top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Bordalo II, a szemétmágus

Artur Bordalo portugál művész, akit Bordalo II néven ismernek világszerte (festő nagyapja után nevezte így el saját magát), szemétből alkot nagyméretű szobrokat. Számos európai és egyéb nagyváros közterein megtalálhatóak a színes, figyelemfelkeltő, egész falakat betöltő, többnyire állatokat ábrázoló művei. Munkáival arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a mai embrre jellemző túlzott fogyasztás és kapzsiság hogyan emészti fel szépen lassan bolygónkat.

Fotót készítette: Bordalo II, Lisszabon


A 33 éves szobrászművész, Bordalo II a 2016-os Neutral című sorozatában található Big Trash Animals gyűjteménnyel futott be. A gyűjteményben Bordalo többnyire átfestett, újrahasznosított műanyagok egymáshoz illesztésével játszott, hogy olyan kontrasztos természetközeli ábrázolást hozzon létre, amely leginkább megfelel az állat színének és valósághű alakjának. Az extrém megoldásokat előszerettel alkalmazó művész alkotásai valami bizarr módon teljesen beleolvadnak a városi forgatagba.


Fotót készítette: Bordalo II, Sacramento, California, USA


Az óceánban található hulladék - különösen a műanyag - napjaink egyik fő környezeti problémája, amivel a világnak szembe kell néznie. Mihamarabbi megoldást kellene találni arra, hogy vizeinkből eltűnjön a szemét, amely már súlyosan veszélyezteti óceánjaink és más, kisebb felületű vizeink élővilágát. Bordalo II 2017-ben indult Floating Plastics névre hallgató sorozatával erre az égető problémára próbál meg érzékenyíteni minket. Ha valaki nem szeretne egészen Tahiti-ig elrepülni, hogy megnézze élőben a sorozat egyes darabjait, akkor veheti az irányt Portugália felé is, hiszen a gyűjtemény másik fele ott található. Egy kis óceánparti kiállítás, miért is ne?


Fotót készítette: Selina Miles, Pape'ete, Tahiti


Reméljük, hogy a fiatal portugál művész kreativitása és talán nem túlzok, ha azt mondom, zsenialitása még számos hasonló inspiráló, és lenyűgöző művel fog minket gyönyörködtetni, és eléri célját: felhívja a figyelmet a Földet veszélyeztető globális problémákra.



Ha tetszett cikkünk, akkor like-old Facebook oldalunkat, hogy még több ilyen és ehhez hasonló tartalom eljusson Hozzád a jövőben. Köszönjük!


bottom of page