top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

7 érv a Németországba költözés mellett és 3 ellene

Németországban élő magyarok véleményét kérdeztünk arról, hogy miért jó ott élni - és miért nem. Ez ugyan nem egy reprezentatív felmérés, de összeállítottunk belőle egy listát, mely segíthet eligazodni azoknak, akik Németországban szeretnének letelepedni.


Kezdjük a hét okkal, amiért megéri Németországba költözni:

1. Jó kereset, tervezhető jövő

Anyagiak, a fizu, no meg a pénz. Nem meglepő, hogy a lista első helyén a jó fizetés és az anyagi biztonság áll. Jó érzés, ha minden hónap elején fix összeg érkezik a családi kasszába! Németország történelmileg az egyik legjobban teljesítő gazdasággal büszkélkedhet az Európai Unión belül. Ott sincs kolbászból a kerítés, de relatíve könnyű munkát találni, és vannak továbbképzési lehetőségek is. Aki tisztességesen dolgozik, azt tisztességesen meg is fizetik és számíthat nyugdíjra is. A pénz persze nem minden, a németországi munkahelyeken a jó kereset mellett Németországban a szakmai megbecsülés és a dicséret is motiváló tényező. A szolgáltatások és a lakhatás Németországban ugyan általánosságban drágábbak, mint Magyarországon, de ez nem áll arányban az életszínvonalbeli különbséggel. Itt vegyük számításba azt is, hogy euró sokkal stabilabb valuta, mint a forint.



2. Struktúra és stabilitás

A németek az élet szinte minden területén szabálykövetőek. A kivétel talán csak a sebességkorlát, amit sokan - főleg az autópályán nem tartanak be. Nem jellemző a csalás, trükközés, nem próbálnak “okosba” megoldani a dolgokat. Persze ez kétirányú utca, akadnak olyanok is, akiknek elege van a német “rugalmatlanság”-ból és abból, hogy ragaszkodnak a papírformához.


3. Nyugalom

Németországban jó az infrastruktúra kiépítettsége, hatékony a kormányzati és bűnüldözési rendszer. Éppen ezért a korrupció szintje kifejezetten alacsony, ugyan sokat lehet hallani a bevándorlók és menekültek okozta problémákról, összességében a közbiztonság is jó. Az emberek nem stresszesek, nem idegesek, inkább derűsek, jókedvűek. A németek családszeretőek, kifejezetten törekszenek a nyugalomra és a békére.


4. Rendezettség, a táj szépsége

Az utcák és a közterek tiszták, rendezettek, nem szemetes. Sok a kikapcsolódási lehetőség. Aki szereti a természetet, a hegyeket, a friss levegőt, mindig rengeteg kirándulási lehetőséget talál. A legszebb utazási célpontok például a Rajna vidéke, a Zugspitze, a Königssee vagy a Neuschwanstein-kastély, amit sokan csak “Disney” kastélyként ismernek. Természetesen, aki a városokat részesíti előnyben, is talál magának megfelelő helyet: Berlin, Köln, Drezda, vagy München mind építészetileg, mind pedig kulturálisan rengeteg csodát rejt.


5. Az ügyintézés és a közigazgatás gördülékenysége

Németországban a legtöbb ügyet online, a nappalink kényelméből elintézhetjük, de ha be kell menni a hivatalba, ott is gyors és pontos az ügymenet. Ez mind a magán, mind az üzleti szférára igaz. Többen kiemelték, hogy az ügyintézés gördülékenységéhez hozzájárult a német nyelvtudásuk. Itt is akadnak persze kivételek, kifejezetten az idegenrendészet (Ausländeramt) és a banki ügyintézés fordult elő, mint problémás pont. Sok hivatal még mindig ragaszkodik a papíron történő ügyintézéshez és a pecsétekhez. Ahhoz, hogy a magyar okmány érvényes legyen külföldön sokszor szükség van hivatalos fordításra. A Németországba költözés egy folyamat, ha elakadtál az ügyintézésben, keress meg minket, szívesen segítünk!


6. A német állampolgárság megszerzése

A pontos feltételek függenek a tartománytól, de a német állampolgárság megszerzéséhez 5 vagy 6 év tartózkodást kell igazolni, ami lássuk be nem túl hosszú idő. Emellett érvényes nyelvvizsga - általában TELC vagy Goethe elfogadott -, és egy állampolgársági vizsga szükséges. Az állampolgárság megszerzéséről további részleteket a Német állampolgárság: lenni vagy nem lenni? című cikkünkben találsz.


7. Egészségbiztosítási rendszer

Az egészségügyi rendszer egyszerűen működik. Mindenki megkapja a megfelelő szolgáltatást. Többnyire magán biztosítók, úgynevezett Krankenkasse-k vannak. A befizetett biztosítási díjakat a Krankenkasse ténylegesen a feltételek megteremtésére és az ellátásra fordítja. Máshogy állnak a beteghez: emberként kezelik és nincs szükség hálapénzre sem.


Végül pedig a három ok, ami Németország ellen szól:

1. A német nyelv

Ugyan el lehet boldogulni a nyelv ismerete nélkül - például angollal, mutogatva vagy tolmáccsal -, de rengeteg hátránnyal jár. Gondoljunk például a gyerek szülői értekezletére vagy egy orvosi látogatásra, amit kellemetlen lehet tolmáccsal végigcsinálni. Akik magabiztosan beszélnek németül kevésbé érzik magukat idegennek és a munkalehetőségek tárháza is szélesebb. Nem utolsó szempont, hogy a bevándorlók megítélése is jobb, ha biztos nyelvismerettel rendelkeznek, legyen szó bármilyen társas érintkezésről: ügyintézés, jó szomszédi viszony és az álláskeresés. Ha szeretnél online németet tanulni, itt jelentkezhetsz ingyenes próbaórára.


2. Nem könnyű barátkozni

Bár a felszínen nyitottak a német emberek, külföldi állampolgárként Németországban nem egyszerű kapcsolatokat találni. Ez ugyanúgy igaz a barátság kötésekre, a professzionális világra és a romantikus kapcsolatokra. Azt se gondoljuk, hogy ez csak Németországra igaz: általánosságban is elmondhatjuk, hogy külföldön nehéz a beilleszkedés. A kiút az lehet, hogy a nagyobb városokban jelentős expat közösségek vannak. Itt mindenki külföldi, ugyanabban a cipőben jár, amiben te, és ezek a nemzetközi közösségek sokszor befogadóbbak, mint a helyiek. Tipp: Ezek a csoportokat sokszor közösségi oldalakon is megtalálhatók. Ha szeretnél a külföldön élő - külföldre költöző magyarok Facebook közösségének tagja lenni, akkor a csoportunkhoz!


3. A német ételek

Perec, virsli, sör, “Biergarten” ételek. Valóban finomak, másrészt viszont ott a fagyasztott sültkrumpli és a gyíkhús gyros, amivel már kevesebben vannak megbékélve. Többen említették a német konyha egyhangúságát és hogy nem lehet megfelelő minőségű élelmiszereket beszerezni. Sokan vágynak a magyar ízekre, amik szerencsére megtalálhatók számos német városban nyílt magyar bolt pultjain és a magyar éttermekben egyaránt.


 

Ha további kérdésed van Németországgal vagy a külföldre költözéssel kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Az Xpat Consulting az alábbi szolgáltatásokkal áll rendelkezésedre:


 

Kapcsolódó blogcikkek:



bottom of page