• Xpat Consulting

7 ok, amiért jó Németországba költözni és 3 amiért nem

Németországban élő magyarokat kérdeztünk arról, hogy miért jó ott élni - és miért nem. Ez ugyan nem egy reprezentatív felmérés, de összeállítottunk belőle egy listát, mely segíthet eligazodni azoknak, akik Németországba szeretnének költözni.


Kezdjük a hét okkal, amiért megéri Németországba költözni:

1. Jó kereset, tervezhető jövő

Anyagiak, a fizu, no meg a pénz. Nem meglepő, hogy a lista első helyén a jó fizetés és az anyagi biztonság áll. Németország történelmileg az egyik legjobban teljesítő gazdasággal büszkélkedhet az Európai Unión belül. Ott sincs kolbászból a kerítés, de vannak munka- és továbbképzési lehetőségek. Aki tisztességesen dolgozik, azt tisztességesen meg is fizetik és számíthat nyugdíjra is. A pénz persze nem minden, a németországi munkahelyeken a jó kereset mellett a szakmai megbecsülést és a dicséretet is sokan kiemelték. A szolgáltatások és a lakhatás ugyan általánosságban drágábbak, mint Magyarországon, de ez nem áll arányban az életszínvonalbeli különbséggel.2. Struktúra és stabilitás

A németek alapjában véve szabálykövetőek (ez alól talán csak az autópályán a sebességkorlát kivétel). Nem próbálnak meg csalni, trükközni vagy “okosba” megoldani a dolgokat. Persze ez kétirányú utca, akadnak olyanok is, akiknek elege van a német “rugalmatlanság”-ból és abból, hogy ragaszkodnak a papírformához.


3. Nyugalom

Jó az infrastruktúra kiépítettsége, hatékony a kormányzati és bűnüldözési rendszer. Éppen ezért a korrupció szintje kifejezetten alacsony, ugyan sokat lehet hallani a bevándorlók és menekültek okozta problémákról, összességében a közbiztonság is jó. Az emberek nem stresszesek, nem idegesek, inkább derűsek, jókedvűek. A németek kifejezetten törekszenek a nyugalomra és a békére.


4. Rendezettség, a táj szépsége

Az utcák és a közterek tiszták, rendezettek, nem szemetes. Sok a kikapcsolódási lehetőség, aki szereti a természetet, a hegyeket, a friss levegőt, mindig rengeteg kirándulási lehetőséget talál, például a Rajna vidéke, a Zugspitze, a Königssee vagy a Neuschwanstein-kastély, amit sokan csak “Disney” kastélyként ismernek. Természetesen, aki a városokat részesíti előnyben, is talál magának megfelelő helyet: Berlin, Köln, Drezda, vagy München mind építészetileg, mind pedig kulturálisan rengeteg csodát rejt.


5. Az ügyintézés és a közigazgatás gördülékenysége

Németországban a legtöbb ügyet online, a nappalink kényelméből elintézhetjük, de ha be kell menni a hivatalba, ott is gyors és pontos az ügymenet. Ez mind a magán, mind az üzleti szférára igaz. Többen kiemelték, hogy az ügyintézés gördülékenységéhez hozzájárult a német nyelvtudásuk. Itt is akadnak persze kivételek, kifejezetten az idegenrendészet (Ausländeramt) és a banki ügyintézés fordult elő, mint problémás pont, sok helyen még mindig ragaszkodnak a papírokhoz és a pecsétekhez. Ha elakadtál az ügyintézésben, keress meg minket, szívesen segítünk!


6. A német állampolgárság megszerzése

A pontos feltételek függenek a tartománytól, de a német állampolgárság megszerzéséhez 5 vagy 6 év tartózkodást kell igazolni, emellett nyelvtudás és egy állampolgársági vizsga szükséges. Erről további részleteket találsz Német állampolgárság: lenni vagy nem lenni? című cikkünkben.


7. Egészségügy és biztosítási rendszer

A betegellátási rendszer egyszerűen működik: aki beteg, az megkapja a megfelelő szolgáltatást, a befizetett biztosítási díjakat a Krankenkasse ténylegesen a feltételek megteremtésére és az ellátásra fordítja. Máshogy állnak a beteghez: emberként kezelik és nincs szükség hálapénzre sem.


Végül pedig a három ok, ami Németország ellen szól:

1. A német nyelv

Ugyan el lehet boldogulni a nyelv ismerete nélkül - például angollal, mutogatva vagy tolmáccsal -, de rengeteg hátránnyal jár. Gondoljunk például a gyerek szülői értekezletére, vagy egy orvosi látogatásra, amit kellemetlen lehet tolmáccsal végigcsinálni. Akik magabiztosan beszélnek németül, kevésbé érzik magukat idegennek, és a munkalehetőségek tárháza is szélesebb. Nem utolsó szempont, hogy a bevándorlók megítélése is jobb, hogyha biztos nyelvismerettel rendelkeznek, legyen szó bármilyen társas érintkezésről: ügyintézés, jó szomszédi viszony és az álláskeresés. Ha szeretnél online németet tanulni, itt jelentkezhetsz ingyenes próbaórára.


2. Nem könnyű barátkozni

Bár a felszínen nyitottak a német emberek, azért nem egyszerű kapcsolatokat építeni. Ez ugyanúgy igaz a barátság kötésekre, a professzionális világra és a romantikus kapcsolatokra. Azt se gondoljuk, hogy ez csak Németországra igaz: külföldiként sok helyen nehéz a beilleszkedés. A kiút az lehet, hogy a nagyobb városokban jelentős expat közösségek vannak, ahol mindenki külföldi és ugyanabban a cipőben jár, amiben te. Tipp: Ezeket a csoportokat sokszor közösségi oldalakon is megtalálhatjuk, gyere és csatlakozz a Külföldre költöző - külföldön élő magyarok Facebook csoporthoz!


3. A német ételek

Perec, virsli, sör, “Biergarten” ételek. Valóban finomak, másrészt viszont ott a fagyasztott sültkrumpli és a gyíkhús gyros, amivel már kevesebben vannak megbékélve. Többen említették a német konyha egyhangúságát és hogy nem lehet megfelelő minőségű élelmiszereket beszerezni. Sokan vágynak a magyar ízekre, amik szerencsére megtalálhatók számos német városban nyílt magyar bolt pultjain és a magyar éttermekben egyaránt.


 

Ha további kérdésed van Németországgal vagy a külföldre költözéssel kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Az Xpat Consulting az alábbi szolgáltatásokkal áll rendelkezésedre:


 

Kapcsolódó blogcikkek:


Németország, Péter, 44


Német állampolgárság: lenni vagy nem lenni?