top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Költözés Németországba: a 8 legnépszerűbb német város

Németország a lehetőségek országa, ha a külföldre költözésben gondolkodsz, melyről ebben a cikkünkben részletesebben is olvashatsz. Sokszínű kulturális élet, erős gazdaság és magas életszínvonal vár rád az Európai Unióban. Akár egy nyüzsgő nagyvárost keresel, mint München, akár egy festői kisvárost, mint Trier, Németországban tényleg minden megtalálható. Teljességgel érthető, ha a neked való lakóhely kiválasztását nyomasztó feladatnak érzed. Ebben a cikkben összeszedtünk néhányat az expatok körében legnépszerűbb német városokból, hogy megalapozott döntést hozhass a saját és a családod jövőjéről.


8. München – bajor báj és családbarát környezet


München bár Németország egyik legdrágább városának számít, cserébe jobb életminőséget, kiváló iskolákat, családbarát szabadidős tevékenységeket és virágzó éjszakai életet kínál. A város elképesztően sokszínű és LMBTQ-barát, olyan divatos kerületekkel, mint Maxvorstadt és Haidhausen. München a nemzetközi cégek központja, többek között itt található a Siemens, az Allianz és a BMW székhelye is. Ha családdal költözöl Németországba, jó hírünk van: a Movinga 2019-es felmérésében München a 4. helyen végzett a családosok körében, a felmérés során az életminőséget hasonlították össze 150 világvárosban. Ha esetleg München belvárosa drága lenne számodra, akkor a város körül található rendezett kistelepülések, ahol olcsóbb a megélhetés, is opciók lehetnek.


7. Berlin – vibráló és dinamikus kulturális központ


Németországba költözés, Berlin, külföldre költözés, Xpat Consulting, németország, költözés Németországba
Berlin, Németország fővárosa

Berlin olyan dinamikus város, amely nemcsak fővárosként vonzza az embereket a világ minden tájáról. A startupok és a már befutott technológiai cégek élénk központja, például a Zalando, a SoundCloud és az N26 is itt rendezték be székhelyüket. A város gazdag művészeti és kulturális színtérrel, valamint pezsgő éjszakai élettel is büszkélkedhet, így izgalmas hely a németországi hétköznapokhoz. Bár a lakáskeresés kihívást jelenthet, ha családdal költözöl, de megéri időt és energiát fektetni bele, mert Berlin nemzetközi iskolák széles választékát kínálja. Ne keseredj el, ha még nem beszélsz jól németül, a város az egyik legjobb hely az országon belül nyelvismeret nélkül is. Az tény, hogy nagyvárosként időnként fel tudja adni a leckét a lakóinak, ám a városi és a természeti környezet keveredése ideális választás mindenki számára, akik ezt a fajta egyensúlyt keresik.


6. Düsseldorf – alacsony költségvetéssel a Rajna partján


Tudtad, hogy Düsseldorfban magasabb az életszínvonal, mint Berlinben? A Mercer felmérést végzett a világ legjobb városairól, ahol azt vizsgálták, hol a legjobb élni. Düsseldorfban a 6. legmagasabb az életszínvonal a világon a tömegközlekedés, az egészségügy, a kikapcsolódás, az oktatás, a bűnözési ráta, a lakhatás és a természeti környezet tekintetében. Ezzel együtt a tényleges megélhetési költségek alacsonyabbak, mint sok más európai városban. Düsseldorf egyébként fontos pénzügyi központ és ismert a feldolgozóiparáról is, számos nagy német feldolgozóipari márka, illetve sikeres technológiai startup otthona. Érdemes körülnézni, ha olyan hangulatos várost keresel, ahol élénk a kulturális élet, ugyanakkor jó munkalehetőségek is vannak.


5. Heidelberg – fiatalos kisváros, intenzív egyetemi élettel


Heidelberg festői egyetemváros Németország déli részén, ahol a helyi egyetemnek és a közeli nagyvállalatok irodáinak köszönhetően nagyszámú külföldi lakosság él. A város gyönyörű folyóparti fekvése és romantikus várromja népszerű turisztikai célponttá teszi. A 160 000 lakosú település vonzó a családok, diákok, művészek, valamint a vállalkozók számára is, kisvárosi hangulata éppen azoknak való, akik nyugodt és csendes németországi életre vágynak. Heidelberg egyúttal a tudomány és a kultúra városa is, több mint 38 000 diák tanul 10 felsőoktatási intézményben. A diákok jelenléte megfiatalítja a várost, de emiatt kihívást is jelenthet a lakáskeresés. A település kiváló oktatási intézményekkel látja el lakóit, a heidelbergi egyetemi kórház pedig Európa egyik vezető orvosi kezelési és kutatási központja.


4. Hamburg – a világ kapuja


Hamburg Németország második legnagyobb városa, minden szempontból vibráló légkörrel. A kikötővárosként gazdag múltra visszatekintő település a kultúra, az építészet és a nemzetközi kereskedelem egyedülálló keverékét kínálja. Hamburg pezsgő éjszakai élete bármikor képes magával ragadni az olyan népszerű kerületekben, mint St. Pauli és Altona. A település számos nemzetközi és kéttannyelvű iskolának, valamint több mint 15 egyetemnek ad otthont, ideális lehet mind a kisebb, mind a nagyobb gyerekes családoknak. A banki vagy logisztikai ágazatban dolgozók számára Hamburg megfontolandó, hiszen sok cég képviselteti magát ezeken a területeken. A rengeteg zöldterületnek és vízpartnak köszönhetően Hamburg magas életszínvonalat biztosít. Akár egy nyüzsgő, sok szórakozási lehetőséget kínáló várost keresel, akár egy békés környéket, Hamburgban mindenki megtalálja a neki megfelelő városrészt.


3. Frankfurt am Main – ahol a hagyomány találkozik a modernitással


Németország legnépszerűbb városok, külföldre költözés Németországba, Németországba költözés városok, Xpat Consulting
Frankfurt am Main

Németország ötödik legnagyobb városáról beszélünk, amely mind az ország, mind Európa pénzügyi fővárosaként ismert.

Az életszínvonal magas, rengeteg zöld területtel rendelkezik, és könnyű az ingázás

a külvárosokból. Frankfurt számos nagy banknak és intézménynek ad otthont, köztük az Európai Központi Banknak és a Deutsche Bundesbanknak. Igazi multikulturális város, ahol széles körben beszélik az angol nyelvet, így a németül nem beszélő külföldiek számára is kényelmes.


Bár a művészetek, a kultúra és az éjszakai élet nem olyan pezsgő, mint például Berlinben, a város fontos eseményeknek ad otthont, és évente látogatható a Frankfurti Könyvvásár vagy a Frankfurti Autószalon, amely a világ egyik legnagyobb autókiállítása. Kiváló nemzetközi iskolái és gyönyörű parkjai vannak, így gyerekes családok számára is ideális.



2. Aachen – ahol a történelem, az innováció és a kulturális gazdagság összefonódik


A nyugat-németországi város a felkapott helyek közé tartozik a külföldiek körében, különösen azok kedvelik, akik IT-szakemberként vagy mérnökként keresnek munkát. Aachen megfizethető, és stabil a munkaerőpiaca, a The Urban Work Life Index éves felmérései szerint pedig többször is szerepelt világelsőként. Bár a közlekedési hálózatot lehetne fejleszteni az ott élők szerint, az aacheni expatok magasabb jövedelemről és alacsony megélhetési költségekről számolnak be. A város kiváló termálvíz forrásokkal és gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, itt található többek között az UNESCO világörökség részeként jegyzett aacheni dóm is. Aachen népszerű célpont a tudomány és a technológia iránt érdeklődő diákok számára, és közel fekszik Belgiumhoz, illetve Hollandiához. A település rengeteg sportolási lehetőséget kínál, nem is beszélve a rendezvények sokaságáról: az aacheni katedrális és városháza körüli éves karácsonyi vásár kihagyhatatlan látogatás.


1. Trier – az ország legrégebbi városának ősi varázsa


Trier az a kisváros, ami nem sokaknak jut eszébe, ha a németországi költözést fontolgatják, pedig érdemes körülnézni. Az ország nyugati részén fekszik, Luxemburgtól egy karnyújtásnyira, ahová könnyedén át lehet járni a jelentősen jobb kereseti lehetőségek reményében. A valamivel több mint 100 000 lakosú Trier olyan település, amely a régi és az új egyedülálló keverékét nyújtja: Németország egyik legrégebbi városaként rengeteg római kori emléket őriz, ugyanakkor az élénk egyetemi életnek köszönhetően fiatalos és sokszínű légkör fogad.

___


Reméljük, hogy a felsorolt nyolc településről hasznos információkkal tudtunk szolgálni számodra, és segít eldönteni, melyik város lenne a legmegfelelőbb számodra. Németország gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, és az itteni városok rengeteg lehetőséget kínálnak a munka, az oktatás és az élet minden területén. A települések mindegyike egyedülálló vonásokkal és előnyökkel rendelkezik, így biztosak vagyunk benne, hogy megtalálod közöttük az ideális helyet.


Ne feledd, hogy minden városnak megvannak a maga kihívásai és sajátosságai, ezért fontos, hogy alaposan tájékozódj és kutass a kiválasztott helyről, mielőtt végleges döntést hoznál. Beszélj emberekkel, akik már Németországban élnek, és fedezd fel a kulturális különbségeket, kérdezz rá a mindennapi élethez szorosan kapcsolódó praktikus részletekre. Sok sikert kívánunk a költözéshez és az új életkezdéshez!


 

KÜLFÖLDRE KÖLTÖZÉSEN GONDOLKODSZ? LENNE PÁR KÉRDÉSED, AMIRE NEM TALÁLOD A VÁLASZT VAGY CSAK MEGERŐSÍTÉSRE VÁGYSZ?







bottom of page