top of page
  • M. Réka

Digitális nomádság - az életforma, amiről sokan álmodnak

A „digitális”, valamint a „nomád” szavakat mindannyian ismerjük, hallottunk már róluk. Nade a digitális nomádságról hallottál már? Vajon milyen jelentéstöbblettel bír az, ha ezt a két szót együtt használjuk?


Gyorsan tisztázzuk a szavak jelentését!


Digitális: digit, latinul ujjat jelent, hétköznapi értelemben minden, ami megszámlálható (nem folytonos), az digitális. A digitális technológia eszközei különböző adatok tárolására, továbbítására, feldolgozására használhatóak, például laptop, számítógép, internet, tablet, mobiltelefon.

Nomád: olyan ősi életforma, ahol a háziállatokat szabadon, ridegtartásban tenyésztik, és az állatokkal együtt vándorolnak. Tehát a nomád folytonos helyváltoztató, nem letelepedett személy, aki a számára kedvező körülményeket tartja szem előtt a vándorlása során.


Ebből következik, hogy a digitális nomád olyan személy, aki nem rendelkezik állandó lakóhellyel, munkavégzési hellyel, hanem ezektől függetlenül, a digitális technológiát igénybe véve végez munkát. Digitális nomádként adott a lehetőség, hogy egy cégnél dolgozz, de szabadúszóként is tevékenykedhess. Az online tér adta lehetőségeknek köszönhetően tarthatsz online előadásokat, legyen szó nyelvóráról, matematika oktatásról, izzasztó edzésekről vagy művészeti foglalkozásokról. Önálló egyéni szoftverfejlesztői, könyvelői vállalkozásodat irányíthatod a világ bármely pontjáról. Ha pedig a kreatív energiádat hasznosítva teljesednél ki, akkor a blogolás, vagy a weboldal tervezés is remek lehetőséget nyújthatnak számodra. Persze ez csak néhány kiemelt példa, a sort a végtelenségig lehetne folytatni, hogy digitális nomádként hogyan valósíthatod meg ezt a szabad életformát, amiről sokan csak álmodoznak. A téma aktualitása, hogy jelenleg, a pandémia miatt rengeteg munkakör alakult át, bevonva a technológiát, így ez még inkább előremozdítja a legkülönbözőbb munkák digitalizálódását.


Digitális nomádként szabadon dolgozhatsz a világon bárhonnan!

Felmerült benned a kérdés, hogy miért előnyös digitális nomádként élni?


Nos, ennek az életformának köszönhetően egy-egy országban nem csak a nyaralásod időtartamáig tartózkodhatsz, hanem akár hosszabb időt is eltölthetsz ott. Ez lehetőséget ad arra, hogy az adott társadalom kultúrájába, mindennapjaiba mélyebb betekintést nyerj és a rózsaszín ködös egy-két hetes turista időszak után beleláss, és jobban megértsd az ott élő helyi emberek, valamint a már ott élő expatok életét, problémáit. Ezen felül kitűnő alkalmat teremt arra, hogy időkorlát nélkül megismerd és beutazd az országot, vagy elsajátíts egy új nyelvet, amit azonnal anyanyelvi közegben tudsz gyakorolni. Másrészt, ha késztetést érzel, hogy elköltözz, akkor nem kell sokáig törnöd a fejed és új munkahely után kutatnod, hanem szinte azonnal szedheted a virtuális sátorfádat, és tovább állhatsz. Mindezt azért teheted meg, mert a munkád nincs helyhez kötve, ezáltal Te is szabad vagy. Online németóra a kedvenc vietnámi kávézódból egy tojásos kávé mellett? Egy cikk lektorálása a brazil tengerparton, vagy egy ügyféllel való megbeszélés Balin? Jól hangzik, ugye? Azonban, mint mindennek, ennek az életmódnak is ára van.


https://www.forbes.com/sites/alexledsom/2020/07/31/the-best-cities-for-digital-nomads-cheaper-rents-and-more-things-to-do/?sh=60b6e61977f3&fbclid=IwAR10GX-9trrMNNT4lW9IXOpkAMwcKR0yHHk-kYLAPdnwssxKvXvUlctZcgs
2020-ban a Forbes magazin által készített listán 3. helyezést ért el Budapest!

Gondolj csak bele, hogy az állandó költözködés egy bizonyos idő után kimerítő lehet. Emellett a magányosság lehetősége is fennállhat, ha nem sikerül számodra megfelelő társas kapcsolatokat kialakítani. Bár az elmúlt 5-10 évben ez az életforma egyre népszerűbbé vált, és világszerte a nagyobb városokban jó eséllyel és relatíve egyszerűen megtalálod a hozzád hasonló emberek közösségét. Ám egy hasonló érdeklődésű emberrel eltöltött kellemes péntek esti beszélgetés még nem pótolja a barátokkal, családdal töltött bensőségesebb együttlétet. Valamint ebben a változásokkal teli életformában további nehézséget jelenthet az állandóság, stabilitás megtalálása, és nem utolsósorban az anyagi biztonság megteremtése. Éppen ezért a digitális nomádok többnyire a megfizethetőbb országokat célozzák meg, ahol arányosan - az elvégzett munkáért és az ezért kapott fizetésből - a helyi lakoshoz képest átlag feletti, minőségi életet (lakhatás, közlekedés, szórakozás, ellátás) tud magának biztosítani. Ilyen kedvelt célországok például Thaiföld, Vietnám, Indonézia, tehát Délkelet-Ázsia több állama is.

Tudtad, hogy Európa egyik legmegfizethetőbb és legnépszerűbb célpontja a digitális nomádok között a mi fővárosunk, Budapest?

Az, hogy ki hogyan viszonyul a digitális nomádsághoz, mit él meg nehézségként, személyiség és kontextusfüggő. Azonban az biztos, hogy ez az életforma nagyfokú szabadságot kínál és számos lehetőséget rejt magában. Ezeknek tudatában Te kipróbálnád ezt az életformát?


M. Réka

 

Ha Te is elindulnál, de segítségre lenne szükséged, keress meg minket!

Az Xpat Consulting az alábbi szolgáltatásokkal áll rendelkezésedre:

 

Hasonló blogbejegyzéseink:





bottom of page