top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Magyarország a fókuszban: CinEast2020, Luxemburg


Luxemburg számos kastéllyal, rengeteg zöld területtel, három hivatalos nyelvvel és rendkívül színes nemzetiségű populációval rendelkezik. Nem meglepő, hogy a miniállamban jelen vannak a környező országokból a franciák, a németek, a belgák, de szép számmal képviseltetik magukat a közép-kelet-európai expatok is. A CinEast Filmfesztivál ebben az évben már 13. alkalommal mutatja be ezt a jellegzetes kulturális élettel rendelkező európai térséget a zene, a tánc, és természetesen a mozgóképkultúra nyelvén.


CinEast Filmfesztivál hivatalos posztere - forrás: www.cineast.lu

A közel három hétig tartó fesztivál 2020-ban azért is különleges az ott élő magyarok számára, mert Magyarországot helyezi a reflektorfénybe. A CinEast fesztiválra jellemző, hogy minden évben más-más tematika, illetve ország szerint válogatja ki a bemutatott filmeket. A fesztiválhoz különböző események kapcsolódnak, melyek közel hozzák a nézőket a filmek rendezőihez, szereplőihez, többek között idén Borbély Alexandra (Arany medve-díjas színésznő) fog ellátogatni Luxemburgba, hogy élő beszélgetések során meséljen munkáiról.


A nyitóestén, október 8-án 19 órakor ezúttal, Bodzsár Márk 2019-es alkotása, a Drakulics elvtárs kerül a vászonra. Ezen kívül további hat magyar film és két rövidfilm is bekerült a programba, úgy mint, Felméri Cecília első nagyjátékfilmje a Spirál, Kocsis Ágnes érdekes témát feldolgozó Éden című filmje, Hajdu Szabolcs Treasure Hunt alkotása, amely egyetlen éjszaka történéseit mutatja be. Részletes programot itt találhattok.


Drakulics elvtárs (Borbély Alexandra) - forrás: port.hu

A fesztivál szervezői hangsúlyt fektetnek arra is, hogy az éppen soron lévő ország kultúrájával és gasztronómiájával is megismertessék az érdeklődőket. Az eseményeken magyar borokat, ételeket és italokat kóstolhatnak meg a látogatók és két koncert is helyet kapott a programban. Október 9-én a magyar Canarro jazz együttes fog fellépni a helyiek által jól ismert koncert helyszínen, a Melusinaban, ahol minden évben hatalmas bulik szoktak lenni a fesztivál égisze alatt. Emellett a helyi magyar expatok által alapított Toldi Mike zenekar fog fellépni október 15-én, a luxemburgi főváros belvárosában található “alternatív hub”-ként is emlegetett Rotondes-ban.


Reméljük, hogy a vírus ellenére is nagy lesz az érdeklődés a magyar filmek és kulturális rendezvények iránt, és sokan látogatnak el a filmfesztiválra. Tavaly önkéntesként és nézőként is nagyon élveztük a színes programokat! Sok sikert kívánunk Magyarország.


bottom of page