top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

7 romantikus film, ami után még jobban fogod szeretni Olaszországot


Számodra is ismerős az az érzés, amikor az olaszországi nyaralás utolsó napján már azon töröd a fejed, hogy mikor fogsz visszatérni egy újabb, pihentető, de mégis izgalmakkal teli vakációra? Ültél már a repülőtéren az utolsó igazi capuccinodat szürcsölve, arra gondolva, hogy most egy darabig biztos, hogy nem fogod látni a tengert, amiben nemrég még egy utolsót csobbantál? Ha pontosan érted miről beszélek, akkor nagy valószínűséggel Te is Olaszország szerelmese vagy.


Számodra is Toszkána dombjai, Róma macskaköves utcái és az Amalfi csillogó vize jelentik a nagybetűs Vakációt. Idén sajnos sokunk nyara “olaszmentesre” sikeredett, ezért a bevándorlókról szóló expatos filmek után most összeállítottunk egy bánatűző olasz filmlistát is. A klasszikusok mellett, a modernebb alkotások is felkerültek a palettára. Olaszország a szerelem, “amore mio” országa, tehát miről másról szólhatna ez a lista, mint a romantikáról.


Találunk itt amerikai és olasz filmeket is. Az alkotásokat az köti össze, hogy Olaszország gyönyörű tájait és városait mutatják be. Ha esetleg olaszul tanulsz, nyelvvizsgára készülsz vagy egyszerűen Te is szereted eredeti nyelven nézni az idegen nyelvű filmeket, akkor arra buzdítalak, hogy olasz felirattal ess neki. Nagyon hatékony nyelvtanulási módszer, ha kijegyzeteled az ismeretlen szavakat, amiket később megtanulsz, és a legközelebbi olaszországi nyaralás alkalmával már használhatsz is.


1. Parlami d'amore


Megjelenés: 2008

Nyelv: Olasz


A film Sasha (Silvio Muccino), egy huszonéves fiatal férfi életét mutatja be, aki szerelmes Benedetta-ba (Carolina Crescentini), a lány viszont tudomást sem vesz róla. Eközben a férfi megismerkedik a Rómában élő Nicole-al, a negyvenes éveiben járó francia nővel, akinek házassága romokban hever. A két főszereplő barátságot köt, amely egyre szentimentálisabbá válik, miközben Nicole megtanítja Sashát hogyan csábítsa el Benedetta-t. A Rómában játszódó film - ellentétben a hollywoodi filmekkel -, melyek általában a város híres műemlékeinek a bemutatására összpontosítanak, a rendező egy helyi szemével mutatja meg a város eldugott mellékutcáit, hangulatos kávézóit.


2. Római vakáció

Megjelent: 1953

Nyelv: Angol


A listáról nem lehet kihagyni a Hollywood aranykorában készült híres klasszikust! Az ötvenes évekbeli filmet tíz Oscar-díjra jelölték és Audrey Hepburn elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat. A filmben Ann hercegnőt alakítja, aki hazája nagyköveteként európai körutazást tesz. Hivatali kötelezettségeitől azonban besokkall és nekivág felfedezni Rómát egyedül. Útközben találkozik Joe Bradley-vel (Gregory Peck), az amerikai újságíróval, aki a város nevezetességeit, stílusosan egy Vespa hátán mutatja meg a hercegnőnek.


Fotó: trustandtravel.com

3. Manuale d’ amore

Megjelent: 2005

Nyelv: Olasz


Az alkotás az elmúlt 15 év egyik legnagyobb olasz kasszasiker filmje. A történet négy pár életét és a szerelem különböző szakaszait követi nyomon. A film fő üzenete, hogy a szerelem sokszínű és örök. Kortól és nemtől függetlenül mindenki megérdemli ezt a csodálatos emberi érzést, mely ugyanúgy lehet a legnagyobb boldogság és a legmélyebb gyötrelem forrása. A romantikus vígjáték akkora közönségsiker volt, hogy még további két részt forgattak belőle: a Manuale d'amore 2. - Capitoli successivi, melyet 2007-ben és a Manuale d'amore 3., amit 2011-ben vetítettek a mozikban.


4. Napsütötte Toszkána

Megjelenés: 2003

Nyelv: Angol


A film a gyönyörű Toszkánában játszódik. Frances Mayes (Diane Lane), a sikeres írónő miután elválik férjétől, Olaszországba utazik, hogy új életet kezdjen. Megvesz egy elhagyatott villát Toszkána napsütötte vidékén, és miközben otthonának felújítását, csinosítását végzi, saját életét is próbálja újjáépíteni romjaiból. Római kiruccanása során megismerkedik Marcello-val (Raoul Bova), aki visszahozza életébe a szenvedélyt, és eszébe juttatja, hogy milyen felszabadító érzés is szerelembe esni. Közhelyesen hangzik? A Napsütötte Toszkána az írónő, Frances Mayes legnépszerűbb önéletrajzi könyvének filmes adaptációja.


Megjelenés: 2004

Nyelv: Olasz


Steven Mancini, becenevén „Step” (Riccardo Scamarcio) egy bűnös életű srác és Roberta “Babi” Gervasi, egy elit osztályból származó diáklány. A két különböző világból származó főszereplőt egymás mellé sodorja a sors, és azonnal egymásba szeretnek. Step segítségével Babi egy új világba csöppen, és úgy tűnik, hogy semmi sem választhatja el őket egymástól. Kapcsolatuk azonban korántsem felhőtlen, hiszen az ellentétek nem feltétlenül vonzzák egymást. A különbözőségük folyamatos feszültséget okoz, és kihívások elé állítja őket.


Fotó: daninseries.it

6. Rómának szeretettel

Megjelent: 2012

Nyelv: Angol


Woody Allen vígjátéka négy szerelmes pár történetét mutatja be. Találkozunk John (Alec Baldwin) ismert amerikai építésszel, aki megismerkedik Jack-kel (Jesse Eisenberg), és azon kapja magát, hogy újra átéli fiatalságát, amikor Jack érzelmeket táplál barátnője barátja (Ellen Page) iránt. A zseniális Roberto Benigni egy átlagos középosztálybeli figurát alakít, Leopoldo-t, aki hirtelen a semmiből válik celebbé. Bepillanthatunk továbbá egy fiatal pár romantikus találkozásainak kulisszái mögé. Végül Woody Allen karaktere tűnik fel a színen, az egykor híres operaigazgatóé, aki megpróbálja feléleszteni karrierjét. Van, aki imádja Woody Allen látásmódját, humorát és képi világát, és van, aki a falra mászik tőle. Az viszont vitathatatlanul szép, ahogy Róma fényei beragyogják a filmet és Allen szemein keresztül bejárhatjuk újra a várost, amit képtelenség megunni.


Megjelenés: 2009

Nyelv: Olasz


Dieci inverni Valerio Mieli azonos című regényén alapul, az író egyben a film rendezője is. Az alkotásért 2010-ben elnyerte a legjobb új rendezőnek járó David di Donatello díjat is. A történet két 18 éves ifjúról szól, akik újonnan érkeznek Velencébe. Vaporetto, ködös lagúna, pillantás és kész is a 10 évig tartó “szakaszos”, fel-fellobbanó szerelem. Főhőseink, Silvestro (Michele Riondino) és Camilla (Isabella Ragonese), 10 télen át tartó szenvedélyét és szenvedését követhetjük végig Velence gyönyörű, az évszakra jellemző kék és szürke színekben játszó utcáin.


Fotó: imdb.com

Ha maradt még az előző olasz nyaralásból egy kis Limoncello a polcodon, akkor készítsd oda a kanapéd mellé, mert garantáltan meg fogsz szomjazni a film közben.


 

Hasonló blogbejegyzéseink, amik érdekelhetnek:





Online Nyelvoktatás Ingyenes próbaórával, kedvező áron! Angol, Német, Olasz, Francia, Spanyol, Holland

bottom of page