top of page
  • M. Réka

Mit írj az önéletrajz profil szekcióba?

A sikeres munkakeresés egyik záloga a jól megírt, tökéletesen formázott önéletrajz. Ez általános igazság, amely a világ bármely országában történő munkavállaláshoz elengedhetetlen. Az önéletrajz profil szekciója a Te saját “reklámanyagod” rövid és velős szlogenje, amellyel magadat hirdeted és pozicionálod a munkaerőpiacon.


“Az önéletrajz írás aranyszabályai” cikkünkben már számos alapvető információt osztottunk meg arról, hogy mire érdemes figyelmet fordítani az önéletrajzod megírása során. Emellett abban útmutatást nyújtottunk, hogy melyik formátumot (funkcionális vagy kronologikus) válaszd a munkatapasztalatodat figyelembe véve. Az önéletrajzban szereplő szekciók (személyes adatok, profil, munkatapasztalatok, tanulmányok, kompetenciák, és ha van hely, akkor hobbi) nem változnak, bármelyik formátum mellett is dönts, de a sorrendjüket szabadon variálhatod.


Szeretnél professzionális önéletrajzot? Megcsináljuk Neked! Rendeld meg magyar, angol és német nyelven is elérhető Önéletrajz javítás és újraírás szolgáltatásunkat, amire három hónap interjúgaranciát vállalunk!

Mi a profil szekció?


Ennyi kitekintő után térjünk rá az önéletrajz profil szekciójára! Szokták még "Bemutatkozás"-nak, vagy "Rólam"-nak is hívni. Miért is fontos, hogy egyáltalán legyen ilyen szekció a CV-dben? Ami egy brossúrában a szlogen, vagy egy könyv esetében a bevezető, az az önéletrajzban a profil szekció. Összefoglalja, hogy miről is szól a mű. Ez az, amivel a munkáltató először találkozik, és kedvet csinál a tovább olvasáshoz (vagy nem). Az Önéletrajz újraírás és javítás szolgáltatásunkat igénybe vevő klienseink önéletrajzának elsőszámú, és szembeötlő hibája, a profil szekció hiánya. Sokan megfeledkeznek róla, vagy szándékosan kihagyják, mert nem akarnak vele időt tölteni, esetleg nem is tudják megfogalmazni pontosan kik ők, mivel foglalkoztak eddig, és miben a legerősebbek. Ha van is ilyen szekció az önéletrajzban, az vagy túl hosszú, vagy nem elég “reklámszagú”, sokszor a nyelvezete nem elég professzionális.


Az önéletrajz profil elhelyezkedése


A profil szekciót mindenféleképpen a személyes adatok szekció alá célszerű helyezni. Így a HR-es a személyes adatok után azonnal egy rövid összefoglalót kap rólad, hogy mit csináltál, hány éve vagy a szakmában, a munkaerőpiacon, és a meghirdetett pozícióra, amire elküldted a jelentkezésedet, a profilod ráillik-e. Ha be akarod tartani az önéletrajz írás aranyszabályát, miszerint az önéletrajz hossza egy oldal, akkor egy lehetséges elrendezés, hogy az A4 méretű dokumentumot két hasábra osztod. A baloldali hasábot a személyes adatokkal kezded, amit a profil szekció követ. Nézd meg ingyenesen elérhető önéletrajz mintáinkat!


Hossz és milyen nyelvezet


A profil szekció terjedelme ne haladja meg a 2-3 mondatot, lehet folyó szöveg, de vázlatpontokat is írhatsz. Ugyan elég kevésnek hangzik, de ne feledd, ez funkcióját tekintve csupán rövid összefoglalása annak, amit a későbbiekben részletesebben kifejtesz a munkatapasztalatok és a kompetenciák szekcióban, ahol mindezt alátámasztod. Fontos, hogy megfogalmazása E/3-ban történjen. Amennyiben önéletrajzodat angol nyelven írod, akkor hagyd el a személyes névmásokat (I / I am), és befejezett igeidőben fogalmazz (-d,-ed végződések). Használj 2-3 melléknevet, amit magadra nézve leginkább jellemzőnek találsz. A nyelvezet és a stílus legyen mindig professzionális!


Mit tartalmazzon?

  • munkaévek száma;

  • munkaterület, pozíció amiben az eddigi tapasztalatokat szerezted és milyen munkát keresel (jó esetben ez a kettő átfedésben van!);

  • egyedi erősségek, készségek, esetleg 2-3 melléknév.

Reméljük, hogy cikkünk után sikerül megírnod ezt a szekciót is az önéletrajzodban, és nem hagyod ki csak azért, mert nincs kedved hozzá. A tanács, amit minden kliensünknek szoktunk adni és most Veled is megosztunk az, hogy az önéletrajzra ne úgy gondolj, mint egy dokumentumra, amiben minden részletet, ami valaha történt veled meg kell, hogy ossz a jövőbeli munkáltatóddal. A lényeg, hogy a végeredmény egy 1 oldalas tömör, összeszedett, a lényeget kihangsúlyozó, professzionálisan megfogalmazott és formázott “reklámanyag”, egy brossúra legyen magadról.


M. Réka

 

További segítségre van szükséged?

Katt a kapcsolat gombra!


Comments


bottom of page