top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Nyelvtudás nélkül külföldön


Ez egy kényes, sok vitát és indulatot gerjesztő kérdéskör: Csak nyelvismerettel vagy anélkül is érdemes-e külföldre költözni? Milyen szintű az a minimális nyelvismeret, amire szükséged lesz külföldön?



Előre bocsátjuk, hogy nem tudjuk, és nem is akarjuk helyetted megválaszolni ezeket a kérdéseket, inkább csak szempontokat szeretnénk adni ahhoz, hogy végig tudd gondolni, és megfelelően fel tudj készülni arra, ami Rád vár.


Vannak “könnyebb” és “nehezebb” országok. Könnyebb a terep ott, ahol több a magyar kivándorló, már kiépített hálózat van a magyarok számára (magyar bolt, szórakozóhely, magyar iskola, rendszeres közösségi rendezvények). Míg általában a mediterrán országok, a “nehezebb” kategóriába esnek. Erre egészen egyszerű a magyarázat: ezen országok lakosai nagy százalékban nem beszélnek más nyelveket, így létfontosságú az ország saját nyelvét elsajátítani, mert nagyban befolyásolja beilleszkedésed sikerét.




Eredményes külföldi munkavállalás


Ökölszabályként elmondható, hogy jobb nyelvismeret jobb munkahelyet is jelent, és természetesen mindent, ami ezzel jár: magasabb fizetést, jobb társadalmi elismertséget és életminőséget. A “könnyű” országokban nagyobb eséllyel találhatsz magyarok által vezetett munkaerő toborzást is - azért persze nem árt az óvatosság, ne bízz meg vakon valakiben csak azért, mert magyarul beszél. Ezek az állások általánosságban a betanított munkás és szakmunkás réteget célozzák meg, akiknek a munkavégzéshez nem kulcsfontosságú a nyelv ismerete, ilyen lehetőségek bőven adódnak például Ausztriában és Németországban.


Fontos azonban megérteni, hogy a nyelvtudás nem csak a betanított munkások és szakmunkások számára fontos, hanem az előrelépéshez és magasabb szintű pozíciók eléréséhez is elengedhetetlen lehet a német nyelv ismerete. Ezért érdemes folyamatosan fejleszteni a nyelvtudásodat, hogy még több lehetőség kinyíljon előtted. A német nyelv magasabb szintű ismerete megnyitja az ajtót olyan pozíciók felé, amelyek magasabb fizetéssel, nagyobb felelősséggel és jobb karrierlehetőségekkel járnak. Azok, akik képesek hatékonyan kommunikálni németül, versenyképesebbek a munkaerőpiacon, és könnyebben elnyerik a munkaadók bizalmát. Ezenkívül a német nyelv ismerete lehetőséget ad arra, hogy szélesebb körű kapcsolatokat építs és erősíts a német anyanyelvű emberekkel. Ez nem csak szakmai előnyöket jelenthet, hanem gazdagabb és sokszínűbb élményeket is hozhat az életedbe.


Ne feledd, hogy a nyelvtudás folyamatos fejlesztést igényel. Rendszeresen gyakorolj, tanulj és vegyél részt nyelvi programokban. A német nyelv megtanulása és tökéletesítése hosszú távú befektetés lehet a személyes és szakmai fejlődésed szempontjából.


 

Olvasd el ezt is:




Stresszes hétköznapok


Nyelvismeret hiányában a hétköznapokban is sok olyan nehézségbe fogsz ütközni, amire nem is gondolnál. A hétköznapokban teljesen természetes például a piacon, vagy utcai árusnál vásárolni, de frusztráló, ha nem tudod megkérdezni a termékek árát vagy általánosságban elmondani, hogy melyik terméket kéred, mert még az alapvető élelmiszerek szavait sem ismered.


Megnehezíti a közlekedést, ha nem tudsz információt kérni a sofőrtől, hogy melyik irányba megy a busz. Több, mint kellemetlen, ha a nyelvi akadály miatt nem küldöd be időben az adóbevallásodat, holott erről levélben értesítettek. Ezek a szituációk megnövelik a napi stressz adagod, amire nincs igazán szükséged és amit akár már egy hónapnyi, napi 10-15 perces tanulással meg lehet tanulni a saját érdekedben.


Az egészségedet is veszélyeztetheti, ha nem tudod értelmezni a gyógyszerek leírását, és a gyógyszertárostól sem tudsz segítséget kérni a megfelelő gyógyszer kiválasztásához, például egy gyógyszerallergia esetében. Arról nem is beszélve, hogy ha mentőre van szükség, mert éppen rosszul lett valaki a környezetedben vagy Te magad, akkor a cím bediktálásával sem tudsz megbirkózni, ami akár életmentő is lehet.



Pro tipp: Legalább 1 hónappal a kiutazásod előtt kezdj el ismerkedni a nyelvvel! Teljesen kezdő szintről is érdemes nekivágni, hiszen egy 30 napos intenzív tréning után már anyanyelvi közegben is sokkal gyorsabban fogsz tanulni. Ha már van némi nyelvi alapod, akkor pedig érdemes felfrissíteni azt olvasással vagy filmek nézésével. Akár kezdő szintről indulsz, akár felfrissíted a nyelvtudásodat, az Xpat Consulting nyelvtanárai segíthetnek: egytől egyig külföldi gyakorlattal rendelkező képzett nyelvtanárok. Itt találsz részleteket a nyelvoktatásunkról.

A helyi adminisztráció


Az ügyintézés is sokkal nehezebb, döcögősebb. Ha nincs megfelelő szókincsed arra, hogy a célország nyelvén megérts és kitölts egy űrlapot, mindig mások segítségére leszel utalva. A “könnyebb” országokban erre is van megoldás: vannak erre specializálódott magyarok, akik abból élnek, hogy elkísérnek a hivatalokba vagy esetlegesen helyetted elintézik a dolgokat, felhívják az ügynökségeket. Azonban ez nem két fillér és lássuk be, azt a pénzt, amit egy egyszerű telefonhívás megrendelésére fizetsz ki, nyelvtanulásra is elkölthetnéd.


Ha mindenképp állást kellene foglalnunk arról, hogy nyelvtudással vagy nyelvtudás nélkül vágj bele, akkor azt mondanánk, hogy legyen legalább egy minimális nyelvtudásod. Az a tapasztalatunk, hogy ha képes vagy megérteni alapvető mondatokat, és meg tudsz szólalni, még ha tőmondatokban is, de ki tudod magad fejezni, akkor az anyanyelvi környezet felgyorsítja a nyelvtanulást. Mindegy, hogy a piaci árussal, a buszsofőrrel, vagy a gyógyszertárossal kommunikálsz, a lényeg a nyelvhasználat, így a fejlődés garantált. Mi azért arra bíztatnánk, hogy a beszédkészséged mellett fektess hangsúlyt a nyelvtan tanulására is. Ezáltal struktúrájában látod majd a nyelvet, ami végső soron a biztosabb nyelvhasználatot segíti elő és így válhatsz professzionális nyelvhasználóvá.


 

KÜLFÖLDRE KÖLTÖZÉSEN GONDOLKODSZ? LENNE PÁR KÉRDÉSED, AMIRE NEM TALÁLOD A VÁLASZT VAGY CSAK MEGERŐSÍTÉSRE VÁGYSZ?




bottom of page