top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Green Friday, avagy töltsd zölden a pénteket!


Valószínűleg a legtöbbetek számára ismerősen cseng az Egyesült Államokból eredő Black Friday, amely hálaadás utáni péntekre esik. Idén egészen pontosan november 27-re. Ezen a napon számos kedvezményes termék és szolgáltatás közül válogathattok. Elég csábítóan hangzik, nemde? Viszont a legtöbbünk számára nem csak a Black Friday lehet ismerős, hanem az érzés is, amikor kizárólag azért szerez örömöt egy termék, mert áron alul megkaptuk. Azonban hamar szembesülünk azzal, hogy valójában nincs is szükségünk az adott termékre vagy éppen nem úgy funkcionál ahogyan mi elképzeltük. Pontosan erre hívja fel a figyelmet a Green Friday.

Mi a Green Friday célja? Az, hogy ne a laptopunk képernyője előtt görnyedve vagy a zsúfolásig tömött boltokban töltsük a napunkat! Hiszen ez nem igazán nevezhető minőségi időnek, az internetes rendelés pedig környezetbarátnak sem. (Megnövekszik a műanyag csomagolások használata, a szállítás által pedig a CO2 kibocsátás.)


Ehelyett a Green Friday a minőségi időről, a számunkra kedves emberekkel töltött percekről, az adakozásról, jótékonyságról szól. Valamint arról, hogy olyan dolgokba fektessünk pénzt és energiát, amely által valóban boldogabbak leszünk és értelemmel töltik meg az életünket. A Greenfriday.org.uk remek tippeket ad azoknak, akik tudatosabban szeretnék tölteni az év ezen napját (is).


1. Menj ki a természetbe!

2. Töltsd az idődet a szeretteiddel!

3. Varázsold szebbé valaki másnak a napját!


4. Támogass egy jótékonysági eseményt, egy helyi közösséget vagy akármilyen nemes ügyet!


5. Szánj időt arra, hogy valamit alkoss vagy elsajátíts egy új készséget!


6. Töltsd aktívan az idődet!


7. Meditálj, jógázz vagy tégy akármi mást, amely hozzájárul ahhoz, hogy egészséges légy!


8.Hívd fel a figyelmet a Green Friday-ra!


Persze, ha hónapok óta vágysz valamire, akkor remek lehetőség a Black Friday arra, hogy kedvezményes áron megvedd. Annak viszont mindig érdemes utánajárni, hogy az adott terméknek milyen hosszú az élettartama, etikus körülmények között készül-e, hol készül és mennyire fenntartható. Végül, de nem utolsó sorban a vásárlás előtt ne felejtsük el feltenni a kérdést magunknak: „Valóban szükségem van rá?”


Mindenképpen érdemes olyan dolgokba fektetni, amelyek hosszú távon is hasznunkra válnak, örömet okoznak, de emellett a környezetünkre sincsenek káros hatással. Ilyen egy megismételhetetlen élmény a barátokkal, vagy a tanulás öröme. Hiszen, ha valami, akkor a tanulás igazán hosszútávú befektetés, amely mindig megtérül és végigkísér az életed során. A legjobb pedig az, hogy a tudás nincs műanyagba csomagolva, és tartós, hiszen örökké megmarad!


M. Réka

bottom of page