top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Télapó itt van és hó a subája?


Emlékszel még arra, amikor december 5-én serényen tisztítottad meg a sáros csizmáidat, azért, hogy a kedves Mikulás belecsempészhesse a piros, zörgős zacskóba rejtett csokoládét, mogyorót vagy esetleg virgácsot? Ugye nem is volt olyan régen? Bár a magyar gyermekekhez december 6-án érkezik a Mikulás, vannak olyan országok, ahol a misztikus szakállas érkezése összefonódik a karácsonnyal. Nézzük csak, melyik országban mikor és kit várnak a gyerekek.



Az biztos, hogy a Mikulás a gyermekek számára az egyik legrejtélyesebb, legtitokzatosabb személy. Ki is ő valójában? Mikulás személyében Szent Miklós püspök alakja él tovább. Miklós püspök a 4. században élt és a gyermekek, diákok védőszentje volt. A legenda szerint egy rászoruló apának segített, akinek három hajadon lánya volt, ám nem volt pénze férjhez adni őket, így el akarta adni az egyik lányát rabszolgának. Miklós püspök ezt meghallván, három arannyal teli zsákocskát dobott be a család ablakán, így megmentette a lányt.


Magyarországhoz hasonlóan Luxemburgban, Belgiumban és Hollandiában is Szent Miklós alakja kel életre december 6-án. Luxemburgban Kleeschennek, Hollandiában Sinterklaasnak nevezik a barátságos jótevőt. Azonban a magyarországi szánon érkező Mikulással ellentétben, a Sinter Klaas fehér lovon érkezik és facipőbe rejti el az ajándékokat.


A lengyelekhez december 6-án szintén Szent Miklós (Swiety Mikolaj) érkezik, azonban december 24-én a Gwiazdor (Csillagember) ajándékozza meg a gyermekeket. Neve az Északi Sarkcsillaggal függ össze. Szenteste a lengyel családok az első csillag megjelenése után fogyasztják el az ünnepi vacsorát. Oroszországba Gyed Moroz, azaz Fagyapó érkezik kísérőjével, Hópelyhecskével. Ők szilveszter napján fenyőfa alá varázsolnak ajándékokat az izgatott gyerekseregnek.


Ha képzeletben Spanyolországba utazunk tovább, akkor kellemes meglepetés ér, hiszen december 6. munkaszüneti nap a naptárukban. Azonban nem a Mikulást ünneplik, hanem ez a spanyol alkotmány napja. A magyar Mikulás szokáshoz hasonló, ajándékok rakása a szépen kitisztított csizmába, Vízkeresztkor történik, azonban a spanyol gyerekek a Háromkirályoktól kapják a finomságokat. Franciaországban szintén nem várják a Mikulást december 6-án, de Père Noël, azaz Karácsony Apó december 24-én érkezik, hogy telerakja az ablakba helyezett csizmácskákat. Németországban akadnak olyanok, akik velünk együtt 6-án ünneplik Nikolaust. Ők fényes kis lábbelibe (Nikolausstiefel) kapják az ajándékot. Ha rosszalkodtak, akkor virgács helyett szenet kapnak.

A norvég Nisse (képeslap)

Az észak-európai országokban a svédeknél egy mitikus lény formájában, Jultomte-ként, a finneknél Joulupukki-ként, a norvégoknál egy manó alakjában, Nisse-ként és a dánoknál pedig Julemanden-ként szintén él a Mikulás alakja. Azonban ezekben az országokban sem december 6-án várják a kisgyermekek ezeket a csodalényeket. Az ünnephez kötődő szokásaik sokkal inkább a karácsony időpontjával fonódnak össze.




Láthatjuk, hogy számos Mikulás-kultusz van jelen Európában, azonban felfedezhetünk hasonlóságokat - különösen a kulturálisan egymáshoz közelálló - országok között. Reméljük, hogy idén is jól viselkedtetek és a ti csizmátokat is megtölti a Mikulás csupa földi jóval!


M. Réka

bottom of page