top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

5 + 1 jó tanács külföldre költözés előtt

Németországba, Ausztriába, Hollandiába, Svájcba, esetleg Spanyolországba költöznél? A külföldre költözés mindig izgalmas lehetőség, azonban időigényes és stresszes is lehet. Különösen egy teljesen új és idegen ország esetén, ahol még turistaként sem jártál előtte soha. Annak érdekében, hogy maga a költözés a lehető legegyszerűbben menjen az alábbi tanácsokat érdemes megfontolni.

külföldre költözés, külföldön élés, külföld, külfödre költözés Magyarországról, Xpat Consulting, költöztetés

1) Időben kezdd el megtervezni és megszervezni a nemzetközi költöztetést


Találd meg azt a megbízható költöztető céget, aki a Te igényeidet helyezi előtérbe. Ezen nem érdemes spórolni, mert ha összetörik egy kedves tárgyad, például amit még a nagymamádtól kaptál, az fájni fog, adott esetben pótolhatatlan. Ebben a helyzetben nincs szükséged felesleges érzelmi hullámokra, amúgy is csak kapkodod majd a fejed az új dolgok láttán. Emellett az új országba való frissen megérkezés után nem biztos, hogy költeni szeretnél feleslegesen pótolandó tárgyakra, ami vagy nem ért oda épségben vagy nem fér bele a cég által szállítandó méretek közé.


2) Frissítsd, szerezd be az utazáshoz szükséges dokumentumokat


Hidd el nekem, ha azt mondom, hogy nem szeretnél pár hét elteltével megismerkedni a Magyarországi Külképviselet munkatársaival és hosszú beszélgetéseket lefolytatni mire megérted, hova kell menned, mennyi időbe, pénzbe és energiába fog kerülni az új személyi igazolványod külföldön való beszerzése. Ha nincs útleveled, csináltass! Az útleveled, az Európai Unión kívül mindenképp szükséges, de az EU-n belül sem jön rosszul, ha van egy plusz dokumentumod, ha például a személyi igazolványod lejárt. Tengerentúli költözés esetén a szükséges vízum időbeli igénylése szintén nagyon fontos.


3) Foglald le az utazáshoz szükséges jegyet


Nem titok, hogy egy másik országba való eljutás költséges lehet. Amint konkréttá vált a költözés, kezdd el nézegetni a repülőjegyeket. Derítsd fel mely légitársaságok repülnek a régióba. Állíts be figyelmeztetést, ami értesít, ha egy repülőjegy elérhetővé válik azon az áron, amelyet még hajlandó vagy kifizetni. Ha pedig nem kell repülnöd, mert vonattal és busszal is elérheted a célországot, akkor érdemes kivárni a szezonális leárazásokat.


4) Csomagold be, ajándékozd el vagy dobd ki, amit nem tudsz elvinni magaddal


A küldemények külföldre történő szállítása nem olcsó mulatság. Ahogy az első szabályban már kifejtettem: nem érdemes spórolni a megfelelő költöztető cégen, de azon igen, hogy mennyi csomaggal indítod el az útjára. Itt a tökéletes idő arra, hogy megszabadulj mindentől, ami már nem jelent számodra semmit és már csak a helyet foglalja a lakásban. Selejtezd ki a szekrényedet, polcaidat. A nem hordott, kinőtt ruháidat, megunt könyveket, kacatokat ajándékozd el családtagoknak, barátoknak, segélyszervezeteknek. Kezdd azokkal a tárgyakkal, amikhez már egy ideje nem nyúltál és nagy valószínűséggel már nem is fogsz. Vedd meg, gyűjtsd össze a dobozokat és kezdd el megtölteni őket!


5) Készíts másolatot az összes fontos dokumentumról


Indulás előtt még egy utolsó ellenőrzés, hogy elő van-e készítve minden dokumentum, amire szükséged lehet. Ha ezzel megvagy, akkor készíts másolatot róluk, illetve szkenneld vagy fényképezd le, hogy digitális formában is meglegyenek. Nem tudhatod pontosan előre, hogy mire lesz szükséged az új országba való regisztrálásnál, lakásbérlésnél, orvosi rendszer igénybevételénél, munkavállalásnál.


+1 Legyen legalább rövid távú szállásod


Előfordulhat ugyan, hogy már Magyarországról sikerül elintézni a hosszútávú lakásbérlést, de erre elég kicsi esély van. Ügyelj arra, hogy legalább az első hetet foglald le egy belvároshoz vagy a leendő munkahelyedhez közeli szálláshelyen, a többit majd ott helyben elintézed. Nagymértékű felesleges stressztől megóvhatod magad így, nem is beszélve a rendes alvásról, amire szükséged lesz a bürokrácia legyőzéséhez.


 

Minden megvan, és kellene egy költöztető cég is? Vedd fel a kapcsolatot a 30 éves múltra visszatekintő Sebestyén Transszal, és nem lesz tovább gondod a csomagjaid kiszállítására. Ha a kapcsolatfelvételkor megemlíted, hogy az Xpat Consultingon keresztül érkezel hozzájuk, 5%-os kedvezményre leszel jogosult.

Érdekel az akció? Katt ide, és vedd Te is igénybe!
Ha segítségre lenne szükséged a külföldre költözéshez, keress meg minket!

Az Xpat Consulting az alábbi szolgáltatásokkal áll rendelkezésedre:

bottom of page