top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Funkcionális vs. kronologikus önéletrajz


Nagy kihívás jól megírni és megszerkeszteni a nyerő önéletrajzot, amely eljuttat a HR-es ajtajáig, de ne siessünk ennyire előre. Mielőtt besűrítenéd egy A4-es oldalra életed történetét, el kell eldöntened, hogy milyen típusú önéletrajzzal szeretnél ringbe szállni a munkaerőpiacon.Az első dolog, amit tudnod kell, hogy az önéletrajz formátuma szabadon variálható. Ha nem tudod, hogy hogyan indulj el, nézd meg ingyenesen letölthető önéletrajz mintáinkat. Számos típusú és formátumú CV létezik, és mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. A két legnépszerűbb és leggyakrabban használt típus a funkcionális és a kronologikus önéletrajz. Több szempont szerint kell mérlegelni, hogy a két opció közül melyiket érdemes választani, például hogy hol tartasz a karrieredben, milyen eredményeket értél el eddigi munka munkahelyeiden vagy tanulmányaid során, és mik a karrier céljaid. Bármilyen önéletrajz típust választod, örökérvényű szabály, hogy mindig az adott pozícióhoz igazítsd és írd a pályázatod. Erről sok pályázó hajlamos megfeledkezni.Kronologikus önéletrajz


A munkakeresők által használt leggyakoribb formátum a kronologikus önéletrajz típus. Miért? Mert objektív és rendszerezett, így a HR menedzserekben az egységes pályázati anyag benyomását kelti. A kronológiai sorrendben leírt munkatapasztalatok és munkahelyen elért eredmények könnyebb átláthatóságot eredményeznek. Emellett ez a formátum információkat tartalmaz az tanulmányaidról, egyéb képesítéseidről és a megpályázni kívánt pozícióhoz illő releváns készségeidről.


Kinek érdemes a kronologikus típust választani:

  • Tapasztalt munkavállaló: Korábbi munkatapasztalatodhoz hasonló munkát keresel? Ha szereted a jelenlegi munkaköröd feladatait, de új munkáltatót keresel, akkor a kronologikus önéletrajz típus a jó választás. Lehetővé teszi a HR menedzserek számára, hogy áttekintsék egy logikus rendszerben hol és mit dolgoztál, illetve hogy pontosan kiszámolják, mennyi tapasztalattal rendelkezel az adott területen.

  • Szakmai előremenetelő: A kronológiai formátum nagyszerű módja annak, hogy megmutasd, hogyan és mennyi idő alatt jutottál előrébb azon a bizonyos szakmai létrán. Tehát arra világít rá, hogy képes vagy a fejlődésre és tanulni, felelősséget vállalni a munkahelyeden és a munkahelyedért, kollégáidért. Számos munkáltató szeretne egy ambiciózus és szorgalmas emberrel együtt dolgozni.

  • Nincsenek hiányosságok: Ha munkatapasztalatod szabályos, több éves ciklusokból áll a, amik között nincsenek időbeli kihagyások, nyugodtan választhatod ezt a típust. Ezzel megmutathatod, hogy lojális és megbízható vagy, tehát a cégnek érdemes beléd fektetnie.


Funkcionális önéletrajz


A funkcionális önéletrajz, más néven készségalapú önéletrajz, az álláskeresők által használt második legnépszerűbb önéletrajzi formátum. Ebben a típusban az információkat a megszerzett készségeid bemutatásával támasztod alá, és nem az előző munkaköreid vagy munkahelyeid fordított időrendi felsorolásával. A funkcionális önéletrajz célja, hogy egy impresszív képet állíts fel a képességkészletedről. Mivel nem a megszerzett tapasztalatokra fókuszál, ezt az önéletrajz típust könnyebb testreszabni az adott pozíciónak megfelelő készségek kidomborításával.


Lássuk tehát, hogy mikor és kinek érdemes a funkcionális típust választania:

  • Frissdiplomás: Egyáltalán nem vagy csak igen csekély munkatapasztalattal rendelkezel? Ezt a hiányosságot pótolhatod a területen, szakmádban frissen megszerzett ismereteid kiemelésével, versenyeredmények bemutatásával, gyakornoki programokon, esetleg külföldi cserediák programon szerzett ismereteid felsorolásával.

  • Pályaváltó: Szakmát szeretnél váltani? A funkcionális önéletrajz lehetővé teszi, hogy kiemeld azokat a készségeket, képesítéseket, amelyek hasznosak lehetnek számodra az új pályád során. Ezzel a kis trükkel sokkal vonzóbbá teheted magad, mint az oda nem kapcsolódó munkakörökkel és a hozzá kapcsolódó feladatok felsorolásával.

  • Karrierváltó: Több különböző (akár egymáshoz nem is kapcsolódó) területen szereztél tapasztalatot? Ennek köszönhetően valószínűleg széleskörű készségrendszerrel rendelkezel. Ilyen esetben a legjobb, ha ezekre a készségekre fókuszálsz a kronológiai felsorolás helyett, esetleg egy hibrid típusú önéletrajzot készítesz, melyben ötvözöd mind a funkcionális, mind a kronologikus típus előnyeit.

  • Gyakori munkahelyváltó: Általában a HR menedzserek nem nézik jó szemmel a gyakori munkahelyváltást, függetlenül attól, hogy saját hibádból, személyes választásból, vagy esetleg szerencsétlen véletlenek folytán nem maradtál sokáig egy adott munkahelyen. Az ilyen kényes kérdéseket meg tudod úszni, ha funkcionális önéletrajzot használsz.

  • Hiányos idővonal: Időbeliségét tekintve az önéletrajzod nem folyamatos, például szülési szabadságon voltál vagy nem sikerült munkát találnod hónapokig vagy talán évekig? A funkcionális önéletrajz típus lehetővé teszi, hogy megmutasd releváns készségeidet, tapasztalataidat és tudásodat, miközben nem emeled ki a kronológiai hiányosságokat.


Összefoglalva az elmondottakat tehát, ha a sokszínű és értékes készségeidre szeretnél koncentrálni, akkor a funkcionális formátumot válaszd, ha azonban az elért eredményeidre vagy büszke, és úgy érzed, hogy az fog bejuttatni a következő munkahelyedre, akkor a kronologikus önéletrajz típus lesz a nyerő számodra. Bárhogyan is válassz, tartsd észben, hogy rövid, tömör és jól megszerkesztett, nyelvtani hibáktól mentes önéletrajz legyen a végső dokumentum.

 

Szeretnél professzionális önéletrajzot, de ezek után sem vagy biztos, hogy melyik a számodra megfelelő formátum? Úgy érzed, hogy szükséged lenne külső segítségre? Rendeld meg magyar, angol és német nyelven is elérhető Önéletrajz javítás és újraírás szolgáltatásunkat, amire három hónap interjúgaranciát vállalunk!


Comentários


bottom of page