top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

A költészet szárnyán repülj haza!


Ezzel a címmel hirdette meg Keszy-Harmath Luca azt az online eseményt, melynek célja, hogy külföldön élő honfitársaink bekapcsolódjanak a magyar irodalmi életbe, első lépésként egy verssel. Az esemény apropóján beszélgettünk Lucával, a Károli Gáspár Református Egyetem másodéves, magyar alapszakos és kreatív írás specializációs hallgatójával.


Facebook banner / Készítette: Karras Szofi

Honnan jött az ötlet “A költészet szárnyán repülj haza!” Facebook esemény megszervezésére?


Az egyetemen oktató egyik kedvenc tanárom, Bánki Éva, aki egy elismert írónő és egy csodálatos tanár, adta ki egy óra keretén belül projektként a témát. A felvetés az volt, hogy a külföldi magyarokat, akik többnyire teljesen kiesnek az irodalmi és kulturális kommunikációból, hogyan lehetne megszólítani, bevonni és feloldani ezt a problémát egy projekt keretein belül. Hátha talál rá valaki, valamilyen megoldást. Azonnal megtetszett a program és elkezdtem gondolkodni, hogyan, milyen formában lehetne megvalósítani. Mivel nagyon sok módja lehet a külföldi magyarok elérésének, első körben az én, saját csatornámat kellett kiválasztanom, hogy hogyan fogok tudni hozzájuk kapcsolódni, és mivel az egyik nagy szerelmem az írás, így a költészet mellett döntöttem.


Tehát a tanárnőnek volt az az alapötlete, hogy a célközönség a külföldön élő magyarok legyenek, és ez neked nagyon szimpatikus volt. Esetleg azért, mert te is érintett vagy? Van olyan családtagod, barátod, volt iskolástársad, aki jelenleg külföldön él vagy tanul?


Igen, igazából kicsiben indult az egész projekt, és nagyon reméltem, hogy kinövi magát az ötlet. Gimnáziumból nagyon sok osztálytársam külföldre ment továbbtanulni és rokonaim is élnek külföldön. Eleinte úgy voltam vele, hogy ha már csak ők részt vennének benne, akkor is szép lenne a végeredmény. Azonban szerettem volna, ha ismeretlenekhez, szélesebb körhöz, akár a világ minden tájára eljutna “A költészet szárnyán repülj haza!” projekt, ezért kezdtem el ezen az online kulturális eseményen dolgozni.


A borítóképen az olvasható, hogy: “Külföldön élő magyar vagy? Szeretnél bekapcsolódni a magyar irodalmi és kulturális életbe? Kezdd egy videóval.” Mit takar ez pontosan?


Arra kérem a külföldön élő magyarokat, akik szeretnének bekapcsolódni újra az irodalmi és kulturális életbe, hogy vegyenek elő egy kedvenc verset, novellát, prózát, könyvrészletet, akármit, ami nekik a magyar irodalomból a szívükhöz közel áll és azt mondják el, olvassák fel, kinek hogyan kényelmesebb, egy olyan helyen külföldön, ahonnan látszik, hogy melyik országban élnek. Például Párizsban az Eiffel-toronynál vagy Norvégiában a fjordoknál. Kinek, mi jut eszébe, csak a kreativitásukon múlik. Ezt vegyék videóra és küldjék el nekem. Ebből fog elkészülni egy kisfilm is.


Ezt a kisfilmet hol fogjátok bemutatni?


Természetesen Youtube-ra fogjuk felrakni, illetve a Google rendszeren belül egy linket fogunk csinálni belőle, ami majd megosztásra kerül az esemény lapján. Így lehet majd mindent elérni, megnézni.


Mikor kezdődik az esemény és meddig tart?


Az esemény Facebook lapján már vannak általam közzétett versek híres magyar költőktől, melyek számomra kedvesek vagy aktuálisak a jelenkorban is. Tehát valami már elindult, de hivatalosan október 20-tól várom a videókat november 1-ig. Utána egy-két héten belül elkészül a kisfilm is, amit Gál Marcell, szintén a Károli Gáspár Református Egyetem történelem és média tanári szakos hallgatója fog összevágni.


Jelenleg mintegy 100 ember érdeklődik az esemény iránt. Ha sikeres lesz a projekt, akkor lesz folytatása?


Először is, folytatásnak tekintem már azt is, hogy valaki megismer új verseket, motiválódik, hogy olvasson, színdarabokat nézzen, kulturális körökhöz csatlakozzon és szoros kapcsolatot ápoljon az irodalommal. Másodszor, mindenképpen jó lenne a folytatás, ha már ennyi embert megmozgat ez a projekt. Ha szívesen csinálják, akkor nagyszerű lenne valahogy, valamilyen formában tovább menni vele és bevonni a magyarországon élő magyarokat is. Sokan mondták, hogy tetszik nekik ez a program és kár, hogy most ők ebben nem tudnak részt venni, hiszen meghatározott a célközönség, ez most nem róluk szól. Mindenesetre számomra ez jó jel, őket is szeretném bevonni a következő fázisban, mert ezáltal még szélesebb köröket érhetnék el.


Sok sikert kívánunk a projekthez, Luca! Köszönjük szépen, hogy ennyit teszel azért, hogy a külföldön élő magyarok is bevonódjanak a magyar kulturális életbe.


Érdeklődők figyelem! Katt ide --> Itt találjátok az eseményt.

bottom of page