top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Angliai munkakeresés


Brexit ide vagy oda, Anglia továbbra is nagy valószínűséggel a magyar kivándorlók egyik fő célpontja marad. Az angol nyelv, ami jelenleg Magyarországon az első helyen áll a tanult nyelvek listáján, az Európai Unióból való kiválása után is vonzóvá fogja tenni a szigetországot. Az angliai munkáért kapott fizetés és a bankszámlára érkező angol font sem lesz rosszabb, mint a magyar bérezés és a forint értéke. Hiába vannak visszatelepülők és a kivándorlási kedv úgy tűnik, a vírus hatására is egyre apad, azonban azt mégis erős túlzás lenne kijelenteni, hogy teljesen meg fog állni. Az átalakulás viszont garantált. A kérdés csupán az, hogy milyen feltételekkel fogják beengedni az országba az újonnan betelepülni vágyókat.


A britek és az Európai Unió a 2020-as években belépett az úgynevezett “átmeneti időszakba”, ami röviden összefoglalva egy további évet adott a már kint élőknek is eldönteni, hogy mi legyen a következő lépésük (menjek vagy maradjak?), illetve azoknak is megadta a kezdő lökést, akik évek óta gondolkodnak azon, hogy Angliába vállaljanak munkát, de sosem merték meghozni a végleges döntést. Hát, most itt az idő! Ugyanis 2020. december 31-ig még szabad a munkaerőáramlás és nem kell külön vízum sem a beutazáshoz, se a munkavállaláshoz. Ezután a már ott lévő magyaroknak, és más európai országból származó polgároknak is letelepedési kérelmet kell benyújtania. Miért nem érdemes tovább várnod a kiutazással? Mert a mostani adminisztrációs folyamat már egy jól működő rendszer. Ezzel szemben, aki 2021. január elseje után lép be az országba, már nagy valószínűséggel egy szürke zónában fogja találni magát, amiből nem lehet tudni, hogy mikor lesz kiút, hiszen eleinte nem lesz egységes kidolgozott rendszer. Pontos válaszok hiányában pedig kétséges, hogy a munkaadók és a hivatalok, fognak-e foglalkozni az újonnan érkezettek ügyeivel.


Tehát mi az, amire érdemes figyelned az országba való megérkezés után, hogy minél hamarabb munkát vállalhass Angliában?

Ezek megléte nélkül ugyanis nehéz lesz rövid időn belül munkát találnod, bármilyen módszerrel is próbálkozz. Az angol nyelvtudás kiszélesíti az elérhető munkák palettáját, az angol nyelvű önéletrajz elengedhetetlen a pályázáshoz, az angol telefonszám pedig azért kell, hogy ne csak e-mailben, hanem telefonon is tudjanak értesíteni egy esetleges állásinterjúról. Ez akár az első szűrő is lehet, ahol a valós angol nyelvtudásodat szeretnék ellenőrizni.


Hol keress munkát?

A direkt megkeresés annyit takar, hogy nyitott szemmel jársz-kelsz az utcán, hátizsákodban a kinyomtatott önéletrajzzal és ha látsz egy szimpatikus kávézót, éttermet, céget, amely a profilodba vág, akkor mosolyogva megkérdezed a jelenlévő legmagasabb pozíciójú alkalmazottat, hogy leadhatnád-e az önéletrajzodat. A munkaerő-közvetítő irodán, “agency”-n keresztüli munkavállalás talán a legegyszerűbb módja a munkatalálásnak. Csak besétálsz egy munkaközvetítő irodába, leadod önéletrajzodat, bevisznek a rendszerbe. Az egyszerűség ára, hogy a fizetésed egy bizonyos százalékát lenyelik és azt sem tudod előre, hogy mikor és mennyit dolgozol, de ha azonnal fizetésre van szükséged, akkor ez a leggyorsabb megoldása a munkavállalásnak. Az állami munkaügyi irodákba szintén beregisztrálhatsz, ezek az úgynevezett “job center”-ek, amelynek van egy központi honlapja és böngészhetsz a naponta frissülő adatbázisba felrakott állásajánlatok között. Végül a normál álláshirdető portálokról is tudsz válogatni, illetve online beküldeni az előre elkészített pályázati anyagodat.


Ha találtál munkát, akkor már csak az maradt hátra, hogy nyiss egy angol bankszámlát, illetve hogy N.I. számot igényelj, amely a magyar adó-, és TB szám megfelelője. Fontos, hogy ez minél előbb meglegyen, mert akár egy állás odaítélésénél is előnyhöz juttathat. Ugyanis ha már rendelkezel egy N.I. számmal vagy legalább van egy időpontod az interjúra, akkor a munkáltatónak már biztosan nem kell foglalkoznia ezzel a kérdéssel.


Portré sorozatunkban Ádám, aki 6 éve él Dél-Angliában arról mesélt, hogy miért tartja a szigetországot a lehetőségek országának és milyen előnyei, hátrányai vannak az ügynökségen keresztüli munkavállalásnak. Interjúnkat itt olvashatod!

bottom of page