top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Tippek és trükkök állásinterjúhoz I. rész

Idegőrlő és stresszes időszak, amikor az ember munkát keres, és sokszor a szerencsére is szükség van, hogy valami sikerüljön. A most következő kétrészes cikksorozatunkban végigvesszük a sikeres állásinterjúhoz vezető lépéseket, hogy elmondhasd magadról, te mindent megtettél.


Azt a saját bőrünkön is megtapasztaltuk, hogy a sikeres állásinterjúhoz nem elég csak a szakmai tudás és a sok-sok évi tapasztalat. A megfelelő felkészülés, a jó benyomás keltése és a hatékony kommunikáció legalább olyan fontos szerepet játszik abban, hogy kiemelkedjünk a többi jelölt közül. Bizonyára nem kell külön kihangsúlyozni, hogy az álláskeresési folyamat egy jól összerakott, releváns információkat tartalmazó és a kiírás alapján testre szabott önéletrajzzal kezdődik. Ha szeretnél többet olvasni az önéletrajzokról, itt megteheted.



Tippek és trükkök állásinterjúhoz_ I. rész_Xpat Consulting


Az állásinterjú előtt


Érdemes különbséget tenni a személyes és az online interjú között, ez utóbbiról a későbbiekben fogunk szót ejteni. Mindegy, hogy melyikre készülsz, nem spórolhatod meg az alapos felkészülést. Pontokba szedtük, hogy mire kell időt szánnod az állásinterjú előtti napokban.


  1. Tájékozódj a cégről és az interjúztatókról


Ismerd meg a cég profilját, céljait, értékeit, termékeit, szolgáltatásait, piacát és versenytársait. A-tól Z-ig nézd át a cég weboldalát, közösségi média felületeit és sajtóközleményeit. Ha előre tudod, hogy kikkel fogsz beszélgetni, keress rájuk LinkedInen vagy más platformokon, és ismerd meg a hátterüket, a cégben betöltött szerepüket. Ha ezekbe energiát fektetsz, egyrészt nőni fog a magabiztosságod az interjú alatt, másrészt megértheted a cég kultúráját, elvárásait és igényeit.


  1. Előre gondold át a válaszaidat 


Keress rá, hogy egy állásinterjún milyen gyakori kérdések szoktak elhangozni, és készülj rájuk válaszokkal. Előre írj magadról egy rövid bemutatkozást, amelyben elmondod, ki vagy, mivel foglalkozol, milyen tapasztalataid és képességeid vannak, és miért érdekel a meghirdetett pozíció. Gondold át a válaszod azzal kapcsolatban is, hogy miért váltasz munkahelyet, milyen erősségeid és gyengeségeid vannak, milyen fizetési igényed van, és milyen rövid, illetve hosszú távú célokat tűztél ki magad elé. 


 

TIPP: Kerüld a sablonos válaszokat, és próbálj konkrét példákat hozni a korábbi vagy jelenlegi munkádból, hiszen az a feladatod, hogy bebizonyítsd, rendelkezel az állás betöltéséhez szükséges kompetenciákkal. Használj számokat, statisztikai adatokat, hány projektben vettél részt, hány fővel dolgoztál egyszerre együtt, legyen a kezedben néhány a munkakör szempontjából releváns adat.


  1. Hangosan is gyakorold a válaszokat


Személyes tapasztalatunk, hogy sokkal eredményesebb, ha hangosan gyakorolsz, mintha csak magadban próbálnád megválaszolni a kérdéseket. Kérd meg valamelyik családtagodat, barátodat, hogy segítsen átvenni a gyakori kérdéseket és a válaszaidat. Figyelj közben a testbeszédre, a szemkontaktusra, a gesztusaidra és az arckifejezésedre. 


TIPP: Kérd meg a segítődet, hogy rögzítse felvételen, miközben beszélgettek. Egyrészt szokod a helyzetet, másrészt nagyon sokat lehet tanulni abból, ha visszanézed önmagadat. 



  1. Ismerd az álláshirdetést, a elvégzendő feladatokat 


Emeld ki a fontos részeket, amelyek megmutatják, milyen készségeket és tapasztalatokat keres a munkáltató. Gondold át, hogy milyen aktuális példákat tudsz felhozni a szakmai pályafutásodból, amelyek jól passzolnak ezekhez a követelményekhez.



  1. Használd a STAR módszert 


A STAR módszert arra tudod használni, hogy strukturáltan adhass választ a viselkedésalapú interjúkérdésekre. Ezeket a kérdéseket mindig bevetik az interjúztató szakemberek, és az a céljuk vele, hogy megismerjék, hogyan reagálsz bizonyos munkahelyi szituációkra.

A STAR módszer segítségével olyan helyzetről tudsz majd mesélni, amikor bizonyos készségeket alkalmaztál, hogy megoldj egy problémát. A STAR mozaikszó a helyzet (situation), a feladat (task), a tettek (action) és az eredmény (result) szavak rövidítése. A helyzetben leírjuk, hogy milyen körülmények között kerültünk az adott szituációba; a feladatban megfogalmazzuk, hogy mi volt a célunk; a cselekvésben elmondjuk, hogy mit tettünk, hogyan viselkedtünk, milyen döntéseket hoztunk; és végül az eredményben bemutatjuk, hogy mi lett a végkimenetel, mit tanultunk belőle, és hogyan mértük a sikert.

TIPP: Nem biztos, hogy mindig adódott olyan helyzet a szakmai múltadban, amit ide tudnál hozni. Ilyenkor találj ki párat, ami akár meg is történhetett volna.



 

 Töltsd le ingyenes német, angol,

magyar nyelvű önéletrajz mintáinkat!





Hogyan viselkedj az állásinterjún?


Az állásinterjú napján nagyon fontos, hogy időben érkezz, igaz ez akkor is, ha online interjún veszel részt. A következő tanácsokat szoktuk adni a hozzánk fordulóknak:


  1. Öltözz alkalomhoz illően 


Triviális, hogy alkalomhoz illően öltözünk fel egy állásinterjúra, de manapság mit jelent az alkalomhoz illő? Az a tanácsunk, hogy olyan öltözetet válassz, amely illik a cég stílusához és a pozícióhoz. Ehhez a ponthoz elérkezve már régen utánanéztél a cégnek a közösségi médiában is, láttad hogyan kommunikálnak magukról, milyen képeket tesznek közzé a kollégáikról, milyen a céges stílus. Ha lazák, te is veheted lazára a figurát, de soha ne ess át a ló túloldalára. Ha kiegészítőket viselsz, ezek ne vonják el a figyelmet a beszélgetésről, és ne viselj túl erős illatot vagy sminket sem.



  1. Legyen egy konkrét terved az elkövetkező hónapokra 


Gondold át, hogy mit szeretnél elérni az első 3-6-12 hónapban a cégnél. Ha felkészült választ tudsz adni erre a kérdésre, nemcsak azt mutatod meg, hogy van elképzelésed a munkáról, de a proaktivitásodról és célorientáltságodról is tanúbizonyságot teszel – ezek pedig manapság nagyon is keresett skillek. Foglald össze, hogy milyen feladatokat, projekteket, eredményeket, tanulási és fejlődési célokat tűztél ki magad elé, és hogyan kívánod őket megvalósítani. Ha az interjúztató nem tesz fel ilyen kérdést, kérdezd meg te: mit várnak tőled az első 3-6-12 hónapban, ha kolléga leszel. Így kaphatsz egy képet arról, hogy milyen előrelépési lehetőségeid vannak, és hogy a cég végiggondolta-e, mire keresnek új munkaerőt.



  1. Légy diplomatikus és pozitív


Legyél tisztában az etikett szabályaival a bemutatkozás és a kézfogás terén, köszönts mindenkit. Mosolyogj, és folyamatosan tartsd a szemkontaktust az interjúztatókkal, mutass érdeklődést és lelkesedést a cég, illetve a pozíció iránt. Kerüld a negatív megjegyzéseket a korábbi vagy jelenlegi munkáltatóidról, a kollégáidról, esetleg helyzetekről. Légy őszinte, de diplomatikus a válaszaiddal.


TIPP: Amikor bemutatkozol, sugalljon a kézfogásod magabiztosságot, de ne legyen túl erős sem. Találd meg az arany középutat. Húzd ki magad az interjú alatt, ne fond össze a karjaidat, és ne ülj lehajtott fejjel. 

  1. Az online interjú sajátosságai


Ha online interjún veszel részt, időben győződj meg róla, hogy az app, amit használni fogsz, megfelelően működik a gépeden. Kellemetlen tud lenni, ha éppen akkor frissít a program, amikor már be kellene lépned. Legyen a headset kompatibilis a gépeddel, és lehetőleg ne merüljön le a laptopod sem. Ha számodra ismeretlen programon keresztül fogtok beszélni, mindenképpen próbáld ki és gyakorold a használatát. Figyelj rá oda, hogy a kutya ne ugasson a háttérben, és lehetőség szerint biztosítsd a gyerekmentes övezetet, amíg tart a beszélgetés. Az öltözködésre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a személyes interjún, még akkor is, ha alul csak melegítőt viselsz. Válassz megfelelő hátteret a beszélgetéshez, legyen diszkrét és alkalomhoz illő.



A cikk következő részében arról fogunk írni, hogyan érdemes lezárni az állásinterjút, és milyen feladataid lesznek az interjút követően. Van néhány trükk, ami akár a javadra is elbillentheti a mérleg nyelvét, ha fej fej mellett versenyeztek valakivel. 



 

Rendeld meg magyar, angol és német nyelven is elérhető önéletrajz javítás és újraírás szolgáltatásunkat itt!




bottom of page