top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Tippek koronavírus utáni álláskereséshez

A COVID-19 vírus hatása jelentősen érzékelhető a munkaerőpiacon. Több millió ember veszítette el munkáját világszerte. Magyarországon pontos (és valós?) adatokat nem tudunk a koronavírus okozta munkanélküliség növekedéséről. Azonban az tudható, hogy idén márciustól tízezrek veszítették el munkájukat és beláthatatlan, hogy milyen következményei lesznek a még mindig tartó létszámcsökkentéseknek, csoportos elbocsájtásoknak a nagyobb vállalatoknál. Álláskeresők hada vetekszik mind idehaza, mind külföldön ugyanazon állásokért. A munkáltatói oldalról ez egy áldásos helyzet, hiszen egy most meghirdetett pozícióra jóval több jelentkezőből választják ki a legmegfelelőbbet. Ugyanez a történet az álláskeresők oldaláról korántsem nevezhető kellemes helyzetnek. Az EURES portál összegyűjtött néhány hasznos tippet ahhoz, hogyan tűnj ki a tömegből és kerülj ki a munkanélküliek népes táborából.Legyél nyitott a lehetőségekre


Míg a COVID-19 válság számos vállalatot rákényszerített a munkaerő-felvétel leállítására, másoknak - pl. online kiskereskedelmi szolgáltatások, futár-/postai kézbesítési szolgáltatások, szupermarketek és gyógyszertárak - további támogatásra van szüksége ahhoz, hogy zavartalanul kielégítsék a megnövekedett keresletet. Ebben a helyzetben légy nyitott az adódó lehetőségekre, még akkor is, ha ezzel ki kell lépned a komfortzónádból. Gondolkodj nagyobb kategóriákban, mihez értesz, milyen típusú munkákhoz van benned affinitás, így megnöveled az esélyét annak, hogy találsz valamit, ami megfelel számodra.


Fejleszd az online jelenléted


Mivel az elmúlt időszakban az európai országok ugyan feloldották az utazási korlátozásokat és az emberek szépen-lassan visszatértek fizikailag is munkahelyeikre, még mindig elenyésző a személyes állásinterjúk száma. Ennek eredményeképpen az online jelenlét döntő fontosságú lehet a sikeres álláskeresés szempontjából. Frissítsd a LinkedIn és egyéb közösségi média platformokon lévő szakmai profilodat. Fontos, hogy a tartalom mindig naprakész legyen, a releváns munkatapasztalatok igényes leírása, a készségek és képesítések részletes kidolgozása biztosíthatja számodra, hogy a toborzók megtaláljanak és felismerjék a benned rejlő lehetőségeket. Ne felejtsd el önéletrajzodban is megemlíteni LinkedIn fiókodat.


Használj minél több álláskereső portált


Az álláskeresést illetően ne korlátozd magad ugyanazokra a webhelyekre, különösen akkor ne, ha nem találsz megfelelő pozíciókat, ahova pályázhatnál. Több csatorna és webhely mindennapos követése segíthet abban, hogy minden számodra releváns, elérhető állás azonnal eljusson hozzád. Minél gyorsabban pályázol, annál nagyobb az esélyed az állás megszerzésére, egy HR-es jótanács szerint a legideálisabb, ha az álláshirdetés megjelenése után 4 napon, de legkésőbb egy héten belül megtörténik a jelentkezés. A legtöbb álláskereső oldal lehetővé teszi, hogy hely, fizetés, kulcsszavak és munkaidő szerint szűrj az állásajánlatok között, így a lehető legoptimálisabb pozíciókra tudj jelentkezni.Gyakorold a videóinterjúzást


A koronavírus egyik pozitív hatása, hogy a munkáltatók egyre inkább elfogadják, sőt preferálják a távmunkát és az online kapcsolattartást. Ha nem otthonról végezhető pozícióra jelentkezel, akkor is jó esélyed van arra, hogy az állásinterjúd videón keresztül fog történni. Készülj fel erre az eshetőségre, gyakorolj előre egy családtaggal vagy egy barátoddal. Ez segíteni fog a kínos helyzetek elkerülésében, mint például működik-e a mikrofon és a fejhallgató, stabil és biztonságos-e az internetkapcsolatod, van-e jelentős beszédkésedelem. Ezenfelül, viselj professzionális ruhát, beszélj közvetlenül a kamerába, és válassz csendes, jól megvilágított környezetet, hogy a lehető legjobb benyomást tudd kelteni.


Készíts videó önéletrajzot


Ez a tipp különösen a LinkedIn profilod felturbózását célozza meg. Tölts fel a profilodra egy rövid videót, ez nagyszerű módja annak, hogy kitűnj a tömegből. Így a potenciális munkáltatók megismerik képességeidet, és egy kis ízelítőt kapnak a személyiségedből. Először gondold végig a szokásos, majd a kevésbé szokásos interjú kérdéseket is és a videóban adj választ néhányra ezek közül. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak ide is, mint a videóinterjúra: professzionális öltözet, beszélj közvetlenül a kamerába, hogy jól hallható legyél, és válassz egy csendes, jól megvilágított környezetet a videó készítéséhez.


Képezd magad tovább


Ez az időszak tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy elkezdj valami olyat tanulni, amire eddig nem volt időd vagy éppen szakmát válts. Talán előfordult már veled, hogy bizonyos állásokra be sem küldted a pályázatodat, mert nem rendelkeztél az álláshirdetésben követelményként megjelölt készségekkel, képesítésekkel. Tekints úgy az álláskeresésre, mint egy teljes munkaidős “állásra”, melynek célja a szakmai előrejutásod, és napi több órában aktívan fejlesztened kell magad, hogy eredményeket érj el. Ehhez most számos online tanfolyam áll rendelkezésedre.


Reméljük, hogy ezek a tippek segítenek, hogy meghódítsd a COVID-19 utáni munkaerőpiacot!

 

Segítségre van szükséged önéletrajz és motivációs levél íráshoz? itt kérhetsz!


Igénybe szeretnéd venni az INGYENES önéletrajz átnézés szolgáltatásunkat? itt megteheted!


Comments


bottom of page