra is!) Az ügynökség komoly összegű jutalék megfizetésével terheli az új bérlőt, ráadásul a kaució kérése is bevett gyakorlat, amit szintén ki kell fizetni.


Osztrák lakcímkártya


Fontos még azzal is tisztában lenni az ausztriai lakhatás kapcsán, hogy az Európai Unió tagállamain belül két bejelentett lakcímmel rendelkezhetsz. Az egyik egy állandó lakcím, a másik pedig egy ideiglenes tartózkodási hely. Az ausztriai lakcím bejelentést megteheted az illetékes helyi hivatalban, ahol kiállítják neked a Meldebestätigungot, vagy köznapi nevén Meldezettelt is. Ez lesz az osztrák lakcímkártyád. A bejelentkezéshez szükséged lesz a lakcímet igazoló szerződésedre és a háztartásban élők papírjaira, esetleg a születési és házassági anyakönyvi kivonatok hivatalos német fordítására is.


Még ha teljesen meg is szünteted a magyarországi lakcímedet, érdemes regisztráltatni egy otthoni levelezési címet, mert a hazai hatóságok (pl. a NAV) nem küldi ki külföldi lakcímre a hivatalos leveleket.

Osztrák adórendszer


Ha Ausztriába költözöl, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé nincsen külön bejelentési kötelezettséged. Ha év közben váltasz egy magyarországi illetékességű munkahelyről, és Ausztriában vállalsz munkát, akkor abban az évben valószínűleg mindkét ország felé köteles leszel adóbevallást benyújtani. Főszabály szerint a költözés előtti magyar jövedelmet Magyarországon, míg a költözés utáni osztrák jövedelmet Ausztriában kell bevallanod. Ausztria sávosan, a bér függvényében határozza meg az adót. Nézz utána, hogy az osztrák állam hozzávetőlegesen mennyit von le a fizetésedből.


Ausztriában ismerned kell még a GIS adót is, amit más néven TV-, rádióadónak is neveznek. A negyedévre kivetett mintegy 22-30 euró összeget háztartásonként fizeted, nem pedig személyenként. Szerencsére létezik rá mód, hogy mentesülj a fizetése alól: ha „NO GIS” készüléket vásárolsz, vagy kiszerelteted az eszközökből a parabola adás vételére alkalmas egységet, akkor mentességet is kaphatsz. Figyelj a jogszabályok változására, 2024-től várhatóan kötelező lesz a GIS háztartásonként.


Arról is tudj, hogy sok befizetett adó vagy szolgáltatás költsége visszaigényelhető, amit kár lenne az osztrák államnál hagyni. Adóbevalláskor mindenképpen konzultálj egy könyvelővel.

Magyar rendszámú autó


Ausztria, Ausztriaba koltozes, kulfoldre koltozes, Becs, Xpat Consulting
Magyar rendszámú autó Ausztriában

Két lehetőséged van, ha autót szeretnél használni Ausztriában a kiköltözés után, és állandó lakcímet is létesítettél: vagy forgalomba helyezteted a saját, külföldi rendszámú autódat a bejelentést követő egy hónapban, vagy veszel egy osztrák rendszámú gépjárművet. Ha kicsúszol a határidőből, akár ezer eurós bírságra is számíthatsz!


Amennyiben csak ideiglenes lakcímmel rendelkezel Ausztriában, akkor egy évig használhatod a magyar rendszámos gépjárművet vagy utánfutót. Ne feledd, az Európai Uniós szabályozás szerint csak akkor áll fenn ez az egyéves szabály, ha kevesebb mint 183 napot töltesz az országban egy évben! Ausztriában is kell kötelező biztosítást kötnöd a járművekre, amely költsége függ a jármű korától, a teljesítményétől, és a károsanyag kibocsátásától is. Tájékozódj a feltételekről.


Ausztria és a magyar jogosítvány


Magyar jogosítvánnyal gond nélkül vezethetsz Ausztriában. Amennyiben lejár, kint is meg tudod hosszabbítani a helyi illetékes szervnél, a Bezirkshauptmannschaftnál.



Ausztriai bankszámlanyitás és hitelfelvétel


A munkavállaláshoz és a mindennapi élethez szükséged lesz egy helyi bankban nyitott bankszámlára is, amelyet csak az osztrák lakcímkártya megszerzését követően tudsz elintézni. Az ügyintézéshez előzetesen időpontot kell foglalni, és utána minden megy, mint a karikacsapás – az osztrák hivatalokról nagy általánosságban elmondható, hogy gyorsan és hatékonyan dolgoznak. A bankszámlanyitáshoz vidd magaddal az osztrák lakcímkártyádat és az érvényes személyi igazolványodat vagy útleveledet.


Ha hitelfelvételben gondolkodsz, könnyű kedvező hitelhez hozzájutni, de mindenképpen érdemes előtte konzultálni egy banki tanácsadóval.


Tipp: Amíg nincs osztrák bankszámlád, nyithatsz egy WISE számlát. Fontos, hogy nem (fizikai) banki szolgáltatásról van szó, hanem egy modern, fintech telefonos alkalmazásról, mégis nagy hasznát veheted az általa nyújtott szolgáltatásoknak.

A WISE számla lehetővé teszi számodra, hogy havidíj mentes bankkártyát igényelj, és intézd vele külföldi pénzügyeidet. Jelenleg 50 pénznemben tarthatsz pénzt, aminek sora folyamatosan bővül. Magyar nyelvű ügyfélszolgálattal is rendelkezik, és még számos jó tulajdonsággal, amit mi, az Xpat Consultingnál az eddigi utazásaink során, 3 kontinensen ki is használtunk. Természetesen ne felejtsd el alaposan átolvasni a WISE honlapján található részletes tájékoztatót a további információkért!



 

Kapcsolódó blogcikkek:



Ha további kérdésed van Ausztriával vagy a külföldre költözéssel kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot!


Az Xpat Consulting az alábbi szolgáltatásokkal áll rendelkezésedre:




bottom of page