top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

5 újévi fogadalom (leendő) expatoktól


Kezdetét vette a sokunk által várva várt 2021-es év. Tedd fel a kezedet, ha az új évre te is tettél legalább egy fogadalmat, amit szeretnél betartani. Egészen biztos vagyok abban, hogy jópár kéz a magasba emelkedett a képernyők előtt. Én az újévet azzal kezdtem, hogy pár külföldön élő, vagy a koronavírusnak köszönhetően még itthon maradt ismerőst, rokont megkérdeztem arról, hogy idén milyen újévi fogadalmakat tettek. A legtöbbször elhangzott válaszokat egy csokorba gyűjtöttem.Számos embernél feltűnik a fogadalmak listáján a rendszeres testmozgás, az egészségesebb táplálkozás és még hosszú ideig folytathatnám a sort. Íme az 5 újévi fogadalom expat módra:


1. Bátran belevágni a külföldre költözésbe és végre sikeresen véghez vinni.


Biztosan akad köztetek is olyan, akinek a tavalyi év keresztülhúzta a költözéssel kapcsolatos számításait. Sajnos az ismeretségi körömben is akadt olyan, akinek az utolsó pillanatban meghiúsult a külföldi munkaszerződés aláírása ...de semmi sincs veszve! Reméljük, hogy az idei év számos lehetőséget kínál és mindenki megtudja végre valósítani a tervezett kiköltözést. Ha tanácsra van szükséged a költözés előtt, itt találsz pár rendkívül hasznosat.


2. Szeretnék elhelyezkedni a saját szakmámban.


Hiszen, ha van egy szakmád, amiért lelkesedsz, akkor nem kell lemondanod róla, mindegy, hogy merre jársz a világban. Bízz egy kicsit jobban magadban és gondolkozz logikusan! Miért ne kapnál állást külföldön is a saját területeden, amiben több éves tapasztalatod van, szemben azzal, hogy egy új szakmában, zéró háttérrel mindent elölről kezdesz, csak azért mert külföldön keresel munkát?


3. Megtartani az otthoni barátokat és egyben új ismeretségeket is kötni.


Számos leendő vagy már kint élő expat fél attól, hogy a magyarországi szociális hálója a külföldre költözés miatt megszűnik. Ámítás lenne azt mondani, hogy ez nem egy valós félelem, de az igaz barátságok nem szűnnek meg egyik pillanatról a másikra, csak átalakulnak a földrajzi távolságok miatt. Az otthoni barátokkal való telefonálás fogja enyhíteni a honvágyadat és persze ők fogják megérteni legjobban, hogy hiányzik az otthoni lángos. Azonban minél nyitottabb vagy a helyi emberek felé, annál több izgalmas élménnyel gazdagodhatsz és biztosan ellátnak téged pár hasznos tanáccsal is, ha lokális segítségre van szükséged.


4. Jobban megismerni, körbeutazni a célországomat, felfedezni a kiránduló helyeket.


A tavalyi év sokunk számára utazásmentesre sikeredett, és ez a megkérdezettek válaszaiból is egyértelműen kitűnt. A fenti mondat a legtöbbször elhangzott 2021-es újévi fogadalom az ismerőseim szájából. Ami érthető, hiszen hogyan érezhetnéd magad otthon egy idegen országban, ha nem ismered a kultúráját, a szokásokat, az új rendszert, amiben ki kell ismerned magad?

Emellett elengedhetetlen feltérképezni a legszebb kirándulóhelyeket, városokat, hogy igazán kikapcsolódhass. A külföldre költözés számos embernél kalandvágyból ered, így természetes, hogy az adott célország megismerése szorosan hozzákapcsolódik az expat léthez.

5. Elkezdeni tanulni vagy továbbfejleszteni a célországban beszélt nyelvet.


Bár ismerőseim többsége nyelvtudással vágott neki a nagy világnak (többnyire angol és német nyelvismerettel), de célországának hivatalos nyelvén nem tudnak megszólalni, és ez bizony sokuk hétköznapjait meghatározzák. Így talán az egyik legnemesebb újévi fogadalom a listán, hogy elkezdjék vagy továbbfejlesszék magukat. Soroljam, hogy miért? A helyi idegen nyelvet beszélni rendkívül hasznos, hiszen rengeteg feszültségtől kímél meg, gondoljunk csak egy szimpla bevásárlásra, orvosi vizsgálatra, vagy akár egy vészhelyzet megoldására. Emellett könnyebben ráhangolódhatsz az ország megismerésére, és integrálódhatsz a helyi közösségbe. Nem elhanyagolandó tényező az sem, hogy a munkaerőpiacon is egyszerűbb dolgod lesz, ha egy nyelvet beszéltek a lehetséges munkáltatóddal és kollégáiddal.


Kitartást kívánunk az újévi fogadalmak betartásához, eléréséhez leendő vagy már a világban élő expatok!


M. Réka


 

Ha segítségre van szükséged a költözés előtt, akkor jelentkezz személyre szóló tanácsadásunkra. Ha pedig a nyelvtudásodat fejlesztenéd, akkor is bátran keress minket.


Comments


bottom of page