• Xpat Consulting

Német állampolgárság: lenni vagy nem lenni?

A válaszod igen, vagy magad sem tudod eldönteni? Olvasd el az alábbi cikket, amelyből kiderül, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelned a német állampolgárság megszerzéséhez és az is, hogy milyen részfolyamatokból áll a procedúra.


Ha már évek óta életvitelszerűen tartózkodsz Németországban és itt tervezed a jövődet, akkor bizonyára már felmerülhetett benned a német állampolgárság igénylésének vágya. Hiszen állampolgárként például egyszerűbbé válhat az álláskeresés és szavazati joggal is rendelkezel. Azonban néhány feltételnek meg kell felelned ahhoz, hogy szert tehess a német állampolgárságra.


A német állampolgárság megszerzésének feltételei.

Nézzük, mik a honosítás feltételei:


1. 6, 7 vagy 8 éves németországi tartózkodás: Általában 8 évben szokták meghatározni az állampolgárság feltételét. Azonban ha integrációs kurzuson vettél részt, akkor ez 7 évre csökkenhet, ha pedig integrációs teljesítményt mutatsz fel (például tagja vagy egy jótékonysági szervezetnek) és emellett rendelkezel B2-es szintű nyelvvizsgával, abban az esetben 6 év németországi tartózkodás is elég az állampolgárság megszerzéséhez.


2. Büntetlen előélet és segély nélküli megélhetés: Erkölcsi bizonyítvánnyal (Führungszeugnis) kell az előbbit alátámasztanod, az előző évi adóbevallással pedig igazolnod kell, hogy szociális, valamint II-es munkanélküli segély nélkül is képes vagy az önfenntartásra.


3. Nyelvtudás, nyelvvizsga: Hivatalosan B1 (6 év németországi tartózkodás esetén B2) szintű nyelvvizsga szükséges az állampolgárság megszerzéséhez. Ha már évek óta Németországban, anyanyelvi közegben élsz és aktívan gyakorlod a nyelvet, akkor valószínűleg a nyelvtudásod szintje elegendő lesz. Nyelvvizsga szempontjából a Goethe Intézet által kibocsátott vagy a TELC típusú vizsgákat általánosan elfogadják. Ha online órákkal szeretnéd fejleszteni a nyelvtudásodat, itt jelentkezhetsz ingyenes próbaórára.


4. Németországi lakcím: A bejelentett németországi lakcím is az állampolgárság igénylésének feltételei közé tartozik.


Fontos megjegyeznünk, hogy a feltételek tartományonként változhatnak, pontos információt a lakhelyed szerinti Ausländerbehörde (Idegenrendészeti Hivatal) tud számodra nyújtani


Ha ezeknek a feltételeknek megfelelsz, akkor:

  • a Bevándorlási Hivataltól (Migrationsberatung) vagy a helyi Tanácsházától (Stadt- oder Kreisverwaltung) hozzájuthatsz egy jelentkezési formanyomtatványhoz.

  • Következő lépésként jelentkezned kell az állampolgársági vizsgára a Volkshochschule-nél vagy más vizsgaszervezőnél személyesen vagy telefonon.

  • Az egyeztetett időpontban az előre meghatározott 300 általános és 10 saját tartományodra vonatkozó kérdésből 33 tesztkérdést választanak ki számodra, amelyből vizsgát kell tenned. Az általános kérdésekre adott válaszaid során Németország történelméről, valamint jogi és társadalmi rendszeréről szerzett tudásodról kell számot adnod. A teszt felépítése tehát: 30 általános kérdés + 3 kérdés arra a tartományra vonatkozóan, ahol élsz. Legalább 17 kérdésre jól kell válaszolnod, azaz 50% feletti eredményt kell produkálnod.

  • Ha sikeresen teljesítetted ezt a vizsgát is, akkor ezt követően add le a kitöltött formanyomtatványt az előírt dokumentumokkal együtt.

  • A folyamat zárásaként pedig eskütételre kerül sor, amely során a Német Szövetségi Köztársaság alkotmányának szabad demokratikus alaptörvényére teszel esküt.

+1 fontos információ: a 16 év alatti gyermekeknek nem kell állampolgársági vizsgát tennie!


Mi a helyzet az előző állampolgársággal, illetve a Németországban született gyermekkel?


A jelentkezési formanyomtatványban megkérdezik, hogy le szeretnél- e mondani az előző állampolgárságodról. Ha az Európai Unió egyik tagállamának az állampolgára vagy, akkor általában nem kötelező lemondani az előző állampolgárságodról, tehát lehetsz kettős állampolgár. Abban az esetben, ha a gyermek Németországban született, akkor automatikusan megkapja a német állampolgárságot - a magyarral együtt -, ha legalább az egyik szülő 8 éve az országban tartózkodik és állandó letelepedési joggal rendelkezik. A gyermek 21 éves korában dönthet arról is, hogy melyiket tartja meg, ha esetleg valamelyikről le szeretne mondani.


Milyen költségbeli vonzatai vannak az állampolgárság megszerzésének?


Jelenleg személyenként 255 euró a honosítás költsége felnőttek esetében. Fontos megjegyezni, hogy abban az esetben, ha a szülők és gyermekek egyszerre kérvényezik az állampolgárságot, akkor gyermekenként jelenleg 51 eurós díjjal kell számolni.


Ezek a legáltalánosabb információk és feltételek a német állampolgárság megszerzéséhez. További hivatalos tudnivalók angol és német nyelven itt elérhetőek. Javasoljuk, hogy minden esetben személyre szabott, pontosabb információért fordulj az illetékes honosítási hivatalok egyikéhez, mint például a már korábban említett Idegenrendészeti Hivatal (Ausländerbehörde), vagy a Bevándorlási Hivatal (Migrationsberatung).


M. Réka

 

Ha segítségre lenne szükséged a német állampolgárság megszerzéséhez, vedd fel velünk a kapcsolatot. Telefonos ügyintézés, hivatalos fordítás, online német nyelvoktatás kedvező áron!