top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

8 ok, miért jó Spanyolországba költözni

Sokan ábrándozunk arról, hogy valami napsütötte, tengerparti mediterrán hangulatú városkában éljük hétköznapjainkat. Szieszta időben heverészve kortyoljuk a jegeskávénkat, és a téli ruhakollekciónk belefér a létező legkisebb bőröndbe. Íme 8 ok, hogy miért ideális Spanyolországban expatként élni:1. Pezsgő társasági élet


Ha Spanyolországba költözöl, nagy valószínűséggel hamarosan megtapasztalhatod, hogy milyen egy igazi spanyol terülj-terülj asztalka. A frissen szerzett helyi barátaid ugyanis kapni fognak az alkalmon, hogy meghívjanak egy családi összejövetelre, akár egy sima csütörtök estén is. A spanyol kultúra elengedhetetlen részei a nagy étkezések, a hangos, egymás szavába vágó beszélgetések, és persze az önfeledt jókedv, amit a jó helyi bor csak felerősít. Ide költözve az ember könnyen magára veszi ezeket a szokásokat. Ami Magyarországon a vasárnapi ebéd családi rituáléja, az itt kibővül a keddi közös nagy munka utáni kávézással a kollégákkal, és / vagy a péntek esti szomszédokkal való tapas-ozással, és a kötelező hétvégi festa-val.


2. Minőségi élet


Noha Spanyolországban néhány dolog kétségtelenül drágább, mint Magyarországon, az életszínvonal mégis összemérhetetlen. Az elérhető friss gyümölcs és zöldség, ital minősége ár-érték arányban sokkal inkább megfizethető, és ha esetleg a hónap folyamán több alkalommal étteremben vacsoráznál, akkor sem kell kétségbeesned a hónap végén, hogy már nem lesz elég a pénzed egy reggeli kávéra munkába menet a megszokott kávézódban.


3. Kíváló légiközlekedés


Magyarországról kiköltöző emberek egyik aggodalma az, hogy nehéz lesz hátrahagyni családját és barátait, de mára ez nem lehet akkora probléma, ami miatt érdemes letenni erről a álomról. Spanyolország és Magyarország kiváló légi összeköttetéssel rendelkezik, köszönhetően az olcsó légitársaságoknak, mint például a Ryanair és a WizzAir. Spanyolország Európa egyik legfőbb turisztikai célpontja, számtalan nagy, de akár kisebb városa is rendelkezik repülőtérrel. Kiváló földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően mind Európa többi országával, mind pedig a világ többi részével remekül össze van kötve.


4. Lélegzetelállító homokos tengerpartok


Spanyolország kedvező klímája arra sarkallja az embert, hogy akár egész évben élvezze az országot csaknem körülölelő gyönyörű homokos partok strandjait. Annyi ilyen hely van, hogy majdhogynem lényegtelen hova költözöl, biztos lehetsz benne, hogy a közelben találsz egy első osztályú pihenésre alkalmas partszakaszt. Még a fővárostól, az ország geometriai középpontjában található Madridtól is csupán három órás autóút vezet a tengerhez!


5. Gazdag történelem és kultúra


Spanyolországban évezredek óta éltek különböző civilizációk, akik hátrahagyták a nyomukat az ország kulturáján, nyelvén, építészetén, és nem utolsó sorban a gasztronómiáján. Ezek az örökségek még most is fellelhetőek szerte az országban. Eleinte a pre-római, kelta és ibériai kultúra, majd a római és a görög hatás tette Spanyolországot olyanná, amilyen most. Bárhová látogatsz is el, - köszönhetően a fennmaradt és gondosan rendben tartott műemlékeknek - a történelem mindenhol karnyújtásnyira van.


6. Híres gasztronómia


A méltán leghíresebb spanyol rizses étel a paella. Egyike azoknak a finom fogásoknak, amit semmiképp sem szabad kihagyni ha az országban járunk. Van csirkés, tenger gyümölcsei, de sok helyen vegetáriánus változata is. Létezik még sok más jellegzetes spanyol étel, amiket külön régiókhoz lehet kötni. Így például, az asztúriai Fabada, a valenciai Puchero, Andalúzia egész területén ismert és kedvelt Rabo de toro, és a legnépszerűbb finomság, a Jamon Iberico. Egy fatálra rakott adag ebből a sós, márványos sonkából, köré egy-két darab jó minőségű rusztikus sajt, fűszeres olajban úszó olívabogyó, és az illatozó kenyér, kiegészítve egy kancsó házi vörösborral tökéletesen reprezentálja mindazt, amitől a spanyol gasztronómia olyan népszerű. Egyszerű és nagyszerű.


7. Szabadnapok


Spanyolországban szinte minden negyedévben akad egy nagyobb ünnep. Ez sok szabadidőt jelent és alkalmat a pihenésre. A húsvét nagy ünnep náluk, amelynek során a Semana Santa egy teljes hétig tart. Ilyen jelentős eseménysorozat a Valenciában március hónapban tartott Fallas Fesztivál is, amely három hétig szórakoztatja a helyieket és az idelátogató turistákat egyaránt. Az augusztus, ahogy Magyarországon is a vakáció ideje. Ebben a hónapban a legtöbb spanyol is nyaralni megy és kiveszi éves szabadságának nagy részét. Expatként ez kíváló alkalom arra, hogy bejárjuk ezt a csodálatos országot. A különböző régiók nagyon változatosak, ezt érdemes megtapasztalni egy-egy szabad hétvége vagy hosszabb nyaralás alkalmával.


8. Lassabb életritmus


A mañana, a mañana… azaz, az “ejj ráérünk arra még” spanyol verziója bizony a hétköznapok szerves része. Üzenete, hogy légy laza. Ezt magyarként elsőre nem biztos, hogy könnyű átvenni, mert néha azt is jelenti, hogy az események nem történnek olyan sebességgel, mint ahogy szeretnéd. A késés teljesen normális, ez rád is vonatkozik, nem kell érte bocsánatot kérned. Az életritmusod garantáltan le fog lassulni, engedélyezett lesz a siesta, és az a kifejezés, hogy munkamorál gyökeresen más értelmet fog nyerni a szótáradban. Eredmény: kevesebb stressz!

 

A spanyol nyelv és kultúra szerelmese vagy és évek óta csak tervezed, hogy elkezded a nyelv tanulását? Most eljött a Te időd! Ingyenes próbaóra keretein belül próbáld ki valamelyik nyelvtanárunkat és kezdd el megvalósítani az álmaidat az Xpat Consulting segítségével.

Comments


bottom of page