top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

6 európai film az expat létről


Az expat életforma rengeteg váratlan, megdöbbentő, szórakoztató, vagy épp könnyfakasztó jelenetet produkál. Nem csoda, hogy a témát számos európai film is feldolgozza. Az alkotások között találunk könnyed vígjátékot, a küzdelmes mindennapok hőseit ábrázoló drámát, de a bürokrácia útvesztőjében eltévedt külföldi állampolgárt bemutató dokumentalista alkotást is.



1. Derült égből apu (Demain tout commence, 2016)


A francia-angol koprodukció főszereplője az Életrevalók című filmből jól ismert Omar Sy. Samuel (Omar Sy), a megrögzött agglegény életébe egyszer csak betoppan egy régi barátnő egy csecsemővel a karjában, akiről kiderül, hogy a közös gyermekük. A történet Londonban folytatódik, ahol Samuel új karrierjének köszönhetően nyugodt és boldog életet él lányával. A film kétharmadánál a könnyed kis vígjáték, drámává alakul át. A végén pedig garantáltan szem nem marad szárazon. A rendezőnek sikerül elérnie, hogy a benned lévő kritikus egy érzőszívű nézővé formálódjon át és visszahozza azt a hangulatot, amit egy igazán jó vasárnap délutáni film adott, mikor még létezett ilyen.


2. The Taste of Pho (2019)


Tavaly egy nemzetközi filmfesztiválon (CineEast) önkéntesként dolgoztunk. A fesztivál közép, és -kelet-európai filmeket hivatott bemutatni a nyugat-európai közönségnek. Itt találkoztunk a The Taste of Pho című német-lengyel filmdrámával, mely bemutatja, hogy ázsiaiként milyen nehézségekkel jár a beilleszkedés egy kelet-európai országba. A cselekmény fókuszában egy vietnámi szakács (Long), a 10 éves kislánya (Mia) és a vietnámi/lengyel közösség állnak. A film készítőinek egy olyan képi világot sikerült megalkotniuk, mely ezt az emberi történetet mindenkinek könnyen befogadhatóvá teszi. A főszereplő, a viszontagságok ellenére is elfogadó és pozitív életszemlélete pedig példa lehet sokunk számára. Jó vitaindító és érzékenyítő film, az egyszer biztos!


Fotó: Kino Muranów


3. Az élet ízei (The hundred-foot journey, 2014)


Az idilli dél-franciaországi kisvárosban játszódó film főszereplője Madame Mallory Michelin-csillagos étteremtulajdonos (Helen Mirren), aki vetélytársat lát egy, a városba véletlen folytán letelepedő indiai család által megnyitott étteremben. A bájos vígjátékot nézve készülj fel, hogy egyszerre fogod kívánni az indiai és francia konyhát, és a film végén egy franciaországi utazásról fogsz álmodozni. Emellett egy apró romantikus szál is megjelenik a cselekményben, de szerencsére nem hangsúlyozódik ki annyira, hogy az egész ne legyen más, mint egy romantikus vígjáték. Nos, ki kér egy kis tandoori csirkét, egy klasszikus francia omlett után?


4. Brooklyn (Brooklyn, 2015)


A Nick Hornby (Pop, csajok, satöbbi) által megírt forgatókönyvből rendezett angol-ír-kanadai koprodukció egy igazán szerethető és szimpatikus lány, Eilis (Saoirse Ronan) kivándorlásáról szól. Az Írországból New York-ba érkező fiatal hamar belerázódik az új világ által kínált életbe: hamar munkát kap, társas élete pezseg és szerelmi élete fellendül. Azonban egy filmdráma nem lenne dráma bonyodalom nélkül. Az expat lét sokszor választás elé állítja az embert, és ez alól Eilis sem kivétel. Az alkotás hangulata, az 1950-es évek Amerikája az, ami a leginkább megkapó. Az emberi vívódás viszontagságait kiválóan ábrázolja.


Fotó: mafab.hu


5. Bazi nagy francia lagzik (Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?, 2014)


Hogy Franciaországot a rengeteg expat egy multikulturális országgá teszi, ahhoz semmi kétség nem fér. Ahhoz sem, hogy a francia emberek büszkék a kultúrájukra és ezt nem is rejtik véka alá. Ez a film pontosan ezt a két nézőpontot ütközteti, és nagyítja fel az ebből adódó helyzetek abszurditását. Mindezt egy katolikus francia család életén keresztül mutatja be. Adott négy lánygyermek, négy különböző vallású és etnikumú férjjel, illetve udvarlóval. A szülők akárhogyan próbálkoznak, hogy ne sértsék meg lányaik választottait, ám ez nem megy könnyen, különösen Claude-nak, az apának (Christian Clavier). Fergeteges, könnyezve nevetős vígjáték, ami kiválóan bemutatja az expatok helyzetét egy vegyes kultúrájú kapcsolat esetén.


6. Az állampolgár (2016)


Úgy gondoltuk, hogy az ismert magyar drámát nem hagyhatjuk ki a listáról. A film Wilson, egy afrikai menekült sorsát mutatja be. Időskori szerelem, nehéz döntések, együttérzés a sorstársakkal szemben, ezek jellemzik mindennapjait. A férfi már megvetette a lábát Magyarországon, és egyetlen célja a magyar állampolgárság megszerzése. Ehhez azonban át kell magát verekednie a hazai bürokrácia útvesztőin.


Fotó: mozinet

 

Tetszett ez a bejegyzés és szeretnél még hasonló tartalmakat olvasni? Like-olj minket Facebookon! KATT IDE:


Hasonló tartalmaink:




bottom of page