top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Német állampolgárság feltételei: lenni vagy nem lenni?

A válaszod igen, vagy magad sem tudod eldönteni? Olvasd el az alábbi cikket, amelyből kiderül, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelned a német állampolgárság megszerzéséhez és az is, hogy milyen részfolyamatokból áll a procedúra.


Ha már évek óta életvitelszerűen tartózkodsz Németországban és itt tervezed a jövődet, akkor bizonyára már felmerülhetett benned az igény arra, hogy német állampolgárságot igényelj. Hiszen ha német állampolgár leszel, például egyszerűbbé válhat az álláskeresés és szavazati joggal is rendelkezel. Azonban néhány feltételnek meg kell felelned ahhoz, hogy szert tehess a német állampolgárságra.


A német állampolgárság megszerzésének feltételei.

Nézzük, mik a honosítás feltételei:


6, 7 vagy 8 Németországban eltöltött év

Általában 8 évben szokták meghatározni az állampolgárság feltételét. Amennyiben német integrációs kurzuson vettél részt, akkor ez 7 évre csökkenhet. Ha pedig integrációs teljesítményt mutatsz fel (például tagja vagy egy jótékonysági szervezetnek), akár 6 év németországi tartózkodás is elég az állampolgárság megszerzéséhez. Ebben az esetben általában érvényes B2-es szintű német nyelvvizsga a feltétel.


Büntetlen előélet és segély nélküli megélhetés

Az előbbit erkölcsi bizonyítvánnyal (Führungszeugnis) kell alátámasztanod. Az előző évi német adóbevallással pedig azt kell igazolnod, hogy szociális, valamint II-es munkanélküli segély nélkül is képes vagy az önfenntartásra.


Nyelvtudás és nyelvvizsga

Hivatalosan B1 (6 év németországi tartózkodás esetén B2) szintű nyelvvizsga szükséges az állampolgárság megszerzéséhez. A német nyelv nem tartozik a legkönnyebben elsajátítható nyelvek közé. Ha már évek óta német anyanyelvi közegben élsz és aktívan gyakorlod a nyelvet, akkor valószínűleg a nyelvtudásod szintje elegendő lesz. Vigyázz, a nyelvvizsgához nem feltétlenül elég beszélni a nyelvet, de a nyelvtannal is tisztában kell lenni! Nyelvvizsga típus szempontjából a Goethe Intézet által kibocsátott vagy a TELC típusú vizsgákat fogadják el általánosan. Ha úgy érzed, nyelvtudásod nincs a megfelelő szinten és online órákkal szeretnéd fejleszteni a nyelvtudásodat, itt találsz részleteket.


Német lakcím

A bejelentett német lakcím is az állampolgárság igénylésének feltételei közé tartozik. Ezzel minden bizonnyal rendelkezel, hiszen a munkavállaláshoz is szükséges.


Fontos megjegyeznünk, hogy a feltételek tartományonként változhatnak, pontos információt a lakhelyed szerinti Ausländerbehörde (Német Idegenrendészeti Hivatal) tud számodra nyújtani.


Az állampolgárság igénylésének menete

Ha az összes fenti feltételeknek megfelelsz, akkor a következő a dolgod:

  • A Bevándorlási Hivataltól (Migrationsberatung) vagy a helyi Tanácsházától (Stadt- oder Kreisverwaltung) hozzájuthatsz egy jelentkezési formanyomtatványhoz.

  • Következő lépésként jelentkezned kell a német állampolgársági vizsgára a Volkshochschule-nél vagy más vizsgaszervezőnél személyesen vagy telefonon.

  • Az egyeztetett időpontban az előre meghatározott 300 általános és 10 saját tartományodra vonatkozó kérdésből 33 tesztkérdést választanak ki számodra, amelyből vizsgát kell tenned. Az általános kérdésekre adott válaszaid során Németország történelméről, valamint jogi és társadalmi rendszeréről szerzett tudásodról kell számot adnod. A teszt felépítése tehát: 30 általános kérdés + 3 kérdés arra a tartományra vonatkozóan, ahol élsz. Legalább 17 kérdésre jól kell válaszolnod, azaz 50% feletti eredményt kell produkálnod.

  • Ha sikeresen teljesítetted ezt a vizsgát is, akkor ezt követően add le a kitöltött formanyomtatványt az előírt dokumentumokkal együtt.

  • A folyamat zárásaként pedig eskütételre kerül sor, amely során a Német Szövetségi Köztársaság alkotmányának szabad demokratikus alaptörvényére teszel esküt.

+1 fontos információ: a 16 év alatti gyermekeknek nem kell állampolgársági vizsgát tennie!


Mi a helyzet az előző állampolgársággal, illetve a Németországban született gyermekkel?


A jelentkezési formanyomtatványban megkérdezik, hogy le szeretnél- e mondani az előző állampolgárságodról. Ha az Európai Unió egyik tagállamának az állampolgára vagy, akkor az EU jog szerint nem kötelező lemondani az előző állampolgárságodról: tehát lehetsz kettős állampolgár. A gyermek automatikusan megkapja mind a német, mind pedig a magyar állampolgárságot abban az esetben, Németországban született, és legalább az egyik szülő 8 éve az országban tartózkodik valamint állandó letelepedési joggal rendelkezik. A gyermek 21 éves korában dönthet arról is, hogy feladja valamelyik állampolgárságát vagy megtartja a kettős állampolgárságot marad.


Milyen költségbeli vonzatai vannak a német állampolgárság megszerzésének?


Jelenleg személyenként 255 euró a honosítás költsége felnőttek esetében. Fontos megjegyezni, hogy abban az esetben, ha a szülők és gyermekek egyszerre kérvényezik az állampolgárságot, akkor gyermekenként jelenleg 51 eurós díjjal kell számolni.


Ezek a legáltalánosabb információk és feltételek a német állampolgárság megszerzéséhez. További hivatalos tudnivalók angol és német nyelven itt érhetőek el. Javasoljuk, hogy minden esetben személyre szabott, pontosabb információért fordulj az illetékes honosítási hivatalok egyikéhez! A már korábban már említett Idegenrendészeti Hivatal (Ausländerbehörde), vagy a lakcímnek megfelelő Bevándorlási Hivatal (Migrationsberatung) jó kiindulópont.


M. Réka

 

Ha segítségre lenne szükséged ahhoz, hogy megszerezd a német állampolgárságot, vedd fel velünk a kapcsolatot! Telefonos ügyintézés, hivatalos fordítás, online német nyelvoktatás kedvező áron!


Comments


bottom of page