top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Mi szükséges az online nyelvtanuláshoz?


Manapság egyre népszerűbb az online nyelvtanulás. Egyesek azért választják ezt a tanulási formát, mert kevés az idejük, és így megspórolhatják az utazást, vagy épp ebédszünetbe be tudnak iktatni egy-egy nyelvórát. Mások azért, mert így tudnak olyan tanártól is tanulni, aki esetleg egy másik városban, vagy más országban lakik. Itt összeszedtük azokat a feltételeket, amiket az online nyelvtanuláshoz legfontosabbnak tartunk.


online nyelvtanulas, nemet, angol, francia, spanyol, online nyelvoktatas, nemettanar, angoltanar
Online nyelvtanulás

Technikai feltételek

Számítógép / Laptop, lehetőleg kamerával, hogy személyesebbek legyenek az órák:

Rögtön ennél a pontnál felmerülhet benned a kérdés, hogy laptopot vagy mobiltelefont érdemes-e választani az online tanuláshoz. Első megközelítésben azt is gondolhatnánk, hogy telefonon is jól lehet tanulni, hiszen az audió és videó funkció itt is adott. Azonban van pár szempont, amit érdemes ezeken kívül figyelembe venni. A számítógépen a képernyő mérete miatt sokkal egyszerűbb a szövegek olvasása, átlátása, az sem okoz nehézséget, hogy egy időben több ablak legyen megnyitva, és egyszerű a szövegbevitel is például házi feladat írásánál. Mobiltelefonon ezek a dolgok kissé nehézkesek lehetnek. Ha laptopot használsz, akkor előnyös lehet a mikrofon és a fejhallgató is, így megkönnyíted a tanároddal való kommunikációt és nem zavarod a körülötted lévőket sem.


Szoftverek:

Az online órákon való részvételhez szükséged lesz olyan szoftverre, amelynek segítségével megvalósul a kommunikáció közted és a tanárod között. Számos lehetőség közül választhatsz. Remek lehet a Skype, a Zoom, a Facebook Messenger, Microsoft Teams vagy a Google Meet is. Ezeken a platformokon könnyedén oszthattok meg egymással fájlokat, hanganyagokat, teljes tananyagokat, amelyek segítenek a tudásod elsajátításában, fejlesztésében. Emellett a különböző dokumentumok, feladatok megosztására alkalmas lehet a Google Dokumentumok vagy a Google Classroom. Ezen szoftverek kezelése intuitív, könnyen tanulható, ezért is lettek ennyire népszerűek.


Internet:

Talán trivialitás, mégis érdemes gondolni rá: az internet elérés azért létfontosságú, mert az előző pontban felsorolt szoftverek csak megfelelő sávszélességű internetkapcsolattal elérhetők. Ha az interneted sokszor akadozik és nem eléggé megbízható, akkor nehézkessé válhat az órák megtartása. Gondolj csak arra, ha egy 60 perces nyelvórából akár 5 perc is kiesik ilyen technikai probléma miatt, az már majdnem 10 %. Nem beszélve arról, hogy ki is zökkensz a tanulási folyamatból.


Nyomtató / scanner:

Nem minden esetben szükséges, de hasznos lehet, hiszen adódhatnak olyan feladatok, amelyeket kényelmesebb papíron megoldani, majd digitálisan visszaküldeni javításra. Esetleg jobban segít a szavak memorizálásában vagy a nyelvtan eredményesebb megtanulásában, szimplán a vizuális eszközök alkalmazása miatt (aláhúzás, kiemelés, bekarikázás, stb.).


Környezet


Viszonylag csendes, zavartalan környezet:

Persze vannak olyan emberek, akik zajos környezetben is tudnak koncentrálni, de mindenképpen megkönnyíted a saját és a tanárod helyzetét is, hogyha találsz egy viszonylag csendes, nyugodt helyet. Így sokkal gördülékenyebben zajlik az óra és nem kell tízszer visszakérdezni és megismételni a mondandótokat.

online nyelvtanulas, angol nyelvtanulas, nemet nyelvtanulas, Xpat Consulting, nyelvoktatas, online nyelvoktatas
Online nyelvtanuláshoz a megfelelő környezet: csend és fény.

Fény:

Szerintem ezt sokan alábecsülik vagy figyelmen kívül hagyják, de a megfelelő fényviszonyok sokat segítenek a koncentrációban és abban, hogy egy (esetlegesen) unalmasabb óra alatt is ébren maradj. Plusz az sem jelent hátrányt, ha tisztán látjátok egymást a tanároddal, így például a jó kiejtés megtanulásához elengedhetetlen látni az artikulációt.


Rendezett asztal:

Rend a lelke mindennek, ahogy a közmondás is tartja. Ez azért fontos, hogy kellőképpen tudj fókuszálni az órára és ne vonja el semmi a figyelmedet. Emellett fontos, hogy legyen elegendő hely a laptopodnak/ telefonodnak, és az órához szükséges többi eszközhöz pl. könyv, füzet.


Személyiségjegyek és hozzáállás


Nyitottság az újdonságokra:

Ha eddig nem vettél részt online órákon vagy, ha eddig nem tudtad hogyan kell kezelni például a Skype-ot, akkor bátran, nyitottan állj hozzá, hogy elsajátítsd a szoftver kezelésének csínját-bínját. Hiszen ahogyan már említettük, nem nehéz ezeket megtanulni, idővel természetessé válik a szoftverek használata. Ha esetleg valamilyen technikai vagy egyéb nehézség adódik, akkor ne ess rögtön pánikba, hiszen ilyen bárkivel előfordulhat. Próbáld megoldani a problémát legjobb tudásod szerint.


Elhatározás, kitartás, következetesség:

Ahogyan a személyes nyelvtanulás során, úgy az online tanulás esetében sem lesz feltétlenül rögtön látható eredmény. Légy türelmes önmagaddal és a tanároddal szemben is! Hetente minimum 2 nyelvóra az ajánlott, összességében pedig körülbelül 25-30 óra szükséges egy szintlépéshez. (Egy szint pl. A1-ről A2-re, vagy A2-ről B1-re.) Ez természetesen mindig egyénfüggő.

A tanárral tartott órák mellett a házi feladat is fontos része a tanulási folyamatnak. Mondhatnánk azt is, hogy ez a szükséges rossz, de maga a tanulás nem feltétlenül az órán kell, hogy megtörténjen, hanem sokkal inkább a két óra között. A nyelvtanár segít, fogja a kezedet, bevezet a nyelv rejtelmeibe, de tanulnod neked, magadnak kell!

M. Réka



 


bottom of page