top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Karácsonyi lakoma-körút


Az ünnepek és a nagy lakomák közé majdnem egyenlőségjelet tehetünk. Hiszen ilyenkor a legtöbb ember ínycsiklandó ételeket, tradicionális fogásokat készít, amelyeket szeretettel tálal fel. Milyen tradicionális ételek kerülnek az ünnepi asztalra a különböző európai országokban? Ha érdekel, akkor olvasd el a cikket, amelyben egy karácsonyi lakoma-körútra invitálunk téged! Felkészültél?


Szerbia

A szerb családok szenteste annyi szeletre osztanak egy almát, ahányan ülnek az asztal körül, majd a családfő jókívánságok kíséretében szétosztja a jó egészséget szimbolizáló gyümölcsöt. Ezt követően tradicionálisan sült malacot fogyasztanak. A desszertjük cukros vízben főtt búzából készül, amelyet megszárítanak majd diót adnak hozzá és ledarálják. Általában cukorral és őrölt fahéjjal ízesítik.


Egyesült Királyság


Az angolok az ünnepi ebédet kora délután szolgálják fel, hogy a királynő ünnepi beszédére, (amelyre délután három órakor kerül sor) mindenki befejezze a lakomát. Régen libasültet fogyasztottak, többnyire gesztenyével töltve, ám egyre nagyobb népszerűségnek örvend a pulykasült az angolok körében. Emellett közismert étel a Yorkshire pudding, ami a megtévesztő neve ellenére nem puding, hanem egy sós köret, amelyet palacsintatészta szerű tésztából készítenek el.


Franciaország


A franciák tradicionálisan az éjféli mise után fogyasztják el a vacsorát. Az előétel általában hagymalekváros liba- vagy kacsamáj, de népszerű az osztriga és a füstölt lazac is. Desszertként szívesen fogyasztják a Bûche de Noël-t, azaz a közkedvelt csokoládés fatörzset.

Fotó: Bûche de Noël (Wikimedia)

Finnország


A finnek karácsonykor szívesen tálalnak fel halakat, leginkább (füstölt) lazacot vagy pisztrángot. Vannak olyan családok, akik lipeäkala-t fogyasztanak karácsonykor. Ez levegőn szárított hal, amit visszaáztatnak, ezáltal a hal megduzzad és zselés állagúvá válik. Emellett a finnek a sült rénszarvast sem utasítják el. Az ünnepi desszert általában tejberizs, amit mandulával és valamilyen gyümölcsszósszal tálalnak.


Olaszország


Az olaszok előszeretettel fogyasztanak halat karácsonykor és meglepő módon, nagyon népszerű náluk az angolna. Karácsony első napján szárnyasból vagy borjúból készült ételek kerülnek az ünnepi asztalra. A tradicionális desszert is szerepel a menüben, amely nem más, mint a panettone, az olasz kuglóf. Ezt egy kávé kíséretében, nugáttal fogyasztják el.


Spanyolország


A spanyolok előételként általában különböző sajtokat és pástétomokat fogyasztanak. Ezt követi a tenger gyümölcseiből készült leves. Az ínycsiklandó desszertek sem maradhatnak ki az ünnepi menüből, amely általában a jól ismert churro (cukorba mártott tésztarudacska) vagy a turrón, amely apróra vágott mandulából és mézből készül.


Lengyelország


A "testvéreink" listánk utolsó szereplője. A lengyelek tradicionális ünnepi menüje 12 fogásból áll, amely a 12 apostol tiszteletére készül keresztényi hagyományokat követve. Népszerű fogás náluk a céklaleves, a halleves, a hideg töltött tojás, emellett és meglepő módon a mákostészta is szerepel az ünnepi menüsorban.

Nálad milyen ételek kerülnek az ünnepi asztalra? Belekóstolnál valamelyik nemzet ünnepi fogásaiba?


M. Réka

 

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kíván Mindenkinek

az Xpat Consulting Csapata!


bottom of page