top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Az önéletrajz írás aranyszabályai

A jól megírt és kidolgozott önéletrajz egyik fontos összetevője a külföldre költözésnek, ahogy már az expat léthez szükséges nyelvi készségekről szóló cikkünkben is érintettük. Hiszen ha nincs munka, akkor kiköltözés sincs. Munkát pedig egy sikeres pályázattal tudsz elnyerni. A munkakeresés folyamatában az önéletrajz írást nem lehet megkerülni, csak elodázni. Ha végre összeszedted az erődet, motivációd az egekben, akkor íme pár szabály, amit érdemes szem előtt tartani az önéletrajzod írása közben.


önéletrajz, önéletrajz írás, CV, önéletrajz tanácsadás, CV írás, Xpat Consulting

Egyszerű formázás


Az alapszabály az, hogy az elkészült önéletrajzod jól olvasható, egyszerűen formázott és átlátható legyen. Hacsak nincs a pályázat követelményei között, akkor gondold végig, hogy szükséges-e a célkitűzés szekció, amely a személyes adataid után következik. Funkcióját tekintve ez általában egy összegzés, hogy miért Te lennél a legmegfelelőbb ember a pozícióra. A cég tudja, hogy célod: megkapni az állást. A HR-es nem a sablon szöveg alapján fog dönteni, hanem a tapasztalataidat és profilodat figyelembe véve.

Manapság sokféle önéletrajz minta kering a világhálón, melyek modernek és színesek, de az önéletrajz ítélői, azaz a HR-esek a konzervatív és szolid formátumot preferálják: fekete betűszínt, egységes betűtípust és méretet használj. Emlékezz az alapszabályra: maradj egyszerű és átlátható! Emellett minden esetben ellenőrizd a helyesírási és stilisztikai hibákat. A saját munkádhoz nehéz kritikus szemmel hozzáállni. Ha eljutottál arra a pontra, hogy tökéletesnek látod a művedet, akkor küldd el barátaidnak, családtagoknak, hogy kijavítsák az esetleges bennmaradt hibákat vagy kérj professzionális segítséget!

Sokat tehetsz az egységes, átlátható külalakért, ha inkább felsorolásként írod a tapasztalatok és végzettség szekciókat, és elhagyod a hosszú leíró szövegeket. Helyezd magad a HR-es helyébe, aki valószínűleg több tucat önéletrajzot olvas egymás után. Végül ügyelj arra, hogy a kapcsolattartási információk ne maradjanak le az önéletrajzodról: emeld ki a neved és e-mail címed, hogy rögtön szemet szúrjon.


Testreszabás


Készíts minden jelentkezéshez új, testreszabott önéletrajzot. Természetesen itt ne arra gondolj, hogy az elejétől a végéig mindent meg kell, hogy változtass, hanem vedd figyelembe, hogy mi az erősséged, amit az adott pozícióhoz jobban ki tudsz hangsúlyozni, és mi az, amire biztos nem lesz szükséged az új munkakörödben.

Az önéletrajzod terjedelme ne legyen több, mint két oldal, de törekedj arra, hogy egy oldalba beleférj. Kivétel ez alól, ha követelmény a referenciák, régebbi projektek részletes leírása, vagy a publikációs lista például ha mérnöki vagy kutatói posztra jelentkezel. A tömörségi szabály azt is jelenti, hogy könyörtelen szerkesztőnek kell lenned. Ha számos releváns tapasztalatod van, akkor próbálj meg tömören fogalmazni, miközben a szükséges információkat is megőrzöd a leírásban. Ha a felsorolásokban egy vagy két szó átkerülne a következő sorba, akkor találj egy rövidebb írásmódot, hogy egy sorban maradhasson a mondanivalód.


Nyelvezet


A dokumentum célja nem az, hogy megszerezd a munkát, hanem hogy eljuss az állásinterjúig. Mindig emlékezz arra, hogy nem magadnak írod az önéletrajzod, hanem egy olvasó számára. Rövid, lényegre törő és mindenekelőtt érdekes módon fogalmazz. Az önéletrajz minősége többnyire ugyanis a megfelelő nyelvezet használatán múlik. Azon, hogy hogyan és mily módon tudod leírni mindazt, amit elértél az előző pozícióidban, illetve tanulmányaid során a lehető legrövidebb, de legtöményebb formában. Ez azt jelenti, hogy a teljesítményedre kell összpontosítanod - mennyiségi eredményekre és annak hatásaira a munkahelyeden. Használj múlt idejű igéket, melyek segítenek kihangsúlyozni a teljesítményed és érdekessé teszik a mondataidat, mint például: elért, kifejlesztett, megszüntetett, csökkentett, növelt, bemutatott vagy korszerűsített. Végül egy megjegyzés a szakkifejezésekről, zsargonról: csak olyan rövidítést használj, amiben 100%-ig biztos vagy, hogy a HR-es tudni fogja, mire gondolsz, például amit használtak az álláshirdetésben.


Speciális formázás


A fentebb említett alapvető formázási szabályokon túl (a kétoldalas terjedelem és a felsorolásjel használata), van még néhány speciálisabb formázási alapelv, amelyeket érdemes szem előtt tartani. Ilyen például, hogy a különböző szekciókat (tapasztalat, tanulmányok, nyelvismeret) ugyanúgy formázd meg, ezzel egységesebb lesz a dokumentum külalakja. Ha hallgató vagy friss diplomás vagy, a tanulmányok szekció álljon a tapasztalat előtt. Ez esetben ajánlott a főiskola/egyetem, a diploma, fő szakirány megnevezését, tanulmányi átlagot, valamint a végzettség hónapját és évét beírni.

Ha tapasztaltabb munkavállaló vagy, és már több cégnél is dolgoztál, akkor a munkahelyi tapasztalataid kerüljenek előre. Minél régebben végeztél, annál kevesebb információt szükséges közölni a tanulmányaidról, hiszen a hangsúly áttolódik a tapasztalataidra, viszont semmiképp se hagyd ki az intézmény és végzettség megnevezését és a végzés évét. Összpontosíts mindig azokra a dolgokra, amelyek a legrelevánsabbak a pozíció szempontjából és ne félj kihagyni régebbi munkahelyeket, különösen, ha nem kulcsfontosságúak az új megszerzése érdekében. Például, ha diákmunkában fagyit árultál két nyáron át a Balatonon és jelentkezel egy mérnöki munkára a Bosch-nál, tudható előre, hogy a fagyi árulás alatt szerzett eladói képességek nem mérvadóak. Ha hosszú munkatapasztalattal rendelkezel, amely túllépné a kétoldalas javasolt maximális terjedelmet, akkor adj hozzá egy rövid szekciót amelyben megemlíted, hogy más, kevésbé releváns tapasztalatokkal is rendelkezel, anélkül, hogy belemélyednél a részletekbe.


Tudnod kell, hogy a munkakeresésnél minden eset egyedi, ezért nincsenek abszolút igazságok. Az önéletrajz írásnak sincs egyértelműen jó vagy rossz módja, de ha figyelembe veszed a fentebb leírt szabályokat, jó esélyekkel indulsz az álláspiacon. Ne feledd, hogy átlagban egy HR-es legfeljebb húsz másodpercet tölt el egy önéletrajz első átnézésével, ezért ha lényegretörő a pályázatod, nagyobb az esélyed, hogy potenciális jelöltté válj. A beérkező önéletrajzok többsége már az első rostán azon bukik ki, hogy az alapvető formai követelményeknek sem felel meg. Ne Te légy az, aki a szemeteskukának dolgozik! Ha már belevágtál, akkor készítsd el azt a minőségi önéletrajzot, amely biztosítja számodra a külföldre költözés lehetőségét és szólj, ha segítségre lenne szükséged, itt!

Comments


bottom of page