top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Dél-Anglia, Ádám, 32


Portré sorozatunk második szereplője Ádám, aki a dél-angliai tengerparti városból, Southamptonból mondja el történetét. Arról mesél, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenéznie kiköltözésekor, milyen előnyei és hátrányai vannak az ügynökségen keresztül való munkavállalásnak és hogy Anglia miért a lehetőségek országa.


Southampton városkapu (Bargate)


Miért döntöttél úgy, hogy külföldre költözöl? Hány éve is élsz kint Southamptonban?


Miért döntöttem úgy, hogy külföldre költözök? hm... Ha ezt a kérdést akkor kapom, amikor nekivágtam nem tudtam volna ilyen határozottan válaszolni, de főként kalandvágyból, és mert mára már tudom, hogy nem az az "egy országos" ember vagyok, nem bírok megülni a fenekemen, ha utazásról van szó. Ez a 6. évem a legkevésbé sem ködös Albionban.


Voltak elvárásaid és konkrét céljaid a külföldre költözéssel kapcsolatban?


Konkrét céljaim voltak: egy új világ felfedezése, a nyelv mélyebb ismerete, illetve a beilleszkedés az angol hétköznapokba. Turistaként sok mindent megnéz az ember, de igazán csak akkor lát, ha ott is él! Elvárásaim nem voltak, mivel a környezet változáshoz és az új, ismeretlen szituációkhozáltalában gyorsan és könnyen alkalmazkodom. Az elvárások szerintem amúgy is nagyon bekorlátoznak, és elveszik a varázsát egy ilyenfajta kalandnak.


Mennyi idő telt el a döntéshozatal, hogy kimész Angliába és a kiutazás között?


Röviden? Egy délután! És ha kicsit pontosítok, akkor egy szép keddi délutánom volt meghozni a döntést hogy költözök-e, amit egy szombati utazás követett - ugyanazon a héten belül.


Voltak nehézségek, amikor kiköltöztél?


Szerintem nehézségek mindig vannak egy költözésnél, de pont ezek azok, amiket át kell élni ahhoz, hogy motivált maradjon az ember. Véleményem szerint az angol bürokrácia a “körforgásban” bukik el, a túl sok adminisztráció, illetve, hogy mindennek a megszerzéséhez szükség van egy másik dolog meglétére; kicsit egyszerűbben: ahhoz, hogy angol bankszámlát nyithass itt Angliában, szükséges, hogy legyen NI (TAJ) számod, amit csak akkor kapsz, ha van állandó lakcímed, amit persze úgy tudsz megvalósítani, ha bérelsz egy szobát, de annak pedig feltétele, hogy legyen bankszámlád és NI számod, szóval egy ördögi kör.


Ennyi év távlatából és az említett nehézségek leküzdése után, hogy látod, mit kellett volna máshogy csinálnod a kiköltözés előtt?


Ezen a kérdésén sokáig gondolkoztam, ugyanis szerencsére elég jól sikerült felmérni az aktuális nehézségeket, de talán azt kijelenthetem, hogy ha újra költözésre adnám a fejem, több időt szentelnék az adott ország, akár régió nyelvi sajátosságaira, valamint biztosan felmérném a piaci lehetőségeket. Emellett hamarabb felkerestem volna egy álláskeresésre és önéletrajzokra szakosodott szervezetet. Azóta ezt megtettem, de ha tudok róla, hogy van ilyen szolgáltatás a piacon, akkor biztosan megteszem még a kiutazásom előtt. Igaz egy kis anyagi befektetés, ami bőven megtérül, ha egy jó önéletrajz miatt például egy jobban fizető pozícióra vesznek fel.


Most hol tartasz az álmaid megvalósításában?


A 6. évembe léptem itt kint, amivel már lehetőség van új kapukon kopogtatni, mint a British Citizenship és a British Passport megszerzése. Elsősorban ezeket szeretném most elérni.


Hogy látod, Anglia a lehetőségek országa?


Anglia a LEHETŐSÉGEK ORSZÁGA csupa nagybetűvel. Több irányból megközelítve. Először is munka szempontjából, mivel nem feltétel egy megpályázott munkakör betöltéséhez az, hogy legyen hozzá kötődő végzettséged, ezért rengeteg új területen próbálhatod ki magad! Másodszor pedig, ha már konkrét tervvel érkezel az országba, a megvalósítás is jóval egyszerűbb jogi úton, pl: a cégalapítás “két kattintás”, illetve a vállalkozásod első évében adómentes egy elég magas értékhatárig , aminek köszönhetően jóval kisebb kockázattal kezdhetsz bele egy új üzletbe, illetve a rendszer célja, a segítés és nem feltétlenül a büntetés, ha esetleg elvesztél a részletekben.


Milyen szinten beszélted az angol nyelvet, mikor kiutaztál?


Középhaladó szinten beszéltem. Viszont a nyelvtanom borzasztó volt. Mára ezt sikerült orvosolni. Többnyire olyan munkahelyeim voltak, ahol számos brit munkatársam volt. Ez Angliában csodaszámba megy, de valahogy így alakult és tőlük nagyon sokat tanultam, hallgattam, szépen-lassan megszabadultam a rossz nyelvtani berögzüléseimtől.


Magyarország a nyelvvizsgák hazája. Véleményed szerint mennyire számít külföldön/Angliában, ha munkakeresésről van szó, hogy rendelkezel-e nyelvvizsga papírral?


Abszolút nincs jelentősége egy nyelvvizsga papírnak. Ezt olyan szinten ki merem jelenteni, hogy a hat évem alatt nem futottam bele egyetlen egy munkahelyemnél sem (pedig volt egy pár) és egy álláshirdetésben sem volt kitétel a nyelvvizsga papír megléte. Sőt még csak nem is hallottam, itt kint élő ismerőseimtől sem, hogy kértek volna bárkitől is. Itt a gyakorlati nyelvismeretre kíváncsiak nem az elméletire. Beszélni kell tudni minél helyesebben és kifejezőbben. Ez a lényeg. Minél jobban beszéled a nyelvet, annál feljebb juthatsz a létrán is.


Mennyire volt egyszerű vagy bonyolult munkát találnod?


Általánosságban és saját tapasztalatból mondhatom, hogy Angliában nem nehéz munkát találni. Ez főként annak köszönhető, hogy a munkák túlnyomó többsége Agency-n, munkaközvetítő ügynökségeken keresztül történik, amiből pedig rengeteg van. Emiatt sok területen kipróbáltam magam, a teljesség igénye nélkül mint: szemét szelektáló, raktáros, reptéri cateringes, autó összeszerelő, luxusautó sofőr, jogi adminisztrátor, hajó marshall. Ezek után csak szeretném megismételni magam: Anglia a LEHETŐSÉGEK ORSZÁGA!


Tudnál kicsit bővebben mesélni arról, hogy milyen ügynökségen keresztül dolgozni? Mik az előnyei és hátrányai?


Mivel lehetőségem nyílt már ügynökségen keresztül és rajtuk kívül is egy egy munkakört betölteni, így van összehasonlítási alapom. Talán a legnagyobb előnye az ügynökség által ajánlott munkáknak, hogy kötetlen, nem függsz a munkáltatótól, például nyugodtan mondhatsz nemet egy túlóra kérdésre. A szabadság kérés is lényegesen egyszerűbb és garantáltabb, valamint a heti kifizetés is ad az embernek egy megelégedettség érzést, hogy nem a hó végéig/elejéig kell várni a fizetésre, amiért megdolgoztál.

Az érem másik oldala pedig az, hogy nem mindegy milyen ügynökségnek dolgozol. Sok helyen a megbízás időtartama határozott időre szól, például 3 hét, 3 hónap, de nagyon sok esetben lehet akár napi is a megbízás, így benne van a pakliban, hogy egyik nap dolgozol, a másik kettőn nem, aztán egy hét múlva 3 napot ismét, szóval nem egy kiszámítható dolog.


Mit gondolsz a Brexitről? Érzékelhető bármilyen változás a munkaerőpiacon?


A jelenlegi munkaerőpiac nagyot változott, de a Brexit háttérbe szorult, a Covid19 vette át a vezető szerepet. Egy nagyon ingoványos piac van kialakulóban, ahol egyszerre van szükség rengeteg új emberre, mert új munkakörök jönnek létre, de ugyanakkor nagyon sok munkahely meg is szűnik. Hogy ezt a helyzetet a Brexit erősíteni vagy gyengíteni fogja, elég merész lenne jelenleg megjósolni, de az biztos, hogy az Egyesült Királyság elszakadása az Európai Uniótól egy nagy érvágás mindkét oldalon.


Akik huzamosabb ideje élnek külföldön, azt mondják, hogy a Magyarországra való visszaköltözés gondolata a bűvös hetedik év után szokott eljönni. Te mit gondolsz erről, szerinted neked is el fog jönni ez a pillanat?


Erre a kérdésedre egy év múlva térjünk vissza, de nem hiszem hogy ha a költözés gondolata felüti a fejét, akkor a célország Magyarország lesz.


Végül, ha bármilyen tanácsot adhatnál valakinek, aki most Angliába szeretne kivándorolni, mi lenne az?


Egyen jó sok lángost, mert az itt nincs. Kicsit komolyabban pedig, hogy jöjjön ki, mérje fel a terepet először is, kérjen segítséget az önélerajz készítésben, illetve az állásinterjúk felkészüléséhez, mert azt ki lehet google-zni, hogy hogyan legyen jó a CV-d, meg mi a “ 10 leggyakoribb állásinterjú kérdés”, de nagyon másképp gondolkodnak az angolok, és ezt jobb úgy megtapasztalni, ha van egy kis előképed Róluk.


 

Te is azon gondolkodsz, hogy kiköltözz Angliába, de túl sok a kérdés a fejedben és szeretnél tisztán látni? Vedd igénybe INGYENES 30 perces igényfelmérésünket, melyen a sikeres külföldre költözéshez szükséges hasznos tanácsokkal és tippekkel látunk el. Jelentkezz itt!


bottom of page