top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

A nagy bumm, avagy a tűzijáték története


A tűzijáték igen megosztó jelenség. Van, aki imád gyönyörködni a színpompás kirajzolódó alakzatokban, ám szép számmal akadnak olyanok is, akik inkább kihagyják a hangos durrogással járó élményt. Attól függetlenül, hogy melyik csoportba tartozol, te tudod, hogy honnan ered a tűzijáték és milyen jelentőséget tulajdonítanak neki? Olvass tovább, ha érdekel!

Széles körben elterjedt az a tény, hogy a tűzijáték kezdetleges formája a IX. századi Kínából ered, egy szakács konyhájából, azonban a maihoz hasonló formáját a XII. században érték el. Európába, egyes források szerint a XIII. században Marco Polo szállított puskaport a távoli keletről. Más források kereskedőkhöz is kötik a feketelőpor európai megjelenését. Ekkor még főként katonai célra használták, mintsem az emberek szórakoztatására.


Majd jött az olaszok leleményessége és Európában elsőként tűzijáték készítéséhez elkezdték felhasználni a feketelőport. Ezen kívül további fejlesztéseket is eszközöltek rajta, például különböző fémporokat alkalmazva színessé változtatták a tűzijátékot, és a máig használt formavilágot is kialakították. A következő évszázadokban a kontinens többi részén is teret hódított az alkalmi, pompázatos durrantgatás. Az angol uralkodók valósággal rajongtak a fényes látványosságért, például a 16. században uralkodó I. Erzsébet királynő, aki Shakespeare írása szerint annyira kedvelte a tűzijátékot, hogy létrehozta a “Fire Master of England” mesterséget.


Magyarországon a legelső nagyobb tűzijáték 1476-ban, Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix esküvőjének napján, a visegrádi palotában volt látható. Ezt követően, a török uralom és a Rákóczi-szabadságharc után volt hazánkban újból használatos a tűzijáték és a mai napig szívesen színesítenek ezzel egy-egy eseményt.

Tény, hogy szép látványt nyújt a tűzijáték, de nem elhanyagolható kissé kellemetlen velejáró, hogy igen nagy hangzavarral jár. Gondoltad volna, hogy ez is jelentősséggel bír? Mégpedig azért, mert úgy tartják, hogy a rossz szellemek félnek a hangos durrogástól, puffogástól. Bár mára ez nem annyira ismert információ, régen emiatt is használták jeles, ünnepi események alkalmával, hogy a gonosz szellemeket elűzzék és a balszerencsét elkerüljék.

Idén elmarad az óév-búcsúztató és újév-köszöntő tűzijáték, azért reméljük, hogy 2021-ben a rossz szellemek messziről elkerülnek minket. Boldog Új Évet kívánunk!


M. Réka

bottom of page