top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Németország, Péter, 44


Péter Németországban, Limburgban él feleségével, két gyermekével és a kiskutyájukkal, akit nem hagyhatunk ki a sorból. Megkértük, hogy a németországi mindennapokba nyújtson egy kis betekintést, a következőkben ezt olvashatjátok!

Forrás: wikimedia
A képen a limburgi Egyházmegyei Múzeum látható.

Miért döntöttél úgy, hogy külföldre költözöl? Hány éve történt ez?


Egészen pontosan 2008-ban határoztuk el, hogy külföldre költözünk, előtte Budapesten éltünk. Leginkább a kalandvágy hajtott minket, de a jobb kereset lehetősége is fontos tényező volt a döntésünk meghozatalakor. Ekkor költöztünk Angliába, ahol négy évet éltünk. Majd ezután úgy döntöttünk, hogy Németország felé vesszük az irányt.


Volt olyan időszak, amikor felmerült benned / bennetek a hazaköltözés gondolata?


Igen, felmerült bennünk. Leginkább akkor, amikor ingatlant szerettünk volna vásárolni, hiszen a külföldi ingatlanárak hihetetlenül magasnak bizonyultak a magyar viszonylatokhoz képest. Végül mégis amellett döntöttünk, hogy Németországban maradunk, figyelembe véve Magyarország politikai és gazdasági helyzetét...


Mik azok a fő indokok, amik amellett szóltak, hogy Németországba költözzetek?


Angliához viszonyítva az orvosi ellátás sokkal színvonalasabb Németországban, emellett kedvezőbbek az anyagi lehetőségek. Úgy gondoltuk, hogy gyerekekkel élhetőbb hely lesz számunkra Németország, többek között az előbb említett tényezők miatt.


Németország tartományai igen eltérőek szabályozások, szokások terén. Tudnál említeni olyan eltérést, amivel ti magatok is szembesültetek?


Amivel mi szembesültünk az a tanítási szünetek ütemezésében megjelenő eltérések. Baden-Württembergben általában július utolsó hetétől szeptember közepéig tart a szünet. Hessen és Rheinland-Pfalz tartományok esetében a nyári szünet jellemzően július elejétől augusztus közepéig tart. Mi ebben a három tartományban éltünk, így a költözések alkalmával mindig újra kellett gondolnunk a családlátogatás és a nyaralás idejét. Emellett amit még megemlítenék, hogy tartományonként eltérő dialektusokat beszélnek.


Milyenek a németek? Mik azok a tulajdonságok, amivel jellemezni tudnád őket?


Lássuk csak… sokszor túlzottan szabálykövetőek, kissé merevek. Nagy hangsúlyt fektetnek az öltözködésre. Azt mondanám rájuk, hogy inkább csendben lázadó típusok. Nyíltan nem fejezik ki a véleményüket, hanem megtartják a családjuknak és a szűk baráti körüknek a gondolataikat. Multikulturális, internacionális környékeken könnyebb ismeretségeket kötni, de ott ahol német nemzetiségű a lakosság nagy része, ott nehéz barátságokat kialakítani, mert alapvetően eléggé távolságtartóak. Badenben például csak úgy adtak ki nekünk lakást, ha németül szólaltunk meg.


Ti mennyire és legfőképpen mivel kapcsolatban érzékelitek az országra jellemző nemzeti sokszínűség pozitív és negatív hatásait? Sikerült magyarként Németországban beilleszkedni?


Azokra a területekre jellemző leginkább a nemzeti sokszínűség, ahol jelen vannak külföldi cégek. Például Frankfurtban ez megmutatkozik mind a szórakozás, kultúra terén. Negatívum, hogy rengeteg román, bolgár, magyar hajléktalannal lehet találkozni. Egyébként én erről nem igazán tudtam, de évi 1-2 nap önkénteskedési lehetőséget kapunk a munkahelyemtől és én az ételosztás lehetőségét választottam, Frankfurt belvárosában. Ekkor tapasztaltam ezt meg. Nagyobb városokban vannak nemzetiségi ovik és hétvégi iskolák is, ahol magyarul zajlik az oktatás. Emellett például a hivatalokban soknyelvű formanyomtatványok vannak. Mondjuk magyar jellemzően nincs, de például román és lengyel sok esetben megtalálható. Amit még megfigyeltem a külföldiek általában spórolnak és sok esetben az olcsóbb szórakozási lehetőségeket részesítik előnyben.


Mennyire fontos a német nyelv ismerete a munkavállaláshoz?


Én azt mondanám, hogy nagy nemzetközi városokban (Frankfurt, München) és nagy nemzetközi cégeknél kevésbé fontos, de munkakör függő, mert ott az angol nyelvtudás a mérvadó. Azonban a német nyelvtudás mindenképpen pozitívum, még akár ezeknél a cégeknél is. Az a személyes véleményem, hogy nyelvtudással könnyebb előrejutni, ismeretségeket kötni és komolyabban vesznek. Emellett a német állam bürokratikus, rengeteg hivatalos papírt kell kitölteni, nyelvtudás hiányában ezek a dolgok sokkal nehezebbek.


Szerinted melyik az az öt hely Németországban, ahová érdemes ellátogatni?


Nehéz ötöt kiemelni, mert Németországban rengeteg kedvenc helyünk van. Ahová mindenképpen érdemes ellátogatni szerintem a Fekete-erdő területe. Emellett, ha valaki szereti a vidámparkokat, akkor az Europa-Parkot (amely Rust településen található) mindenképpen ajánlom. Na és persze ott van a Tropical Island, ami egy hangárból kialakított vízipark. A Boden-tó is gyönyörű és ott található Mainau (a virágok szigete), és egy majompark Salemben, de még hosszan tudnám folytatni a sort…


Terveztek a jövőben másik országba költözni?


A közeljövőben nem tervezünk máshová költözni, de egyébként nekem nagy vágyam, hogy egyszer majd a tenger mellett éljünk. Személyes kedvencem a Karib-tenger térsége, azonban ott nem áll rendelkezésre elegendő munkalehetőség számunkra, így ez az álom még (jó) pár évet várat magára.


M. Réka

 

Ha Németországba szeretnél költözni és segítségre lenne szükséged, keress meg minket! Az Xpat Consulting az alábbi szolgáltatásokkal áll rendelkezésedre:


 

Hasonló cikkek, amik érdekelhetnek:


Comments


bottom of page