top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Külföldi munkakeresés ügynökségen keresztül


Magyarországon az ügynökségen keresztül szerzett munka reputációja nem a legjobb a munkavállalók között, ezért akik csak tehetik, elkerülik a munkaközvetítő irodákat. Nyugat-Európában viszont már sokkal elfogadottabb ügynökségen keresztül munkát vállalni. Különösképp a külföldiek számára remek lehetőség ez, hiszen a helyi munkaerőpiacba történő mielőbbi integrálódás kulcsfontosságú az előrehaladáshoz.Hogyan kezdj neki az ügynökségen keresztüli munkakeresésnek?


Az ügynökségek általában rendelkeznek egy naprakész adatbázissal, amelyben az épp aktuális állásajánlatok között böngészhetsz. Ezek az állásajánlatok kerülnek fel a normál állásportálokra is, azonban ha valamelyik ügynökségről jókat hallottál ismerősöktől, akkor légy proaktív és vedd fel velük a kapcsolatot direktben. Regisztrálj az oldalukon vagy küldd el önéletrajzodat egy rövid bemutatkozóval e-mailben. Ezzel bekerülsz az adatbázisukba, így ha beérkezik hozzájuk egy állás, ami megfelel a profilodnak, már értesíthetnek is. Jelentkezés után számos esetben (ez függ az ügynökségtől) egy személyes találkozó alkalmával ellenőrzik önéletrajzod valóságtartalmát. Ezért nem érdemes félrevezetni őket olyan jellegű információkkal, ami könnyen ellenőrizhető (pl. nyelvtudás, vagy szakismeretek). Mindezt azért teszik, mert az ő érdekük is az, hogy a “megrendelő” cég elégedett legyen az alkalmazottal, hiszen ezután kapnak juttatást. Érthető tehát, hogy mindenkit letesztelnek mielőtt elküldenék egy állásinterjúra.


Előnyök és hátrányok


Összességében elmondható, hogy az ügynökségen keresztüli munkavállalás jó lehetőség az elinduláshoz, és ugródeszkaként szolgálhat az adott országban munkatapasztalat szerzéshez. Jó alternatíva lehet például, ha a közvetlenül megpályázott álláshirdetésekre nem érkezik válasz. Az ügynökség Neked is dolgozik: az adatbázisba való regisztráció után ugyanis egy, az adott területtel foglalkozó specialista azon fog munkálkodni, hogy Te munkát kapj. Tehát például ha mérnöki háttérrel rendelkezel, akkor az ügynököd kizárólag olyan emberek munkába állásával foglalkozik feltehetőleg már évek óta, akik a mérnöki pályán szeretnének elhelyezkedni. Emellett nagyfokú szabadságot is jelent, mert bármikor kivehetsz szabadnapot, ám a vonatkozó szabályokra és rendelkezésekre érdemes odafigyelni, és még a szerződés aláírása előtt tisztázni, mert nem biztos, hogy fizetett szabadnapokról van szó.


Azonban mint mindennek, ennek az egyszerűbb munkatalálási módnak is ára van. Hátránya, hogy az ügynökség, és nem közvetlenül a cég alkalmazásában vagy. Éppen ezért az munkaerő kölcsönző cég egy adott százalékot levon a fizetésedből cserébe azért, hogy munkát szerzett Neked. Egyes cégek hosszú távra keresnek, mások projektekre, és vannak, akik eseti megbízásokkal dolgoznak. Ha csupán napi megbízásokról van szó, ez sajnos bizonytalan életmódot eredményez, nem tudsz igazán előre tervezni, és sosem tudod, hogy pontosan mennyi lesz a fizetésed a hónap végén. Kellemetlen, de megeshet, hogy csak az utolsó pillanatban fognak felhívni, hogy ráérsz-e. Mindennek ellenére megbízhatónak és mindig elérhetőnek kell lenned ahhoz, hogy Téged hívjanak fel legközelebb is. Gyakorlatilag akkor jársz a legjobban, ha mindig igen-t mondasz, még akkor is, ha nem volt szimpatikus a munkahely. Ha szerencséd van, akkor egy idő után Te leszel a fix ember, akit a megbízó előre kér az ügynökségtől. Ezzel szemben sokkal kellemesebb, és persze tervezhetőbb is, ha fix munkaidőben vagy több hónapos, például IT projekten alkalmaznak. Ha a megbízó elégedett, előfordulhat az is, hogy egy idő után munkát ajánl fel számodra, azonban az ügynökség ilyenkor felléphet akadályként is. Ugyanis az ügynökségnek lehet olyan kitétele, hogy a kiközvetített alkalmazott egy adott ideig (ez akár éveket is jelenthet) nem vállalhat munkát a megbízó cégnél. Erre szintén érdemes odafigyelni, amikor a szerződést aláírjuk a munkaközvetítő céggel.

Alapszabály: bármikor munkát válthatsz és befejezheted a közös munkát az ügynökséggel. Ha úgy érzed, hogy megfelelő munkatapasztalatot, elegendő új kapcsolatot és önbizalmat sikerült szerezni a továbblépéshez, akkor hajrá. Próbáld meg újra az önálló munkakeresést!

Tehát mire érdemes odafigyelni? 1. Levonás mértéke (Százalékos és / vagy egyszeri) 2. Fizetés ideje, gyakorisága (hetente, kéthetente, havonta) 3. Munkavállalás szabálya a megbízó cégnél 4. Az ügynökségtől történő kilépés módja, szabályaiNagyobb munkaközvetítő cégek/ügynökségek Európában:


Manpower, Adecco, Randstad, HR Globally Talent, Tiger Recruitment, European Recruitment Agency. Emellett mindig érdemes a kisebb, ország és város specifikus ügynökségeket is felkutatni, akik a helyi viszonyokat nagy valószínűséggel jobban ismerik, mint a fentebb említett óriáscégek. 

Kapcsolódó cikk a témában:


Oszd meg ismerőseiddel a cikket és kövess vagy LIKE-olj minket a Facebookon, hogy több ilyen és ehhez hasonló tartalom eljusson hozzád a jövőben! Kattints ide


Comentários


bottom of page