top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Lusta mustra európai módra


A mondás szerint, aki korán kel, aranyat lel. Ennek ellenére mindenki szeret néhanapján egy picit tovább pihenni, lustálkodni. Azonban vannak olyan országok, ahol úgy tűnik, hogy ez kifejezetten jellemző a lakosokra. Vajon melyek ezek az országok? Mennyire lusták az európaiak? Magyarország benne van a 10 leglustább ország listájában? A cikkből megtudhatod!


A TheDozyOwl.co.uk 6 szempont alapján vizsgálta meg a világ országait, amely szerint felállította a rangsort a világ leglustább országairól. A 6 szempont a következő: a munkával eltöltött órák száma, a munkaerő-piaci részvétel aránya, az egy főre jutó átlagos lépésszám, elégtelen testmozgás, az emberek lustaságra vonatkozó internetes kereséseinek gyakorisága, illetve az ételrendelés mennyisége.


Ezen szempontok alapján a 10 leglustább ország a következő:


Okozott némi meglepetést a lista?


Eléggé szembetűnő, hogy a top10-es listában többségében európai országok szerepelnek. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy egy ország lakossága korántsem homogén az ott élők nemzetiségét illetően, sőt! Manapság igen sok ország multikulturális, többnemzetiségű. Ez érdekes és megkerülhetetlen szempont, hiszen ez a tény nagy mértékben befolyásolhatja a különböző vizsgálati, kutatási eredményeket.


Például a második leglustább országnak kikiáltott 626 000 fős lakosságú Luxemburgnak majdnem 50%-a nem luxemburgi származású a luxembourg.public.lu 2020-as adatai szerint. A teljes populációnak mintegy 15,6%-a portugál (akik aranyérmet szereztek a versenyben), de nagy számban jelen vannak a szomszédos országbeliek is, franciák, belgák és németek is. A bronzérmes Belgium 11 milliós lakosságát is számos nemzetiség színesíti. A statbel.fgov.be szerint a legnagyobb létszámmal rendelkező nációk a románok, a franciák, a hollandok és az olaszok. Lehetséges, hogy az Európára jellemző sokszínűség miatt alakult így ez a bizonyos rangsor?


Persze biztosan nem ez az egyetlen tényező, ami meghatározza az országok sorrendjét, de nem lehet figyelmen kívül hagyni az expatok szerepét! Az európaihoz hasonló jelenség megfigyelhető a 10-es listában szereplő két tengerentúli versenyző között is, hiszen Ausztrália és Új-Zéland is szorosan összekapcsolódnak. Egyrészt a közeli földrajzi elhelyezkedésük miatt mentalitásuk is hasonló, továbbá a két ország közötti erős kapocs miatt jelentős a munkaerő-áramlás, tehát nagyfokú a lakosság keveredése.


Ha érdekel a leglustább országok teljes listája, akkor megtalálhatod itt. (Egyébként Magyarország az előkelő 22. helyet foglalja el a rangsorban.)

M. Réka

Comments


bottom of page