top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Lebenslauf schreiben, avagy a német nyelvű önéletrajz készítés mesterfogásai


Tudtad, hogy a legutóbbi, tavaly júliusban közzétett hivatalos statisztikai adatok szerint 2021. december végéig összesen 212 735 magyar állampolgár élt Németországban? Nem csoda, hogy folyamatos az igény a német nyelvű önéletrajzírásra. Hisz az álláskeresés Németországban sem egyszerű, így próbál mindenki a lehető legprofibb önéletrajzzal ringbe szállni, hogy legyűrje a többi jelentkezőt. S hogy milyen a jó német nyelvű önéletrajz, Lebenslauf, más néven Bewerbung? Mellőzi a hapacsolást, helyette a lényegretörő és tömör stílust adja vissza. Kerüli a barokkos körmondatokat, inkább a vázlatos és szellős felépítésre épít! Mely elemek a nyerők, milyen elemekből épüljön fel egy német önéletrajz? Mutatjuk!



Személyes adatok

német nyelvű önéletrajz, ingyenes önéletrajz minta, német ingyenes önéletrajz minta
Német nyelvű önéletrajzírás

A személyes adatok szekciója a német nyelvű önéletrajz talán legfontosabb eleme. A toborzást végző szakemberek ugyanis ezen információk birtokában képesek egy előzetes képet alkotni rólunk. Itt általánosan az alábbi adatokat érdemes feltüntetni: születési dátum, cím, telefonszám, e-mail cím, valamint a családi állapot. Ezen felül az önéletrajzban szereplő fotó is sok mindent elmond rólad, melynek elkészítéséhez ebben a blogcikkünkben adtunk tippeket.




Önéletrajz Profil

Ismerős az NCIS című filmsorozatból Jethro Gibbs karaktere, amint a bűntett helyszínre érkezik és megkérdezi Dokitól, hogy mit tudunk? Nos, a német CV profil szekciója is valami hasonló: azt hivatott bemutatni, hogy honnan jöttél és hová tartasz. Szerepelhet akár a legelső helyen, kiderül belőle a munkaévek száma, valamint a munkaterület, amiben tapasztalatokat szereztél, és az is, hogy milyen típusú állást szeretnél. Ráadásul egy jó önéletrajz profillal igazán nyerő lehetsz, hiszen ahogyan arról egy korábbi blogcikkünkben írtunk, sokan megfeledkeznek róla, vagy szándékosan kihagyják, mert nem akarnak vele időt tölteni.


Munkahelyek felsorolása

Legyen szó évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberekről vagy pályakezdőkről, az álláskeresés - hasonlóan a magyar viszonyokhoz - Németországban is kompetenciákat kíván. A német nyelvű önéletrajzban tehát ugyanúgy elengedhetetlen, hogy felsorold az addigi munkahelyeidet. A leendő munkaadóval meg kell osztanod, hogy pontosan mennyi időt töltöttél el egy-egy cégnél, ott mi volt a munkakör, és milyen szakmai eredményeket értél el. A német cégek szeretik egy kicsit az emberi oldaladat is megismerni, ezért ha még maradt hely, akkor érdemes kitérni a szabadidőben végzett, illetve önkéntes tevékenységekre is, amennyiben azok a betölteni kívánt munkakörhöz illeszkednek (vagy legalábbis nem nagyon eltérőek). Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen információkat érdemes megosztanod ennél a résznél, keress minket!


 

Töltsd le ingyenes német, angol,

magyar nyelvű önéletrajz mintáinkat!




Tanulmányok az önéletrajzban

A jó pap holtáig tanul – tartja a mondás, melyet érdemes a német nyelvű önéletrajz írásakor is szem előtt tartani. Ajánlott a gimnázium/főiskola/egyetem, a diploma, a fő szakirány megnevezését, valamint a végzettség évét is beírni ebbe a szekcióba. És mi a helyzet akkor, ha korábban nem tartottad magadat egy Albert Einsteinnek, mára mégis szomjazod a tudást? Soha nem szégyen valami olyat tanulni, amire eddig nem volt időd vagy éppen az eddigi tevékenységeidtől teljesen eltér! Ráadásul ma már úgy képezheted magad, hogy ki sem mozdulsz otthonról, hisz online tanfolyamok tömkelege áll a rendelkezésedre erre a célra.



Készségek, soft skillek

Nagycsoportos ovisként simán elolvastad a kedvenc mesekönyvedet, míg mások csak hallgatták a mesét? Már kisiskolásként gyorsabban futottál az egész iskolánál? Középiskolában szinte mindenből előrehozott érettségit tettél, ma meg menőbb arc vagy a NASA bármelyik mérnökénél? Ha az első kettő készségnek a német munkaerőpiacon nem is veszed hasznát, minden esetben ajánljuk, hogy számítógépes ismeretedet tüntesd fel, főleg akkor, ha valamilyen speciális szoftver kezelésében is jártas vagy.


Emellett azt se szégyelld, ha az önismeretednek hála tisztában vagy más képességeiddel is! Mondjuk hogy jó kommunikációs készséggel rendelkezel, jól dolgozol csapatban. Vagy azt, ha utálsz ugyan nagy közönség előtt beszélni, de egymagadban egy egész világot képes vagy elirányítani, míg a céget ahol dolgozol egymagad simán felülteted a siker villamosára. Egy a lényeg: a német nyelvű önéletrajzodban soha ne ferdítsd el nagyon a valóságot, mert az úgyis kiderül, és a végén Te járod meg, nem pedig a cég, ahová a képzelt képességeid alapján felvettek.


Nyelvtudás

Egy német nyelvű önéletrajzban elengedhetetlen annak leírása, hogy milyen nyelvtudással rendelkezel. Mert bár egészen biztos, hogy a németországi munkáltatók nem fognak semmiféle bizonyítványt, nyelvvizsga papírt kérni, de arra számíthatsz, hogy beszélgetést kezdeményeznek majd, értelemszerűen németül.

Ennek során elsősorban azt próbálják majd kideríteni, hogy miért szeretnél az adott munkahelyen dolgozni, és milyen szinten is van a nyelvtudásod. Illetve ha a tudásszinted az önéletrajz szerint professzionális szintű, akkor speciális szakmai kérdésekre is készülhetsz. Összességében érdemes lehet az önéletrajz rögtön német nyelven történő elkészítése – vagy az Xpat Consultingra hagyhatod az egész feladatot –, így már ezzel bizonyíthatod, hogy valós nyelvtudással rendelkezel.

Persze írhatod az önéletrajzodat angolul is, hiszen a német nyelvterületen sokszor ez is teljesen elfogadott. Többnyire abban az esetben, ha az álláshirdetés is már angolul van kiírva, vagy a munkahelyi közeg egy nagyobb, külföldi vállalat, ahol a munka nyelve is főleg angol, és másodlagos a német nyelvtudás.

TIPP: Reálisan írd le a német nyelvi készségeidet! Hisz ez az egyik legkönnyebben leellenőrizhető kompetenciád, ami az önéletrajzodban előfordulhat. Nagy blama, ha egy interjún a HR-es elkezd hozzád németül beszélni, te meg az állítólagos B1-es szintű nyelvtudásoddal hebegve-habogva próbálsz kikászálódni a kellemetlen helyzetből.

Német önéletrajz készítés - szeretnél professzionális önéletrajzot?

Tudjuk jól, hogy többféle út vezet Rómába (vagy akár Brémába). Az általunk itt vázolt mód csak egy a lehetséges utak közül, de tapasztalataink alapján mindenképpen egy sikerorientált megoldást képvisel. Érdemes tehát beépíteni az önéletrajz készítés gyakorlatába, hogy a lehető legjobb esélyekkel indulhass a német munkaerőpiacon, és potenciális jelöltté válhass.


A beérkező önéletrajzok többsége egyébként már az első rostán azon bukik el, hogy az alapvető helyi formai követelményeknek sem felel meg. A fenti szabályok betartásával azonban az önéletrajzod biztosan nem a kukában végzi majd! Ha pedig szeretnél egy igazán profi, a német munkaerőpiac elvárásainak minden szempontból megfelelő önéletrajzot, és Te nem szeretnél vele bajlódni, mi megcsináljuk neked!


Rendeld meg magyar, angol és német nyelven is elérhető önéletrajz javítás és újraírás szolgáltatásunkat itt!





bottom of page