top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Expatok szerint a top 10 legélhetőbb és kevésbé élhető város


Azon gondolkozol, hogy külföldre költözz, de bizonytalan vagy a desztinációt illetően? Utánajárnál, hogy milyen egy-egy városban expatként élni? Ha érdekel, hogy mik lettek az InterNations nemzetközi kutatása alapján a legélhetőbb és legkevésbé élhetőnek értékelt városok, akkor olvass tovább!


Forrás: InterNations (Expat City Ranking 2020)

Az Internations 2020-ban elkészítette az Expat City Ranking 2020 című tanulmányát, amely a legutóbbi Expat Insider survey adatain alapul. A vizsgálatban több, mint 15.000 expat válaszait használták fel. A kitöltők átlagéletkora 45,7 év. A kutatásban 173 nemzetiség képviseltette magát. A nem szerinti eloszlás kiegyenlített volt, a kitöltők 51%-a férfi, 48%-a pedig nő. A kutatás során az expatok több, mint 25 különböző szempont szerint, egytől hétig terjedő skálán értékelték a várost, ahol éltek. Ezeket a szempontokat 13 főbb kategóriába sorolták, mint például a helyi lakosok barátságossága, a karrierbeli lehetőségek, a közlekedési hálózat minősége. Végül ezeket a kategóriákat négy főbb témakör szerint csoportosították. A válaszok alapján kialakult az expatok által 10 legélhetőbb, valamint a 10 legkevésbé élhető város sorrendje. A felmérés témakörei a következők voltak:


- A városi élet minősége

- Letelepedés

- A város által kínált munkalehetőségek

- Jövedelem és lakhatás


Emellett a helyi megélhetési költségindexet is tartalmazza a tanulmány, azonban ezt a faktort nem vették számításba a végső rangsor kialakításakor. Végül azokat a városokat vették figyelembe, ahonnan minimum 50 résztvevő értékelte a várost. Ennek a kritériumnak összesen 66 város felelt meg. Nézzük az eredményeket összesítve!


A nyertesek:

Expat Survey Ranking 2020 - A 10 legélhetőbb város

Bátran kijelenthetjük, hogy a verseny egyértelmű nyertese Spanyolország lett. Az első 10 helyezett között ugyanis négy spanyol várost is találunk, méghozzá igen előkelő eredménnyel. Az aranyérmes Valencia városa az expatok szerint jó és elérhető egészségügyi ellátással, kiváló időjárással és kikapcsolódási lehetőségekkel bír. Mindemellett egyszerűen lehet jó áron lakáshoz jutni, ezt jelzi a második hely a lakhatásindexben. Nem utolsó sorban a beilleszkedéssel sincsenek komoly problémák, a válaszadók 91%-a érzi barátságosnak a helyi lakosokat, és 84% azok aránya, akik könnyűnek érzik a helyi kultúrához való adaptálódást. Földi paradicsom? Na, azért annyira mégsem. A város a munka és karrier alkategóriában ugyanis nagyon rosszul teljesített, egészen pontosan a 62. helyezést érte el. Az ott élő expatok 46%-a elégedetlen a munkalehetőségekkel és karrierjük előmenetelével, szemben a globális átlaggal, ami 34%.


A felmérés alapján a második helyezett Alicante eredményei összességében nagyon hasonlóak a győztes Valenciához. Az itt élő külföldiek 81%-a elégedett a pénzügyi helyzetével, és 83%-uk érzi otthon magát a spanyol tengerparti városkában. A tömegközlekedésre vonatkozó válaszok átlagosnak mondhatók, a 66%-os megelégedettség megegyezik a globális átlaggal. A karrier lehetőségekkel itt is csak a kitöltők 44%-a boldog, de fontos megemlíteni mindkét spanyol városnál a nyugdíjas korú expatok magas arányát (Valencia: 36%, Alicante: 40%, globális átlag: 11%).


A bronzérem Lisszabont illeti, ahol az év 300 napja napsütéses. Nem csoda, hogy az expatok 96%-a elégedett a klímával és az időjárással, tízből kilenc külföldi (89%) boldog a kikapcsolódási és szórakozási lehetőségekkel. Mindemellett a portugál fővárost nemcsak a napsütés és az óceán teszi vonzóvá, hanem a városi környezet, amit 87% értékelt pozitívan, és a közbiztonság, amire egyáltalán nem érkezett negatív visszajelzés. A portugálok kifejezetten jók a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésében, erről árulkodik, hogy az expatok 83%-a találja jónak a work-life-balance helyzetet, szemben a globális átlaggal, ami 64%. Ami miatt Lisszabon mégis csak a dobogó harmadik helyére csúszhatott, az a jövedelem és lakhatás témaköreiben adott válaszoknak köszönhető. Ugyan a válaszadók nagyjából kétharmada (66%) elégedett az anyagi helyzetével, mégis 51%-uk panaszkodott a magas lakhatási költségekre, ez nagyjából 10%-kal van a globális átlag felett.


… és a 10 legrosszabb helyezést elért városok:

Expat City Ranking 2020 - A 10 legkevésbé élhető város

Érdekes, hogy a 61. helyet elfoglaló Párizsról a legtöbbünknek egy meglehetősen idilli kép jut eszébe. Azonban az eredmények alapján az expatok véleménye másról árulkodik: tízből három expat elégedetlen az anyagi helyzetével, és mindössze 19%-uk gondolja úgy, hogy könnyű lakhatási lehetőséget találni, emellett 70%-uk szerint egyenesen megfizethetetlen a lakhatás. A kitöltők csaknem kétharmada (59%) elégedett a város kínálta munkalehetőségekkel. Ami az emberi kapcsolatok kialakítását illeti, a résztvevők 40%-a barátságtalannak ítéli meg a helyi embereket és 56% szerint nehéz Párizsban barátságot kötni.


Milánó a 2020-as felmérés során a lista 63. helyére került, azonban már négy éve a lista utolsó 10 városa között szerepel. Mi ennek az oka? Az eredmények szerint az expatoknak mindössze 46%-a elégedett az anyagi helyzetével, és 62% szerint expatként nehéz lakhatási lehetőséget találni. A megkérdezettek csupán 33%-a értékeli pozitívan a karrierlehetőségeit és 23% nem elégedett a munkájával. Másrészt, az expatok 66%-a úgy gondolja, hogy könnyű a helyi kultúrához hozzászokni.


Olaszországban maradva, vegyük szemügyre, hogy mi a helyzet a 65. helyet elfoglaló Rómában. A válaszadóknak mindössze 8%-a elégedett a karrierlehetőségekkel, 30% elégedetlen a munkájával és 37% nem találja azt biztonságosnak. Emellett 64% elégedetlen a tömegközlekedéssel és 20% nem érzi magát biztonságban. Mindennek ellenére a megkérdezett expatok 62%-a otthon érzi magát Rómában.


Ha kíváncsi vagy a további eredményekre, akkor a kutatásban feltüntetett 66 város részletesebb értékelését itt olvashatod el.


M. Réka

 

Hasonló témájú cikkek:


Comments


bottom of page