top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Nyelvtudás nélkül külföldön


Ez egy kényes, sok vitát és indulatot gerjesztő kérdéskör: Csak nyelvismerettel vagy anélkül is érdemes-e külföldre költözni? Milyen szintű az a minimális nyelvismeret, amire szükséged lesz külföldön?Előre bocsátjuk, hogy nem tudjuk, és nem is akarjuk helyetted megválaszolni ezeket a kérdéseket, inkább csak szempontokat szeretnénk adni ahhoz, hogy végig tudd gondolni, és megfelelően fel tudj készülni arra, ami Rád vár.


Vannak “könnyebb” és “nehezebb” országok. Könnyebb a terep ott, ahol több a magyar kivándorló, már kiépített hálózat van a magyarok számára (magyar bolt, szórakozóhely, magyar iskola, rendszeres közösségi rendezvények). Míg általában a mediterrán országok, a “nehezebb” kategóriába esnek. Erre egészen egyszerű a magyarázat: ezen országok lakosai nagy százalékban nem beszélnek más nyelveket, így létfontosságú az ország saját nyelvét elsajátítani, mert nagyban befolyásolja beilleszkedésed sikerét.


Ha szeretnél nyelvet tanulni, itt tudsz regisztrálni ingyenes próbaórára!


MUNKA


Ökölszabályként elmondható, hogy jobb nyelvismeret jobb munkahelyet is jelent, és természetesen mindent, ami ezzel jár: magasabb fizetést, jobb társadalmi elismertséget és életminőséget. A “könnyű” országokban nagyobb eséllyel találhatsz magyarok által vezetett munkaerő toborzást is - azért persze nem árt az óvatosság, ne bízz meg vakon valakiben csak azért, mert magyarul beszél. Ezek az állások általánosságban a betanított munkás és szakmunkás réteget célozzák meg, akiknek a munkavégzéshez nem kulcsfontosságú a nyelv ismerete, ilyen lehetőségek bőven adódnak például Ausztriában és Németországban. Ahhoz viszont, hogy előre léphess, itt is szükséges a nyelvtudás.


HÉTKÖZNAPOK


Nyelvismeret hiányában a hétköznapokban is sok olyan nehézségbe fogsz ütközni, amire nem is gondolnál. A hétköznapokban teljesen természetes például a piacon, vagy utcai árusnál vásárolni, de frusztráló, ha nem tudod megkérdezni a termékek árát, származási helyét. Megnehezíti a közlekedést, ha nem tudsz információt kérni a sofőrtől, hogy melyik irányba megy a busz. Több, mint kellemetlen, ha a nyelvi akadály miatt nem küldöd be időben az adóbevallásodat, holott erről levélben értesítettek. Ezek a kellemetlen szituációk megnövelik a napi stressz adagod, amire nincs igazán szükséged. Az egészségedet is veszélyeztetheti, ha nem tudod értelmezni a gyógyszerek leírását, és a gyógyszertárostól sem tudsz segítséget kérni a megfelelő gyógyszer kiválasztásához, például egy gyógyszerallergia esetében. Arról nem is beszélve, hogy ha mentőre van szükség, mert éppen rosszul lett valaki a környezetedben vagy Te magad, akkor a cím bediktálásával sem tudsz megbírkózni, ami akár életmentő is lehet.Pro tipp: az Xpat Consulting nyelvtanárai egytől egyig külföldi gyakorlattal rendelkező képzett nyelvtanárok képzett nyeltvanárok. Itt találsz részleteket a nyelvoktatásunkról.


ADMINISZTRÁCIÓ


Az ügyintézés is sokkal nehezebb, döcögősebb. Ha nincs megfelelő szókincsed arra, hogy a célország nyelvén megérts és kitölts egy űrlapot, mindig mások segítségére leszel utalva. A “könnyebb” országokban erre is van megoldás: vannak erre specializálódott magyarok, akik abból élnek, hogy elkísérnek a hivatalokba vagy esetlegesen helyetted elintézik a dolgokat, felhívják az ügynökségeket. Azonban ez nem két fillér és lássuk be, azt a pénzt, amit egy egyszerű telefonhívás megrendelésére fizetsz ki, nyelvtanulásra is elkölthetnéd.


Ha mindenképp állást kellene foglalnunk arról, hogy nyelvtudással vagy nyelvtudás nélkül vágj bele, akkor azt mondanánk, hogy legyen legalább egy minimális nyelvtudásod. Az a tapasztalatunk, hogy ha képes vagy megérteni alapvető mondatokat, és meg tudsz szólalni, még ha tőmondatokban is, de ki tudod magad fejezni, akkor az anyanyelvi környezet felgyorsítja a nyelvtanulást. Mindegy, hogy a piaci árussal, a buszsofőrrel, vagy a gyógyszertárossal kommunikálsz, a lényeg a nyelvhasználat, így a fejlődés garantált. Mi azért arra bíztatnánk, hogy a beszédkészséged mellett fektess hangsúlyt a nyelvtan tanulására is. Ezáltal struktúrájában látod majd a nyelvet, ami végső soron a biztosabb nyelvhasználatot segíti elő és így válhatsz professzionális nyelvhasználóvá.


 

Tervezed, hogy külföldre költözz, de nem beszéled a célország nyelvét? Szükséged lenne egy jó tanárra, aki maga is expatként él vagy élt már külföldön és pontosan tudja, hogy mire kell felkészíteni Téged a sikeres külföldi élethez?


Nézz szét honlapunkon és jelentkezz az INGYENES nyelvi próbaórára. KATTINTS IDE a további részletkért és LIKE-old Facebook oldalunkat itt!

bottom of page