top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Így hozz döntést a külföldre költözésről - Ötletek Hidasi Brigitta expat coach-tól

Felmerült benned a gondolat, hogy mi lenne, ha külföldre költöznél? Napi szinten szembe találod magad a kérdéssel, hogy menjek vagy maradjak? A külföldre költözés nagy elhatározás, olyan döntés, amely sok szempontból megváltoztathatja az életedet, pozitív és negatív irányban egyaránt. Ebben a posztban olyan kérdéseket mutatok meg, amelyek segítenek, hogy megtaláld a legjobb válaszod, hogy a lehető legjobb döntést hozd.


A szerzőről: Hidasi Brigitta expat life coach és mediátor: a zökkenőmentes külföldre költözéshez nyújt segítséget (leendő) expatoknak, digitális nomádoknak és általában mindenkinek, aki mer nagyot álmodni. Jelmondata: Építs karriert és érezd magad otthon bárhol a világon!

Hidasi Brigitta - Life és Expat Coach

Számos tényezőt kell figyelembe venni, ami elbizonytalaníthat, hogy hol is kellene kezdeni. Ha túlterheltnek érzed magad, tudd, hogy ez természetes. Nem vagy egyedül. Sok sorstárshoz hasonlóan én is megküzdöttem ezzel a dilemmával. Saját és ügyfeleim tapasztalataiból gyűjtöttem össze a leghasznosabb kérdéseket, melyek megválaszolásával Te is közelebb kerülhetsz a válaszodhoz.



Miért szeretnék külföldre költözni?


Szóval, miért fontolgatom ezt a lépést? Mi a célom azzal, hogy külföldre költözzek? Mi az oka ennek a változásnak? Hogyan érzek ezzel kapcsolatban, és hogyan befolyásolják az érzéseim a döntéshozatali folyamatomat? A kérdések megválaszolását kezdd a motivációd pontos meghatározásával. Miért lenne előnyösebb a külföldre költözés, mint az otthon maradás?


Sokan azért vállalnak munkát külföldön, mert több pénzt szeretnének, vagy más kultúrákat szeretnének megismerni, vannak, akik éppen menekülnek valamitől; mások azért mennek külföldre, mert érdeklődnek új nyelvek tanulása iránt vagy úgy látják, hogy külföldön biztosabb jövőt tudhatnak a gyerekeiknek. Miután megismerted az okokat, elkezdheted mérlegelni az egyes lehetőségek előnyeit és hátrányait.



Hogyan befolyásolja az életem a külföldre költözés?


A meghozott döntés óriási hatással lesz az életedre, most és a jövőben egyaránt.

Nézz rá arra, hogy ez a lépés hogyan érinti családod, barátaid, munkád, egészséged és pénzügyeid. Elgondolkodhatsz azon, hogy ez milyen hatással lesz másokkal való kapcsolatodra. Pl.: Milyen hatással lesz a családomra?

  • Előfordulhat, hogy házastársadnak alkalmazkodnia kell a huzamosabb ideig tartó egyedülléthez vagy karriert kell váltania, a gyerekeid több odafigyelést igényelhetnek, mint korábban...

  • Az otthon maradó családtagok, szülők, ahogy múlnak az évek egyre több segítségre szorulhatnak.

_________________


Külföldre költözzek vagy maradjak?

Katt a linkre és foglalj időpontot, hogy támogatásommal időt és energiát spórolva hozhasd meg a lehető legjobb döntést.




Mi lesz a legfontosabb számomra a következő években?

Mit szeretnél elérni, megvalósítani, megélni a következő öt évben? Ehhez hogyan kapcsolódik, ha külföldre költözöl, és hogyan, ha nem? Itt hasznos lehet, ha elképzeled magad öt év múlva. Mit látsz?


Mi a legnagyobb akadálya a külföldre költözésnek és mi a maradásnak?


Itt a leggyakoribb példák:

Megrémülsz, ha arra gondolsz, hogy külföldön kell munkát keresni.

  • Kaptál egy ajánlatot, de nem érzed magadban a rugalmasságot, hogy beilleszkedj egy új csapatba.

  • Nem akarsz távol lenni a barátaidtól, családodtól.

  • Nem látod biztosítva a gyerekeid jövőjét.

  • Ha maradsz, úgy érzed, hogy kimaradsz valamiből.



Ha elakadtál a döntési folyamatban, állj meg és tedd fel az alábbi kérdéseket:

  • Mi akadályoz meg ebben a döntésben?

  • Mi a legjobb dolog, ami történhet, ha meghozom ezt a döntést?

  • Mi a legrosszabb dolog, ami történhet, ha meghozom ezt a döntést?

Ne feledd, hogy bárhogy is döntesz, az a Te döntésed. Lesznek előnyei és hátrányai.

E kérdések megválaszolása segíthet tisztázni gondolataid és érzéseid a külföldre költözéssel kapcsolatban. Segíthet abban is, hogy azonosítsd azokat a tényezőket, amelyek a legfontosabbak a döntésed meghozatalában. A külföldre költözés végső soron személyes döntés. Nincs jó vagy rossz válasz. A döntés meghozatalának legjobb módja, ha gondosan mérlegeled a lehetőségeket, és hallgatsz a megérzéseidre.


Tippek a külföldre költözéshez, amelyek segítségedre lehetnek a döntésekor

  • Nem kell kapkodni, de ne is húzd a végtelenségig. Adj magadnak időt a gondolkodásra és az információ gyűjtésre úgy, hogy kitűzöl egy határidőt.

  • Légy őszinte magadhoz. Ne kicsinyítsd le a külföldre költözés Légy reális azzal kapcsolatban, amibe belevágsz.

  • Légy elfogadó magaddal szemben. A dolgok nem mindig a tervek szerint alakulnak. Engedd meg magadnak, hogy szükség esetén módosítsd terveid.

  • Ne félj meggondolni magad. Ha meghozol egy döntést, majd meggondolod magad, az is rendben van. Az nem kudarc, hanem egy új tapasztalás.


Én coachként abban tudlak támogatni, hogy tisztázd, miért szeretnél külföldre költözni. Felfedezd félelmeid és aggodalmaid. Tervet készíts a következő lépésekkel. Felkészülj a változás folyamatára. Mediátorként pedig abban tudlak támogatni, hogy ha nem tudtok közös döntésre jutni a pároddal, akkor egy általam vezetett beszélgetés alkalmával felszínre kerüljenek a gondolatok, érzések. Beindulhasson egy olyan kommunikáció, amely a közös megoldáshoz vezet, anélkül, hogy a kapcsolatotok tovább terhelné.

_________________


További hasznos infókért látogass el a weboldalamra

és kövess a social média felületeimen.


bottom of page