top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Top 5 hely Franciaországban


Majdnem négy éves Luxemburgban való tartózkodásunk alatt volt szerencsénk a szomszédos Franciaországot is felfedezni. Autóval és vonattal bejártuk az országot, először északtól délre, felfedezve az Alpok vonulatait, és megcsodáltuk a Cote d’Azur vakítóan fehér homokos tengerpartjait. Egy másik alkalommal keletről, az Elzász-vidék muskátlis kisvárosaitól indultunk nyugat felé, megmártóztunk a főváros adta színes kultúrális tengerben, végül a nyugati part osztrigafarmjain megkóstoltuk a puhatestű állatkát. Összeállítottunk egy top 5 listát a kedvenc franciaországi helyeinkről, ahová bármikor újra ellátogatnánk.


1) Montpellier


A mind kulturálisan és építészetileg is változatos városrészek teljesen beszippantottak minket. A belvárosában található ódon látványosságok, a dél-franciaországi kisvárosra jellemző romantikus girbe-gurba utcácskák, az ezer meg ezer féle kincset áruló bohém boltok, plakát árusok, és az itt-ott megbúvó zöldellő kertek csakúgy, mint a modern városrészhez vezető széles sétány. Barátainkkal a folyóparton megpihenve egy kellemes teaház teraszán élveztük a márciusi napsütést. Ha egy várost kellene választani a déli országrészről, akkor Montpellier lenne az egyértelmű győztes.2) Párizs, 13. kerület


Szülinapi ünnepelés Párizsban? Ki ne szeretne egy mindössze két órás vonatút után a Sacre Cœur-bazilika alatti zöld pázsiton macaront majszolgatni, és a többi turistával, illetve helyi fiatallal együtt élvezni a dombtetőről feltáruló csodás panorámát, ahol a nyűzsgő város forgatagában rohanó emberek apró hangyáknak tűnnek? Akik nem csak madártávlatból szeretnék élvezni a várost, hanem a helyiek hétköznapjaiból is el szeretnének csípni egy-egy jelenetet, és hajlandók kicsit eltávolodni a belvárostól, mindenképp látogassanak el a 13. Kerületbe. A városrészben sétálgatva találunk míves betűtípussal írt patinás céhtáblákat a hentesboltok felett. Az utcai standokat friss gyümölcs és zöldségillat hatja át, a sajtbolt mellett borházak árusítják a jó francia borokat. Tehát minden jelen van ebben a kerületben, amit a francia sztereotípiához kötünk, és a világ bármely más pontján közhelyként hatna. Az egy napos kitérőnk végén egy nagyon finom baszk módra elkészített csigát ettünk itt egy zsúfolásig teli baszk étteremben, ahová egy francia jó barátunk vitt el magával. Jó ár, kiváló kiszolgálás és finom bor.


3) Chamonix - Mont Blanc


Európa legmagasabb pontját semmiképp sem szerettük volna kihagyni a listáról. Őszintén szólva, ha tengerpartról vagy hegyeket bejáró nyaralásról van szó, akkor sokkal inkább az előbbit preferáljuk, de a “Fehér Hegy” bizony olyan elragadóan hívogatott minket az Alpok vonulatai felé, hogy annak nem lehetett ellenállni. Már az odafelé vezető úton is láttuk, hogy a nagy hegy bizony novemberi ködbe burkolózott. Az időjárás miatt sajnos álltak a felvonók, így nem lehetett felmenni egyik hegycsúcsra sem. Napjainkat túrázással töltöttük, vagy a városka utcáiban sétálgattunk és végigkóstoltuk a Savoie megyére jellemző tradicionális ételeket (krumpli, sültek, sajtok). Majd az utolsó reggel ránk mosolygott a szerencse és felszállt a köd. Azonnal összeszedelőzködtünk, és indultunk a csúcs irányába! Mint kiderült, aznap csak az első felvonó indult be, ami felvitt minket egészen Európa legmagasabban fekvő kilátópontjához, ami már a hóhatár fölött van. Csodálatos látványban volt részünk, akármerre néztünk az Alpok vonulatait láttuk, majd még 50-60 métert gyalogoltunk felfelé a ropogós, friss hóban, hogy megörökítsük a pillanatot.4) La Rochelle


A nyugati part egyik legszebb és természetileg legizgalmasabb városa La Rochelle a számos kis szigetének köszönhetően. Emlékszel a kereskedelmi csatornán vetített Fort Boyard, az erőd című show műsorra? Ez is itt található. Áprilisban, húsvéti időszakban látogattunk el a kisvárosba, amikor a franciák is szabadságukat töltötték és minden pezsgett az élettől. Az emberek élvezték az első tavaszi napsugarakat a kávézók, éttermek teraszán és friss osztrigát, grillezett garnélarákot ettek, amihez fehér bort kortyolgattak. Ottlétünk csúcspontja az a nap volt, amikor az osztrigafarmok között sétáltunk. A hold állása miatt az apály aznap annyira erős volt, hogy több száz méterre be lehetett gyalogolni az árterületre, ahol az “osztrigafarmerek” kisebb-nagyobb állványokon tenyésztik a puhatestű állatkákat. A lenyűgöző látványt azért kellett otthagynunk, mert lassan megkezdődött a dagály, és szárazon szerettük volna megúszni a kirándulást. Ezután az egy kis part-menti osztriga árusító helyen végre mi is megkóstoltuk a világ egyik legkülönlegesebb tengeri csemegéjét, természetesen citrommal és borral. Ez a vidék arról is híres, hogy itt található a cognac valódi hazája, így hazafelé menet betértünk egy pincészetbe, ahol az ingyenes kóstoló után megvásároltuk vásárfiáinkat.


5) Metz


A Moselle vidék egyik legjelentősebb ipari és egyetemi városa. Mivel Luxemburgtól mindössze 55 perces vonatútra volt, így ha a nyári hónapokban még mindig dolgoznunk kellett, de szükségét éreztük egy rövid, hétvégi kikapcsolódásnak, akkor Metz felé vettük az irányt. A Mosel folyó partján és a belvárosban található hatalmas parkban úgy éreztük, mintha nyaralnánk. Majd a 13. században épült Metzi katedrálisban hűsöltünk egyet, csodálva belmagasságát és színes üvegablakait. Mivel Franciaország ezen észak-keleti régiója nem felkapott a turisták körében, biztosak lehetünk abban, hogy soha nem kell harcot vívnunk a szabad parkolóhelyekért és előzetes asztalfoglalás nélkül is be tudunk bárhova ülni a nap bármely szakában.


 

Franciaországban szeretnél élni? kellene egy kis segítség az elinduláshoz? Vedd igénybe 30 perces ingyenes konzultációnkat, ami egy kötetlen beszélgetés és arról szól, hogy mire lehet szükséged a külföldre költözéshez. Jelentkezz itt!


Comentários


bottom of page