top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Motivációs levél írás 7 lépésben

Az önéletrajz írás aranyszabályai után következzen a motivációs levél témája. Ez ugyanolyan létfontosságú, ha külföldi állásra szeretnél pályázni, mint a megfelelő nyelvismeret vagy a helyi bürokrácia ismerete. Álljon itt 7 lépés, amit érdemes észben tartani a motivációs levél írása közben:


1. Hozz létre egy profi fejlécet az adataiddal!


Igen, először az alapok. A szakmai motivációs levél kezdődjön egy “nulladik” bekezdéssel, ami a következőket tartalmazza: név, telefonszám, e-mail cím, dátum, címzett ebben az esetben a kontakt személy vagy a HR-es (az egyszerűség kedvéért a továbbiakban HR-esként hivatkozunk rá, de tudd, hogy ő a kapcsolattartód) neve és beosztásának hivatalos megnevezése és alatta a cég neve és címe, ahova jelentkezni kívánsz.


Ahhoz, hogy professzionális maradj, használj egy megbízható szolgáltatótól származó e-mail címet (Gmail vagy személyes domain, ha van). Az e-mail címben csak az utónév és a vezetéknév szerepeljen: nagyszajukati67@gmail.com vagy a tomimindigehes@hotmail.com nem ideális e-mail cím a munkakereséshez és ne használd a jelenlegi munkahelyed e-mail címét sem. Tiszteletlen mind a jelenlegi, mind a potenciális jövőbeli munkaadód felé. Végül, ellenőrizd, hogy elérhetőségi adataid megegyeznek az önéletrajzodban és a motivációs leveledben.


JÓ TANÁCS: Mi van akkor, ha nem áll rendelkezésedre a HR menedzser neve? Végezz némi kutatást! Többféle módon megtudhatod, hogy ki a cég HR menedzsere. Ha az interneten nem sikerül rábukkanni, akkor nincs más megoldás, hívd fel őket (akár álnéven is) és próbáld meg megtudni például a cég recepciósától, hogy ki a cég HR menedzsere.

Ha végképp nem sikerül kideríteni a fejlécben szereplő címzett részhez csak az osztály nevét tüntesd fel: például: „VWZ értékesítési osztály”.


2. Név szerint szólítsd meg a cég HR-esét!


Kinek címezd a motivációs levelet? Közvetlenül a HR managernek, aki elolvassa. A motivációs levél üdvözlés szekciója az első dolog, melyet meglát. Van egy egyszerű és nagyszerű stratégia, amellyel felhívhatod a figyelmét: Kedves Ilona! Igen. A neve. Ha halljuk vagy látjuk a nevünket, reagálunk. Egyszerű pszichológiai ráhatás. Nagy valószínűséggel tovább fogja olvasni a dokumentumot, ha az a benyomása, hogy személyesen neki íródott, kifejezetten számára készült és olyan érzése lesz, hogy ez a levél nagyvalószínűséggel olyan embert takar, aki alkalmas lehet a pozícióra.


JÓ TANÁCS: Nem tudod eldönteni, hogy a HR menedzser keresztnevét vagy vezetéknevét használd a megszólításnál? Ez a vállalati kultúrától függ. Végezz egy kis kutatást, nézd meg a honlapjukat. Hallgass a megérzéseidre: inkább egy fiatalos, lazább cég? Ebben az esetben használd a keresztnevet. Ha azonban inkább rigid, nagyobb vállalati attitűdöt sugall, akkor biztonságosabb a címzett vezetéknevét használni. A „Tisztelt Hölgyem / Uram” megnevezést inkább hanyagold. Személytelen és sablonos.


CV, motivációs levél, motivációs levél írás, cover letter, külföldi munkavállalás
Motivációs levél írás - A sikeres külföldi munkakeresés és vállalás egyik kulcsfontosságú eleme.


3. Az első bekezdésben írd le a munka megszerzéséhez kapcsolódó releváns eredményeidet


Írj egy impresszív nyitó bekezdést. Miért? A motivációs levél elején szereplő néhány mondat meghatározza pályázatod sorsát, hogy a HR-es tovább fogja-e olvasni vagy sem. A bevezetés fel kell, hogy keltse a menedzser érdeklődését. Van néhány hatékony stratégia erre. Mint például: 1) Emeld ki és írd le a már elért eredményeit, 2) Mutasd meg, hogy mennyire ismered a leendő munkáltató igényeit, illetve 3) fogalmazd meg a pozíció iránti lelkesedésedet.


4. A második bekezdésben fogalmazd meg a munkáltató igényeit, és bizonyítsd be, hogy miért és hogyan tudnál segíteni céljaik elérésében


Azaz magyarázd el, miért vagy Te a tökéletes jelölt az állás betöltésére. Tegyük fel, hogy kinéztél magadnak egy szimpatikus céget, hónapok óta követed az álláshirdetéseiket és most megjelent egy olyan pozíció, ami rád lett kiírva. A munka megegyezik az aktuális pozícióddal, csak jobb körülményeket és fizetést ígér ez a lehetőség. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy ezt a munkát megkapd, csak fel kell sorolnod a legjobb képességeidet, igaz? Nem, ez helytelen! A motivációs levél nem egy polc, ahova a trófeáidat kell felpakolnod. Tehát, mit is kell írni a második bekezdésbe? Pontosan reflektálni kell arra, amit a cég keres. Még egyszer figyelmesen olvasd végig az álláshirdetést, olvass a sorok között is! Ha elsőre nem egyértelmű, jegyzeteld ki belőle a lényeget: mire és kire van szüksége a cégnek. A Te dolgod csak annyi, hogy meggyőzd a HR-est, hogy te ki tudod elégíteni a vállalat igényeit.


JÓ TANÁCS: Az első mondatban mutasd meg, hogy szakértő vagy a saját területeden, támaszd alá mérhető tényekkel (pl. x%-al növeltem az eladást az elmúlt félévben). A második bekezdés hátralévő részében arról tájékoztasd, hogy a korábbi tapasztalataidat felhasználva hogyan fogod segíteni a jövőbeli munkáltatód terveinek előrevitelét.


5. A harmadik bekezdésben magyarázd el, hogy miért akarsz a céghez/csapathoz csatlakozni


A jövőbeli munkáltatódnak vannak szükségletei. Ha felvesznek téged, az azért van, mert azt gondolják, hogy ezeket az igényeket képes leszel kielégíteni. Jobb esetben azt is szeretnék, valóban élvezd a munkád, és az együttműködés számodra is kifizetődő legyen, ezáltal leszel motivált, lojális és megbízható alkalmazott. Ne feledd, nem csak Neked, hanem számukra is fontos, hogy hosszabb ideig velük maradj, hiszen újonnan felvenni valakit, betanítani, integrálni a rendszerbe és a közösségbe, ez mind-mind idő, az idő pedig pénz. A tökéletes motivációs levél harmadik bekezdésének a célja annak megmutatása, hogy miért akarod pont ezt a munkát, nemcsak egy bármilyen munkát. Erre a legegyszerűbb az alábbi három lépéses módszer:

1) Kezdd vállalati tényekkel (például egy közelgő projekt megnevezésével)

2) Mondd el, miért találod érdekesnek

3) Ismételd meg, hogyan tudsz a tapasztalatoddal és tudásoddal hozzájárulni a projekt sikeréhez


JÓ TANÁCS: Milyen hosszú legyen egy motivációs levél? Formailag a három bekezdésnél ne tartalmazzon többet. A szavak száma ne haladja meg a 300 szót.

6. A záró bekezdésben fejezd ki érdeklődésedet egy személyes találkozó iránt


Tegyél ajánlatot! Eljött az idő, hogy egy kicsit rámenős légy. A motivációs leveled eddig azt mutatja, hogy rendelkezel releváns készségekkel, tapasztalatokkal, emellett egyértelműen leírtad a motivációdat is. Mégis mi történhet még? Mi mehet félre? Valójában elég sok minden. Még mindig nincs megírva a vége, amely akár döntő fontosságú is lehet. Funkciója, hogy megerősítsd az előző bekezdésekkel alkotott általános benyomást. Hogyan lehet a legjobban befejezni? Az általad hozzáadott érték biztosításával. Tudasd a HR menedzserrel, hogy várakozással tekintesz a személyes találkozóra, és alig várod, hogy megvitassátok, hogy tapasztalatod és tudásod hogyan fogja segíteni a céget céljai elérésében. A legrosszabb, amit az utolsó bekezdésben elkövethetsz, ha arra összpontosítasz, hogy mennyire elkeseredetten akarod a munkát, nem pedig arra hegyezed ki, hogy ők mit nyerhetnek Veled, ha felvesznek.


7. Fejezd be egy megfelelő hivatalos lezárással


Már csak egy professzionális, hivatalos formális zárás maradt hátra és kész is vagy. Legbiztonságosabb út a „tisztelettel” használata, amit a teljes neved követ. Alternatív motivációs levél aláírások: Köszönettel és üdvözlettel/ Köszönöm a figyelmet,/ Tisztelettel, /Üdvözlettel.


JÓ TANÁCS: Érdemes megismételni az alapvető elérhetőségi adatokat a legvégén is, például a LinkedIn profil linkjét, e-mail címed és telefonszámod.


Ha elakadtál valahol a pályázatírás folyamatában, nem sikeres a munkakeresésed, vagy már egy ideje munkanélküli vagy, akkor feltétlenül kérj külső segítséget! Ez nem szégyen, lehetséges, hogy elsiklottál egyes részletek felett, vagy már észre sem veszed a hibákat, mert rágörcsöltél, vagy olyan régóta csinálod. Ökölszabály, hogy más munkájában lényegesen egyszerűbb megtalálni a hibákat, mint a sajátodban.


 

További kérdéseid vannak a pályázással, önéletrajz írással kapcsolatban? Vedd fel velünk a kapcsolatot itt!


Professzionális önéletrajzot szeretnél? Rendeld meg magyar, angol és német nyelven is elérhető Önéletrajz javítás és újraírás szolgáltatásunkat, amire három hónap interjúgaranciát vállalunk!

bottom of page