top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Milyen a jó önéletrajz fénykép?


Ha az álláshirdetéseket böngészed, akkor biztosan észrevetted, hogy rengeteg pozíció megpályázásának feltétele a fényképes szakmai önéletrajz. Ennek ellenére sokan nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a megfelelő fotó elkészítésére, kiválasztására. Pedig egy jó fénykép rengeteget emelhet a CV színvonalán. Lássuk hát milyen a jó önéletrajz fotó!


Először is tisztázzuk azt, hogy milyen funkciót tölt be a fénykép az önéletrajzban. Függetlenül attól, hogy funkcionális vagy kronologikus önéletrajzot írsz, szöveges formában ismerteted tanulmányaidat, tapasztalataidat és képességeidet, amik ugyan elengedhetetlenek ahhoz, hogy megszerezd a megpályázott állást, de ezek tényszerű információk. A fénykép szerepe, hogy megragadja az olvasó figyelmét és szimpátiát keltsen benne. Éppen ezért nem meglepő, hogy olyan portré elkészítésére kell törekedni, amely jó benyomást tesz. Ha nem tudod, hogyan illeszd bele a fényképedet az önéletrajzba, használhatod az ingyenes önéletrajz mintáinkat.


Szeretnél professzionális önéletrajzot?

Megcsináljuk Neked! Rendeld meg magyar, angol és német nyelven is elérhető Önéletrajz javítás és újraírás szolgáltatásunkat, amire három hónap interjúgaranciát vállalunk!



www.xpatconsulting.hu/cv
Milyen legyen a jó önéletrajz fénykép?

Mi az alábbiakat javasoljuk Neked, ha jó fényképet szeretnél készíteni:


  1. A fénykép szemből, vagy kicsit oldalra fordulva készüljön. Jó minőségű, nem túl távoli profilkép legyen.

  2. A kép felbontása minimum 1024 x 768 pixel legyen.

  3. Szemüveg esetén ne csillanjon be a szemüveg.

  4. A háttér lehetőség szerint legyen egyszínű, fehér vagy világos, hogy ne vonja el a figyelmet az arcodról.

  5. A smink mindenképp legyen szolid, a szemek kihangsúlyozása előnyös, mert erősíti a nyílt tekintetet.

  6. Szemüveg esetén vigyázzunk arra, hogy ne csillanjon be, esetleg készülhet szemüveg nélküli kép is.

  7. A képen a (jövőben betöltött) pozíciódnak megfelelő ruházatot viselj. Esetleg viselhetsz a cég arculatában megjelenő színű inget, blúzt vagy kiegészítőt.

A ma készült képek többségén tágra nyílt szemű, műmosolyt villantó emberek néznek vissza ránk. Az igazság azonban az, hogy az őszinte mosoly és a szűk szemek sokkal természetesebb hatást keltenek, ami HR szempontból is sokkal előnyösebb. Tudjuk, hogy nem egyszerű feladat fesztelenül a kamera elé állni, azonban egy jó fotós ki tudja hozni belőled a hétköznapi arckifejezéseidet!

www.xpatconsulting.hu/cv
Jó önéletrajz fotó példák.

Mi a teendő, ha nem áll módodban profi fotót készíttetni?


Otthon is van lehetőség jó minőségű képet készíteni, ráadásul ez még ingyenes is. - Hogy hogyan csináld? - Válassz olyan helyet a lakásban, ahol jók a fényviszonyok! Lehetőleg ne direkt, hanem több oldalról érkező szórt fény legyen, ez napszaktól függően változhat. Állj arccal a fény felé, például közel az ablakhoz. Bármennyire jó szelfiket is készítesz, semmiképpen ne te készítsd magadról a képet! Professzionális hatás keltése a cél, nem pedig a social media-ban való like-ok szerzése. Minden esetben kérj meg egy családtagot vagy barátot, hogy készítse el rólad portrét. A fényképezőgépet vagy mobiltelefont tartsátok kicsit távolabb (2-2.5 méter). Ha túl közel van a kamera, akkor eltorzítja a vonásokat. A kivágás se legyen túl “szűk”, legyen hely oldalt és felül, mert a megfelelő méretet kivágni sokkal könnyebb, mint utómunkálatokkal plusz teret hozzáadni.

Bátran próbálj ki különböző beállításokat, hiszen itt nem kritérium az, hogy teljesen szemből készüljön el a kép, keresd meg és mutasd meg a “jobb arcodat”. Fontos, hogy mindig friss képet használj az önéletrajzodban, főként akkor, ha jelentősen megváltozott a külsőd a legutóbbi kép készítése óta, mint például szemüveges lettél, hosszú hajról rövidre váltottál.


Tehát összegezve, amikre érdemes figyelni: háttér, fényviszonyok, ruházat, természetesség, professzionalizmus. Ha követed a tanácsainkat, és beadod a fényképes önéletrajzodat a kiszemelt állásra, biztos lehetsz benne, hogy behívnak állásinterjúra is!

M. Réka

 

Felejtsd el a szürke és unalmas önéletrajzokat! Rendeld meg a magyar, német és angol nyelven is elérhető Önéletrajz szolgáltatásunkat, hogy a legjobb oldalat mutasd a munkáltatók felé! Mi nem csak javítjuk, hanem újraírjuk önéletrajzodat, hogy kiemeljük az erősségeidet és sikereidet. Mi annyira bízunk a sikeredben, hogy három hónap

interjúgaranciát vállalunk!


bottom of page