top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Nemzetközi költözés és költöztetés: hogyan, mit és mikor?


Életünk során előfordulhat, hogy többször is költözni kényszerülünk, akár munkahelyváltás, családi okok, vagy egyszerűen csak az életünkben bekövetkező változások miatt. A költözés mindig kihívás elé állít bennünket, legyen szó egy várt vagy váratlan helyzetben bekövetkező döntésről. Az elhatározás folyamata hosszú és nehéz lehet, és maga a költözés is rengeteg logisztikai és szervezési feladatot jelenthet számunkra.


Tervezés a nyugodt költözés titka

Ha előrelátóak vagyunk, a költözés feladatai, izgalma kevesebb idegeskedést jelent majd. A külföldre költözés egy speciális, még nagyobb körültekintést és előkészítést igénylő folyamat. Abban igyekszünk most segíteni, hogy hogyan is állj neki a megtervezésének. Azonban mielőtt rögtön nekiesnénk a pakolásnak, dobozolásnak érdemes néhány dolgot átgondolni és összeírni.

Nemzetközi költözés és költöztetés, külföldre költözés, Németországba költözés, Ausztriába költözés, Sebestyén Transport, Xpat Consulting
Nemzetközi költözés és költöztetés

Nincs két egyforma élethelyzet vagy költözés. Óriási különbség van aközött, hogy egy egyetemi évet töltünk külföldön, egyedül megyünk-e vagy családdal, és ideiglenesen vagy végleg hagyjuk-e el az országot. A közös bennük, hogy minden esetben jó sok dobozzal, holmival költözhetünk.

Ahogy egy egyetemi tanév alatt szükséges ruháink, személyes holmijaink vagy épp iskolai dolgaink sem férnek el egy hátizsákban, úgy egy család egész élete sem fér el egy bőröndben.


“A tervezéssel sok felesleges aggódást, stresszt, időt és pénzt is spórolhatunk.”

Külföldre költözés előtt érdemes szelektálni

A költözés remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk sok felesleges dologtól. Ehhez hetekre, hónapokra lehet szükség. Eljött az ideje, hogy az évek óta tartogatott dolgoktól, mint a gyerekek kinőtt ruhái, papírok, iratok, berendezési tárgyak megszabaduljunk. Nézzük át kritikus szemmel a már elhasznált, csorba eszközöket, háztartási tárgyakat és dobjuk ki, amit biztosan nem vinnénk magunkkal. Ahogy nekiállunk, meglepő lehet, milyen sok ilyen dolog van a lakásban. A zero waste jegyében odaadhatjuk a még jobb állapotú dolgokat szomszédoknak, barátoknak. Sok alapítvány, civil szervezet is örömmel veszi a jobb napokat látott, de még használható tárgyakat.


A nemzetközi költözés azonban már egy külön történet. Hosszabb előkészületet igényel, ha végleg más országba költözünk, és az otthoni, szépen berendezkedett életünket felszámoljuk. A költözés folyamatát személyiségünktől függően igen eltérően élhetjük meg. Ha tudod, hogy te nehezebben viseled a változásokat, zavar, ha sürgetnek, vagy több idő kell a családi hagyaték vagy a személyes dolgaid átnézéséhez, akkor különösen fontos, hogy ezt a kis plusz időt megadd magadnak.



Nem mindegy mi és hogyan kerül a dobozokba

Nemzetközi költözés és költöztetés, Sebestyén Transport, Xpat Consulting, külföldre költözés, külföldre költöztetés, szállítócég külföldre
Hogyan kell optimálisan csomagolni külföldre költözéskor?

Apróságnak tűnik, de a megfelelő méretű, minőségű és mennyiségű doboz beszerzése sem mindig egyszerű. Több áruházban is vásárolhatunk ilyeneket, azonban ennek ára elég magas lehet, ha mindent így szeretnének elcsomagolni. A méretnél gondoljunk a költöztetőkre is, akik akár többször is le és felpakolhatják őket. Inkább két kisebb dobozba pakoljunk, mint egybe, ami hatalmas és egy embernek túl nehéz lehet.

Kövessünk egy logikai sorrendet a dobozolásnál. A már elcsomagolt dolgokra azonnal írjuk rá, mi került bele.

Ezzel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat a kicsomagolásnál.



Képzeljük el azt a pánikot, amikor már két órája keresünk valami fontosat, de akárhány dobozt néztünk, még nem került elő.

“Lehetőleg minél kevesebb törékeny holmit vigyünk magunkkal, és csomagolásukra különösen figyeljünk oda.

Jó ötlet törölközőbe, ágyneműbe, pulóverek közé tenni őket, így már egy jó adag, akár a szezonálisan nem használt ruhánkat is elküldhetjük a költöztetőkkel, és nem plusz csomagként fizetünk majd értük a repülés során. A dobozon is jelöljük, ha törékeny dolgot rejt.



Bútorok szállítás okosan

Végül, ha már csak a csupasz polcok, üres szekrények állnak a lakásban, jönnek a bútorok. Külföldre költözésnél, különösen egy család esetében az lehet a legjobb választás, ha bútorainkat is visszük. Bár ezek költöztetése jelentősebb összeg lehet, ez még mindig töredéke annak, mintha külföldi otthonunkba érve nekünk kell a teljesen bútorozatlan ingatlant otthonossá tenni. Egy új élet kezdetén biztosan nem arra vágyunk, hogy új bútorok beszerzése után kelljen rögtön szaladgálnunk a hivatalos teendők és a beilleszkedés zökkenői mellett.


Persze itt is előfordulhat, hogy nem szeretnénk minden bútort magunkkal vinni. Gondoljuk át, hogy mi az, ami feltétlenül kell és mi az, amit később meg is tudunk vásárolni. Nem érdemes olyannal költözni, amit rövidesen lecserélnénk, nem szeretünk, nem kényelmes, vagy egyszer ajándék volt, de nem praktikus. Egy kanapét vagy szobabútort jobb ötlet lehet utaztatni fél Európán át, mint nagyobb háztartási gépeinket, melyek jellemzően sokkal sérülékenyebbek az ilyen mozgatásra.


Ha van még négy bicikli, egy motor, egy kis motorcsónak vagy épp sífelszerelés öt főre a garázsban, és ezek olyan értékesebb és drágább dolgok, melyeket feltétlenül vinni szeretnétek, akkor ezek csomagolására különösen nagy gondot kell fordítani. Csomagolási tanácsokat például itt olvashatsz!

Extra tipp: Talán egy apróságnak tűnő dolog, amire nem gondolnál. Szükség lehet arra, hogy a dolgaitokat rövidebb ideig tárolni tudjátok. Célszerű olyan költöztető céget találni, akinek nem probléma két hétig tárolni a dolgaitokat, mielőtt útnak indulnak vele.

A kiválasztásnál ne csak az ár alapján döntsünk, kérjünk referenciát, ajánlást. Nézzük át a cég honlapját és tájékozódjunk megbízhatóságáról, szakértelméről is. Egyeztessünk velük minden számunkra fontos részletet.


Összefoglalva:


  1. Nézzük át dolgainkat, szekrényeinket, otthonunkat olyan szemmel, hogy mi az, amit régóta nem használtunk vagy biztosan nem szeretnénk már költözni vele.

  2. Kezdjük el eladni, elajándékozni, kidobni őket.

  3. Gondoljuk át, mit érdemes magunkkal vinni és mit olcsóbb, kényelmesebb új otthonunkban megvenni.

  4. Szerezzünk be erős dobozokat, amik biztosan bírni fogják a pakolást, emelgetést. Kérhetünk segítséget költöztető cégtől is a megfelelő dobozok beszerzésében vagy a csomagolásban.

  5. Kezdjük el azon dolgok dobozolását, amikre biztosan nem lesz szükségünk a költözésig. Ilyen lehet télen a nyári ruhatár!

  6. Dobozainkat azonnal lássuk el felirattal és pakoljunk logikusan.

  7. Döntsünk a bútoraink sorsáról is!

  8. Kérjünk árajánlatokat és bízzuk meg a kiválasztott költöztető céget.

  9. Ha szükséges, kérjünk ajánlatot a rövid idejű tárolásra is a költöztető cégtől.


Reméljük, hogy hasznosnak találtad cikkünket a nemzetközi költözéssel kapcsolatban, és hogy segítettünk neked jobban felkészülni erre a kihívásokkal teli folyamatra. Ha már úgy döntöttél, hogy külföldre költözöl, szeretnénk figyelmedbe ajánlani partnerünket.


A Sebestyén Transport immár 30 éves múltra visszatekintő, a szállítás és költöztetés szakértőjeként tevékenykedő cég. Szolgáltatásaikat megfizethető kereteken belül tartják, a költöztetést például 100 eurótól kínálják.


Ha az Xpat Consultingra hivatkozol, akkor 5% kedvezmény ütheti a markod!


Bízunk benne, hogy ez a kedvezmény segít abban, hogy még kedvezőbb és hatékonyabb legyen a költözésed. Ha bármilyen kérdésed van, vagy szeretnéd megrendelni a Sebestyén Transport szolgáltatásait, lépj velük kapcsolatba a honlapon megadott elérhetőségeiken.


 

További hasznos cikkeink:




bottom of page