top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

7 tipp a sikeres munkakereséshez

Az álláskeresés nem ritkán hosszadalmas és rengeteg energiát felemésztő folyamat, ráadásul lelkileg is megterhelő. Egyrészt fel kell mutatnod a szükséges szakmai tudást, másrészt olyan specifikus készségekkel és tapasztalatokkal is rendelkezned kell, amelyek kiemelnek a tömegből. Ám ha a beküldött pályázati anyagoddal nem tudod felkelteni a HR-es érdeklődését, akkor bármilyen szaktudás is van a zsebedben, csökken az esélyed a sikeres foglalkoztatásra.


Az Indeed nemzetközi álláskereső oldal szerint mindössze 6-7 másodperc jut egy-egy jelentkező anyagára, ami alatt a HR-es eldönti, hogy érdemes-e azt tüzetesebben megnézi. Arról nem is beszélve, hogy a mesterséges intelligencia világában ma már sokszor egy program végzi az első körös szelektációt, és ha hiányoznak a pályázatból a kulcsszavak, akkor automatikusan kihullik a rostán.


7 tipp a sikeres munkakereséshez

Mivel az első benyomás döntő fontosságú, ezért összegyűjtöttük azokat a hasznos tippeket, amelyek segíthetnek benne, hogy felvegyenek az álommunkahelyre. 


1. Legyen testreszabott a motivációs leveled


Az általánosan megfogalmazott, körlevélhez hasonló motivációs levél használata még mindig gyakori hiba. Ezzel pedig az a baj, hogy már azelőtt kukába kerülhet az önéletrajzod, hogy egyáltalán egy pillantást is vetettek volna rá. Fontos, hogy minden motivációs levelet szabj testre, azt emeld ki benne, ami passzol az adott pozíció követelményeihez.


++++

Tudj meg róla többet, milyen a jó motivációs levél.


2. Legyen releváns a CV-d


A HR-es munkatársak gyorsan átfutják az önéletrajzokat. Győződj meg róla, hogy kiemelted az álláshirdetésnek megfelelő skilljeidet és készségeidet, valamint minden adat pontos és naprakész. Máskülönben nem láthatják, hogy alkalmas vagy a kiírt pozícióra. 


Ahogyan a motivációs levélre, úgy a CV-re is igaz, hogy egy sablonosan összerakott anyaggal csökkennek az esélyeid. Igen, tudjuk, hogy rengeteg munka minden egyes pályázati dokumentációt átgondolni és testre szabni, de hidd el, megéri. Ha azonnal látszódik rajta, hogy ezt az anyagot kifejezetten erre az álláshirdetésre készítetted, máris valószínűbb, hogy az előszűréskor fennakadsz a rostán, és a HR-es el fogja olvasni az anyagodat.


++++

Tudj meg róla többet, milyen a jó önéletrajz.


3. A munka nem mindig egyezik meg a kiírással


Ne lepődj meg, ha a meghirdetett állás kiegészül olyan feladatokkal, amelyeket eredetileg nem említettek. A saját kereteiden belül legyél rugalmas, mert a siker itt az alkalmazkodóképességeden múlik.



4. Fejleszd az interjúzási készségeidet


Általában két körösek az állásinterjúk, de nem ritka az sem, hogy ettől többször kell bizonyítanod a kiválasztási folyamat során. Ha már régen volt az utolsó állásinterjúd, vagy éppen most kell beletanulnod, rengeteg hasznos oktatóanyagot találhatsz a különböző platformokon.


Finomítsd az interjú technikáidat!

Személyes kedvencünk a LinkedIn Learning oldala, ahol minimális havidíjért remek videókat nézhetsz meg. Az interjúk alatt legyél magabiztos, hallgass a visszajelzésekre, és az új tapasztalatok birtokában finomítsd az interjútechnikáidat. Mindig azt szoktuk ajánlani, hogy egy esetleges elutasítás esetén is kérdezz vissza, mi volt az oka, hátha a jövőben tudsz rajta javítani. Hidd el, egész sokan válaszolnak erre a kérdésre, és az is lehet, hogy nem a képességeiden múlott az egész.



5. Csiszold a kommunikációs technikádat


A hatékony és gördülékeny kommunikáció nélkülözhetetlen az egész folyamat során. Alapszabály: kerüld a szlenget a levelezésekben vagy a személyes találkozók során, az nem illik oda. Mindig úgy válaszd meg a kommunikációs stílust, hogy alkalmazkodj is az álláshirdető stílusához, de azért maradj meg a formális nyelvezet mellett. Vagyis rendben van, ha ők egy nagyon laza és nagyon nyitott munkaközösség, amit nyíltan kommunikálnak is, attól te még maradj „lazán formális”. Ha jó érzékkel kommunikálsz, nagyobb eséllyel jutsz tovább a kiválasztási folyamatban.



6. Nézz utána a cégnek


A munkáltatók nem fognak komolyan venni, ha arra sem veszed a fáradtságot, hogy megismerd a céget. Készülj olyan kérdésekkel, amelyek azt sugallják, utánuk olvastál, tudod mivel és hogyan foglalkoznak. A felkészült kérdésekkel a cég, illetve a pozíció iránti komoly érdeklődést erősíted meg.



7. A piszkos anyagiak: fizetési igény


A fizetési tárgyalások stresszesek lehetnek. Ha régen volt már az utolsó állásinterjúd, esetleg új területen próbálsz elhelyezkedni, nehéz lehet belőni, mennyi az annyi, milyen elvárt fizetési igényed lehet. Érdemes a különböző, erre szakosodott oldalakon megnézni, hogy milyenek az átlagos fizetések az adott szakterületen. Erre alkalmas például a Fizetések.hu, ha Magyarországon keresel állást, vagy a Glassdoor oldala, ha nemzetközi környezetben szeretnél elhelyezkedni. Legyenek reális igényeid, amelyek igazodnak a szakmai tapasztalataidhoz és skilljeidhez, és soha ne feledd, hogy értékes vagy. 


A kulcs a sikeres elhelyezkedéshez mindig a belefektetett munkában rejlik. Ha megismered a leendő munkáltatót, ha rájuk szabott CV-t és motivációs levelet küldesz be, ha felkészülsz interjúkra és tudod, mit szeretnél, mi az értéked, a siker is előbb-utóbb el fog jönni.


Ha pedig eljutottál arra a pontra, ahonnan nem tudod, hogyan tovább, mi is tudunk neked segíteni. Egyéni konzultációnk során átbeszélhetjük az önéletrajzodat és egyéb hasznos tanácsokkal is el tudunk látni.

bottom of page