top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Luxemburg, Zsófi, 31

Most induló Portré sorozatunk havonta kétszer fog megjelenni. Célja, olyan magyar expatok bemutatása, akik Európa különböző országaiban telepedtek le és történeteik érdekesek lehetnek azok számára, akik még csak fontolgatják az elindulást. Első interjúalanyunk Zsófi, aki Luxemburgban él családjával öt éve és arról mesél, hogy a multikulturális, többnyelvű miniállamban hogyan találták meg boldogulásukat.


Miért döntöttél úgy, hogy külföldre költözöl és elhagyod Magyarországot? Hány éve is történt mindez?


Igazából nem én döntöttem, inkább a sors hozta így. A barátom kapott egy lehetőséget, hogy kijöjjön én pedig pont aznap ünnepeltem kollégákkal az utolsó napomat, amikor megkapta a szerződést. Semmi se volt, ami visszatartott volna és izgalmas volt a lehetőség, hogy külföldre menjünk, így csatlakoztam hozzá. Ennek már több, mint 5 éve.


Miért pont Luxemburg lett a célország?


Nem volt tudatos cél. Korábban volt interjúja máshova is, de végül ide vették fel. Barátomnak szakmailag nagyon jó lehetőség volt Luxemburg arra, hogy kipróbálja magát külföldön, és be is jött.


Milyen nehézségekbe ütköztetek pároddal, amikor megérkeztetek az országba?


Miután utána néztünk Luxemburgnak, azt gondoltuk, hogy a némettudásunkkal el tudunk majd navigálni, de hamar rá kellett döbbennünk, hogy a város inkább francia nyelv központú, amit viszont egyikünk se tanult soha. Emellett az ügyintézés sem volt zökkenőmentes, mivel nem nagyon volt itt ismerős, illetve akit ismertünk, annak a cége mindent elintézett. Emellett az első időkben voltak anyagi nehézségek is, hiszen be kellett rendeznünk egy lakást az otthoni tartalékokból és a luxemburgi lakásbérlés jelentős anyagiterhet jelent egy frissen érkezőnek.


Ahogy az előbb említetted a nyelvi sokszínűség jellemzi Luxemburgot. Három hivatalos nyelvvel rendelkezik. Amikor kiköltöztél milyen nyelveken beszéltél? Milyen nyelveken beszélsz most?


A barátom és jó magam is egy biztos angol tudással jöttünk ki. Amikor kiköltöztünk volt egy eléggé kopott némettudásom mellé. Franciául pár kifejezést tudtam, a luxemburgi nyelvről meg akkor szereztünk tudomást, amikor kiköltöztünk. Ez tulajdonképpen a német nyelv egy dialektusa egy kis francia beütéssel. Úgy érzem, hogy a németem egészen jól visszajött már, mivel azt használom a legtöbbet, a mostani lakhelyünkön inkább az a domináns. Mellette pedig aktívan tanulom a franciát is és tervben van a luxemburgi nyelv felvétele is. Szeretnénk állampolgárságot szerezni.


Megkönnyítette a munkakeresést vagy inkább úgy érezted, hogy hátrányban vagy a helyiekkel szemben, hogy nem beszéled az összes nyelvet?


Az én - nem pénzügyi vagy jogi - végzettségemmel mindenképp hátrány volt, hogy nem beszéltem franciául. Sok munkánál a francia nyelv hiánya volt az, ami miatt nem hívtak be interjúra. Reméltem, hogy a német elég lesz, de sajnos ez a szektor nagyon francia-központú.


Mennyire volt egyszerű vagy nehéz munkát találni Luxemburgban?


Nagyon nehéz volt. Sajnos otthonról nem sok tapasztalatot szereztem, a végzettségem nem igazán volt releváns, így nem kapkodtak értem a cégek. Végül minden munkámat úgy kaptam, hogy bentről beajánlottak. Hiába, azért itt is megvan a mutyizás. Egyébként az összes munkahelyemen a fő munkanyelv az angol volt, de sokszor okozott problémát a kollégákkal az ő gyenge angoltudásuk. Illetve, mivel a Luxemburgban dolgozók nagy százaléka Franciaországból és Belgiumból naponta ingázó anyanyelvi szintű francia nyelvhasználó, sokszor a nem munka témájú csevej is franciául folyt, így kihagyva mindenkit, aki ezt a nyelvet nem, vagy csak kevéssé beszélte.


Amikor megszületett a gyermeketek Luxemburgban, akkor mérlegeltétek, hogy visszaköltöztök Magyarországra vagy ez nem volt opció?


Elég gyors mérlegelés volt. Persze, elég nehéz a nagyszülőktől távol, de szerencsére a modern világban nem olyan bonyolult kapcsolatot tartani, mint régebben. Átgondoltuk a dolgot, de úgy döntöttünk, hogy inkább neveljük fel őt itt, ahol jó az oktatás és a nyelvek megtanulásával olyan előnyhöz jut ingyen, ami nekünk rengeteg pénzbe és munkánkba kerül.


Mit gondolsz, ő miben lett más, hogy kint Luxemburgban született, nem Magyarországon?


Ezt nehéz lenne még megmondani. Az szembeötlő, hogy már most 3 nyelven ért, ami elég különleges az otthoniakhoz képest (itt ez teljesen hétköznapi). Hogy mennyiben lesz magyar érzelmű? Ezt nem tudom. Biztos nem fogja annyi dolog Magyarországhoz kötni mint engem, de én szeretném, ha valamelyest megismerné a magyar kultúrát. Nekem az is fontos, hogy megtanuljon magyarul írni és olvasni, de nem erőltetem inkább igyekszem ehhez meghozni a kedvét.


Mi a helyzet a kinti magyarokkal? Vannak magyar barátaitok, magyar rendezvények, amikre eljártok?


Vannak barátaink, szerencsére az ismerősünk, aki már kint élt, bemutatott minket sok embernek és részt vettünk pár magyar bulin is. Később, amikor megszületett a gyerekünk, a magyaroknak szánt Facebook csoporton belül megismerkedtem pár anyukával, akikkel gondoltunk egy nagyot és megcsináltuk a külön csoportunkat direkt kisgyermekes családoknak dedikálva. Ezen belül szoktunk havonta találkozókat tartani.


Úgy tervezitek, hogy végleg kint maradtok és letelepedtek az országban?


Igen. Tavaly vettünk egy házat is, szóval hosszútávra tervezünk. Szeretünk itt élni, kényelmes, az emberek kedvesek és a politika sem mászik az arcunkba minden percben. Biztosan lesz olyan helyzet, ami megingat majd és akár még változtathat is a döntésünkön, de a jelenlegi helyzet alapján maradni szeretnénk.


Milyen jó tanáccsal látnád el a most külföldre vágyó fiatalokat, időseket?


Fejlődni csak a komfortzóna elhagyásával lehet. Az önéletrajzban mindenképp jól mutat a külföldi tapasztalat, ha meg nem tetszik, akkor szabad változtatni. Nyelvekkel kapcsolatban pedig annyit tanácsolnék, hogy érdemes utánanézni, hogy milyen százalékban beszélik azt a nyelvet, amit te jól ismersz illetve más, esetleg kissé megkopott nyelveket mennyire van lehetőséged gyakorolni. Amennyiben hosszú távon kívánsz letelepedni valahova, érdemes a helyi nyelvet megtanulni, hisz a kultúra megismeréséhez elengedhetetlen a nyelv ismerete is.


_______________________________________________________________________________________________________


Segítségre lenne szükséged önéletrajz és motivációs levél íráshoz? --> Jelentkezz INGYENES önéletrajz átnézésre itt!


Angol, német, francia, spanyol vagy olasz nyelv tanulásban gondolkodsz, csak még nem találtad meg a megfelelő tanárt? --> Jelentkezz itt egy ingyenes próbaórára!


bottom of page